Ilmaisohjelmista näyttää olevan runsaudenpula, joka ei ole pelkästään hyvä asia. Runsaaseen tarjontaan tutustuminen kysyy vaivaa ja aikaa. Usein se osoittautuu myös turhaksi ristiretkeksi, mitä ilman olisi voinut keskittää voimavaransa jo käyttöön ottamiinsa ohjelmiin. Valitettavasti kokeilemiselle ei ole vaihtoehtoa. Yhdestä ohjelmasta saattaa näet liikkua hyvin monenlaisia arvioita. Joku katsaus voi pitää tiettyä ohjelmaa loistavana, kun taas toinen ei näe mitään käyttöä sille. Näin, jos ohjelma kiinnostaa, sen ominaisuuksista ja mahdollisuuksista on itse otettava selkoa.
Juuri parhaillaan olen touhunnut Gimp –kuvankäsittelyohjelman kanssa. Harmittaa, etten ole aikaisemmin ottanut selvää siitä, mutta en ole lukenut yhtään arvostelua tai esittelyä, missä ei muistettaisi mainita sen korkeasta oppimiskynnyksestä ja hankalasta käyttöliittymästä. On toki totta, että Gimpissä on paljon yksilöllisiä ratkaisuja, mutta kun niihin pääsee sisälle, prosessointi on varsin johdonmukaista. Olen kokeillut monia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, mutta aina niistä on puuttunut jotakin, minkä vuoksi on täytynyt koittaa uutta mahdollisuutta vain todetakseen, että ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat eivät useinkaan pysty toteuttamaan vähänkin vaativampia tarpeita. Monesta puuttuvat tasot (layers), jotka ovat ehdottomat, kun kuvien käsittely edistyy vähänkin pitemmälle. Jos olisin käyttänyt kaiken sen ajan, mitä olen käyttänyt muihin kuvankäsittelyohjelmiin, Gimpiin olisin pitkällä sen kanssa. Onneksi koskaan ei ole myöhäistä. Gimpin voi ladata esimerkiksi osoitteesta: http://www.ilmaisohjelmat.fi/gimp
Kun ohjelmia asentaa ja poistaa huonoksi toteamiaan, kovalevylle kertyy paljon sellaista materiaalia, mikä jää koneelle. Huoltoajoja suorittavat ilmaisohjelmat ovat myös runsaslukuiset. Niistä annetut arviot vaihtelevat laidasta laittaa ja yhdestä tietystä ohjelmasta voi liikkua niin ylistäviä kuin vähätteleviä lausuntoja lehdissä ja Internetissä. Olenkin lakannut lukemasta kaikkea, mikä silmien eteen ilmestyy. Jotta aikaa ei kuluisi loputtomasti sopivan työkalun etsimiseen, olen keskittänyt lukemiseni CNET.comiin. Aina en ole ollut samaa mieltä heidän kanssaan, mutta ajansäästämiseksi on etsinnät keskitettävä johonkin instanssiin. Sitä paitsi CNET.comin kautta ladatut ohjelmat ovat virustarkastettuja, eivätkä ne sisällä muita haittaohjelmia. Näin he ainakin vakuuttavat.
CNET.com antoi varsin hyvät arvosanat suomalaiselle huoltoajoja suorittavalle Macecfartin Power Tools Litelle. Se sai siellä peräti viisi tähteä viidestä. Käyttäjiltä tuli kolme tähteä. Ohjelman vahvuus on sen monipuolisuus ja mahdollisuus itse vaikuttaa siihen, mitä sillä tekee, mutta kaikkien ominaisuuksien hyödyntäminen tietää tietysti vaatii hiukan enemmän vaivannäköä. CNET.comin mukaan siinä on ohjelmaan niin aloittelijalle kuin asiantuntijalle. Itse tosin hankkia ohjelmasta maksullisen version, JV16 PowerTools 2011, ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Perehtymistä auttaa suomen kielinen käyttöliittymä. Teen sillä kaikki tarvittavat huoltoajot lukuun ottamatta levyneheytystä. Siihen tarkoitukseen minulla on ilmainen Smart Defrag. Sen saa myös suorittamaan eheytykset automaattisesti tietyin aikavälein. CNET.comin mukaan niin testaajat kuin käyttäjät ovat ihastuneet tähän ohjelmaan.
Vastikään olen kokeillut monia ilmaisia eKirjojen teko-ohjelmia. Niistä ei ole kuitenkaan löytynyt samanlaista monipuolisuutta kuin muutaman kympin hintaisesta Jutoh-julkaisuohjelmasta. Se osaa konvertoida eKirjan moneen eri formaattiin, jotka toimivat erilaisissa lukulaitteissa ja katseluohjelmissa, kuten esimerksiksi iPad ja Kindle tai Adoben Digital Editions –katseluohjelmassa. Yltiömäinen tarjonta tekee helposti sokeaksi. Kokonaistarjonnan hahmottamiseen ei riitä yksi ihmiselämä, siksi omat tarpeet on yksilöitävä ja pysyteltävä valitsemissaan ohjelmissaan. Ilmaisohjelmia ei kannata myöskään pitää itsetarkoituksena. Jos joku maksullinen ohjelma suoriutuu niitä paremmin ja nopeammin, sen hankkimista kannattaa harkita. Ainoa estehän siinä on tietysti raha, mutta kaikki hyvät ohjelmat eivät ole kalliita.
Lähi aikoina koneeltani lentää iso kasa ohjelmia kaatopaikalle. Päätös valita yksi tai kaksi ohjelmaa tehtävää kohden, on pudottanut ison taakan selästä. Tietysti mikään ei voi olla ehdotonta. Jos joku uusi ohjelma vaikuttaa käytössä olevaa ohjelmaa paremmalta, sen käyttöä kannattaa harkita. Siinä on kuitenkin laskettava, kuinka paljon perehtyminen verottaa muuta tekemistä ja onko uusi ominaisuus tämän vaivan väärtti. Tekstinkäsittelyohjelmiakin päivitetään joka vuosi ja niihin lisätään kasapäin ominaisuuksia, mutta valtaosa meistä tulee toimeen niin vähällä, että jo kymmenen vuotta sitten julkaistut teksturit tyydyttäisivät tarpeemme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti