maanantai 20. kesäkuuta 2011

Ilmainen juhannustervehdys

Keskikesän juhla lähestyy. Silloin ei tavallisesti kovin paljon lähetellä postikortteja ystäville, mutta ei se varmasti hassumpi tapa olisi. Aina on ystäviä, joiden kanssa ei voi viettää juhannusta, vaikka haluaisi. Ikävänsä voi välittää tällöin mahdollisesti sähköpostin välityksellä kuvan kera. Itse aion toimia näin ja olen tehnyt kortin sitä varten. Tuttuun tapaani tarjoan sitä muidenkin käyttöön. En siksi, etteivätkö ihmiset itse osaisi suunnitella kortteja vaan siksi, että välillä ei kiireiltään ehdi. Ehkä joku tärkeä ihminen tulee mieleen, kun itse rauhoittuu juhannukselle. Suurimmaksi osaksihan juhannus on kuitenkin perhejuhla, jota vietetään kesämökillä, omalla tai sukulaisten. Joukosta voi puuttua joku, mutta häntä voi aina tervehtiä viestillä.

Oheistan yhden kortin, josta on kaksi versiota. Ensimmäisessä versiossa on Juhannusta-toivotus, vuosiluku ja toivoo-teksti, jonka perään voi laittaa oman nimensä kuvankäsittelyohjelmassa. Kaikilla Windows-käyttäjillä on Paint-apuohjelma, jossa tekstin lisääminen onnistuu, mutta esimerkiksi ilmaisessa PhotoScape-valokuvan käsittelyohjelmassa on laajempi fonttikokoelma ja tekstin siirteleminen ja pyörittäminen onnistuvat helpommin. Se löytyy osoitteesta http://download.cnet.com/PhotoScape/ Piknic toimii suoraan selaimelta ja löytyy osoitteesta http://www.picnik.com/ Toisen version teksti on kokonaan itse suunniteltavissa.

Voit kopioida juhannuspostikortin omalle koneellesi klikkaamalla sitä hiiren kaksoispainikkeella ja valitsemalla pikavalikosta Tallenna kuva nimellä-komento. Kuva menee valitsemaasi kansioon, mistä löydät sen editoimista varten. PhotoScape toimii koneellasi ja Piknic verkossa. Jälkimmäiseen tuodaan kuva klikkaamalla Upload a photo-painiketta. Makuasia kumpaa haluaa käyttää, koska molempiin varmasti tottuu pienen harjoittelun jälkeen.

Löydät lisää suunnittelemiani postikortteja PicasaWebistä. Pääsiäiskortit ovat osoitteessa: https://picasaweb.google.com/yellingrosa/Paasiaiskortit# ja muut postikortit löytyvät osoitteesta: https://picasaweb.google.com/yellingrosa/Postikortit# Ainoa ehto korttieni yksityiskäyttöön on se, ettei tekijänimeä peitetä. Korttien muunlainen levittäminen tai kaupallinen käyttö ovat kiellettyjä.

Toinen juhannusuutinen

Toisena uutisena voin ilmoittaa, että olen saanut uuden tyylipohjaisen sivuston palvelimelle. Sisältö on siirretty vanhalta alustalta uudelle. Uusina asioina ovat Kuvia-sivun valokuvagalleria ja Kuukauden kuva, joka voi olla piirustus tai valokuva, joskus näiden yhdistelmä. Olen lisännyt myös palautelomakkeen, joka löytyy Lyhyesti-menun Yhteystiedot-alimenusta. Päämenut, joiden perässä on tähti, sisältävät alimenun/menuja.

Sivun päivittäminen oli koko lailla jumissa kuukauden, koska jouduin keskittymään tyylipohjiin ja Flash-videoihin, jotka olivat molemmat minulle uusia asioita. Uskon kuitenkin, että tämän jälkeen pääsen taas paneutumaan paremmin sisällön tuottamiseen, joten vierailijoilla on enemmän katseltavaa ja kuultavaa. Sivujen alustapäivitys oli kuitenkin välttämätöntä, koska hakukoneet eivät osanneet indeksoida kehyspohjaisia sivuja oikein ja irrottivat sivut kehyksistä, jolloin niistä katosivat kaikki muotoilut.

Linkkejä-sivujen ilmaisohjelmat ovat myös valtaosilta uusia. Olen kerännyt Linkkejä-sivulle niitä ohjelmia, joita käytin uuden alustan kanssa. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että sivulta löytyy toimivien tyylipohjien osoite. Latasin useita vaihtoehtoja Internetistä, mutta oman materiaalin liittäminen joihinkin tyylipohjiin muodostui ylivoimaiseksi tehtäväksi. Jotkut mallineet jopa kadottivat täysin muotoilunsa. Tietysti CSS-koodin täydellinen ymmärtäminen olisi mahdollistanut sen, että olisin löytänyt ongelmakohdat koodista. Sellaiseen urakkaan ryhtyminen olisi vaatinut kuitenkin viikkojen työn eikä siihen varmasti ole aikaa muillakaan ihmisillä, jotka suunnittelevat kotisivujensa tekemistä tyylipohjien avulla. Pääsisin varmasti helpommalla, jos voisin käyttää valmiita Websivuja tekeviä ohjelmia. Kynnyskysymykseksi on kuitenkin muodostunut se, etteivät ne suosi pitkiä tekstejä. Varsinkin tarinat ja runot vaativat sitä, että sivu jatkuu jouhevasti myös alaspäin. Kotisivulleni pääset klikkaamalla tätä -sanaa

Eipä sitten muuta kuin rauhallista ja lämmintä juhannusta kaikille.

juhannus01picasa

juhannus02picasa_thumb

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Uuden kotisivuston päivittämistä

Olen ollut uuden tyylipohjaisen kotisivuston kimpussa sitten sen, kun viimeksi tein muistiinpanoja 22 toukokuuta 2011. Tutustuminen tyylipohjiin alkoi jo vapun tienoilla, mutta kaksi viikkoa olen siirtänyt materiaalia nykyiseltä kehyspohjaiselta sivustoltani tyylipohjaiselle sivustolle. Työ on ollut hidasta, koska CSS-koodi, jolla tyylipohja-asetukset määritetään, on minulle uusi alue. Lisäksi haluan sivustolle uutena asiana valokuvagallerian.

Muutostyö on ollut välttämätöntä, koska hakukoneet eivät osaa indeksoida ja näyttää oikein kehyspohjaisia sivustoja. Niiden sijoittuminen indeksoinnissa on huonompaa ja hakukoneet irrottavat sivuja kehyksistä, jolloin niiden layout on luvattoman karu. Itse pidän kehyksistä, koska niiden päivittäminen on nopeaa ja niitä on helppo tarkastella menukehyksen pysyessä jatkuvasti näkyvillä. Näin vierailija voi milloin tahansa siirtyä uudelle sivulle klikkaamalla Menu-kehyksen painikkeita. Tyylipohjaisen sivun ollessa kyseessä Menu-kolumnin painikkeet katoavat, kun vierailija lukee sivun materiaalia eteenpäin. Tosin yhdessä ilmaisessa tyylipohjamallissa, joita olen ladannut koneelleni netistä, olisi ollut mahdollista käyttää vieritystä siten, että vain sisältö olisi liikkunut muiden kolumnien pysyessä paikoillaan, mutta mallin ulkomuoto muuten oli koruton ja epämiellyttävä. Päädyin valitsemaan kaksikolumnisen tyylipohjan, koska se on ollut ainoa, joka on kestänyt siihen tehtyjä päivityksiä. Muissa oman materiaalin lisääminen on aiheuttanut sekaannusta eivätkä tyyliasettelut ole pysyneet kuosissa. Joidenkin kohdalla kolumnit menivät niin sekaisin, että ne näyttäytyivät alakkain, vaikka ne on tarkoitettu vierekkäisiksi.

Uuden tyylipohjan myötä Muistikirja-sivun nimeksi tulee Muistiinpanoja. Muistikirja-sivun pääotsikko on ollut tähän saakka Nettipäiväkirja, mutta yhdenmukaistan käytännön ja Muistiinpanoja-sivun pääotsikon nimeksi tulee johdonmukaisesti Muistiinpanoja. Muu pysyy ennallaan eli pääotsikon jälkeen tulevat päiväys ja varsinainen päiväkohtainen otsikko. Tänään se on Uuden kotisivuston päivittämistä.

Tänä sunnuntaina tai myöhemmin mahdollisesti tekemiäni muistiinpanoja en julkaise erikseen kotisivustollani vaan ne tulevat Internetiin yhdessä koko tyylipohjaisen sivuston kanssa. Siihen asti vierailijoiden on tyydyttävä lukemaan kehyspohjaisella kotisivustolla nyt olevaa materiaalia, johon olen viimeksi tehnyt päivityksiä kaksi viikkoa sitten. En ole asettanut mitään aikatakarajaa tyylipohjaisen sivustoni julkaisemiselle. Vanha materiaali on jo siirretty uudelle sivustolle, mutta valokuvagallerian tekeminen on kesken. Opettelen parasta aikaa eri valokuvankäsittelyohjelmien käyttöä. Jotkut niistä ovat tuttuja minulle, mutta en ole aikaisemmin tehnyt kuvakollaaseja.

torstai 2. kesäkuuta 2011

Helatorstai

Juuri äsken keskiviikko vaihtui torstain puolelle, joten olemme helatorstaissa. Päivä merkitsee eri ihmisille eri asioita. Kristityille se merkitsee Kristuksen taivaaseen astumista, jolloin Hän siirtyi taivaan kirkkauteen näyttäydyttyään opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen neljänkymmenen päivän aikana.

Minulle helatorstai merkitsee myös kesän alkamista. Muistan lapsuudesta, että silloin viimeistään puettiin kesävaatteet ylle ja puissa oli lehdet sekä tietysti aina paistoi aurinko. Linnut lauloivat heleästi ja korkealta tehden laajoja lankapistoksiaan taivaalla. Niin, aika kultaa muistot, mutta antaa vain koristella, hyvähän se on hyvää muistella.

Kristuksen taivaaseen astuminen ja lapsuuden kesät synnyttivät abstraktin piirustuksen, jolle meinasin ensin antaa nimeksi taivaaseen astuminen, mutta koska abstraktin taiteen luonteeseen ei kuulu katsojan johdatteleminen päädyin Torstai-nimeen. Helatorstai olisi luonut liikaa mielleyhtymiä. Näin jokainen voi nähdä kuvan vapaasti, vaikka tietysti torstaihin liitetään usein toivo, mitä se on täynnä. Sellaista mielleyhtymää kuva saakin kuljettaa. Se ei ole liikaa johdattelua.

Abstrakti taide on lähellä sydäntäni, koska se pääsee lähimmäksi kuvattavaansa. Tehtävä, joka on täysin absurdi, koska objektiivisen kuvan luominen on hypoteesi. Sellaista ei ole olemassa vaan jokainen taiteilija ja katsoja tuovat esteettiseen kokemukseen omat arvonsa ja mieltymyksensä. Näin, mitä tarkempi kudos on, sitä suurempana vaarana on se, että taiteilijan ja katsojan tarkoitus ja tulkinta eivät kohtaa. Ristiriitaa seuraa se, että katsoja kieltää työn taiteellisen arvon tai on välinpitämätön sitä kohtaan. Jälkimmäinen lienee pahinta, mitä taiteilija voi kuvitella, koska taiteella perimmäisesti ei ole muuta tehtävää kuin mahdollisimman tarkan kuvan luominen kuvattavasta. Vaikka sellaiseen pääseminen on mahdotonta, se on ainoa yhteisesti hyväksytty suuntaviitta.

Pohdiskelin aihetta, kun olin kävelyllä pari päivää sitten. Olin tyytyväinen siihen, että Torstai oli onnistunut kiertämään manipuloinnin karikot. Aluksi se oli vihjaavampi ja nimi oli johdatteleva. Nyt sen voi nähdä vain toivon julistuksena tai jonain positiivisena, jolloin vastaanottajan esteettinen elämys ainakin teoriassa on mahdollinen. Tietysti muotokielen vielä pitää puhuttaa vastaanottajaa. Onneksi siinä meillä ihmisillä on vähemmän mielipide-eroja, mutta kyllä esimerkiksi joku väri saattaa miellyttää yhtä ja inhottaa toista. Päätin pohdiskeluni alla olevaan mietteeseen:

Abstrakti taide

Kuva on siellä,
mihin ei ole piirretty.
Täytetty tila on tulkintaa.
Siksi abstrakti taide
pääsee lähimmäksi kuvattavaa.
Se hahmottaa alaa intuitiivisesti
ei tukahduttamalla pistotyönä
mallia.

Vaikeaa on, sillä johdattelua tästä artikkelista tuli, kun kerroin Torstai-piirustuksen taustoista ja abstraktin taiteen taiasta. Tähän on syynä blogin luonne. Olisi ollut parasta lyödä pelkkä piirustus blogiin, mutta se ei sitten enää olisi ollut blogiartikkeli.

Torstai

Kuva suurenee, kun klikkaat sitä hiiren osoittimella.