Yksi väite, jonka usein kuulee Linux –käyttöjärjestelmän ylivertaisuutta ylistettäessä on se, että systeemi on viruksista ja muista haittaohjelmista vapaa. Edelleen törmään tuon tuosta nettiartikkeleihin, joissa tällaista esitetään. Tosin nyttemmin olen nähnyt myös blogikirjoituksia, joissa sanotaan viruksien olevan mahdollisia, mutta käytännössä niistä ei ole mitään kiusaa.
Varovaisena miehenä olen alusta alkaen asentanut palomuurin ja virustorjunnan Linux-koneeseeni. Eilen kannettavaan Linux -tietokoneeseeni sitten ilmestyi haittaohjelma, joka avasi tuon tuostakin Koti–kansioni. Kun sitten ajoin virustorjuntaohjelman koneeni Koti-kansiosta löytyi kaksi virusta:
Linux Mintin Ohjelmistohallinnasta asentamani ClamTK –virustorjuntaohjelma (ks. kuvat) poisti löydetyt virukset. Ne ovat tulleet asentaessani Firefox –selaimeeni lisäosia.
Tuollaista on oikeastaan mahdotonta välttää muutoin kuin jättämällä lisäosien asentamiset väliin. Siellä ne nämäkin sisarukset lymyilivät Firefoxin lisäosaluettelossa täysin viattoman näköisinä, enkä saanut mitään varoitusta niitä asentaessani. Virustorjuntaohjelma voi luokitella paketin turvalliseksi, mutta kun se asennetaan tilanne ei ole enää sama. Ehkä Linuxille on olemassa jokin hiekkalaatikon (sandbox) tapainen paikka, missä purettuja paketteja ja/tai valmiita lisäohjelmia, jotka ovat asennetut ohjelmistohallinnan ulkopuolelta, voisi testata. Alkaa kuitenkin mennä liian monimutkaiseksi. Virustorjuntaa laajempi haittaohjelmavahti olisi tarpeen, mutta jos sellaista ei löydy graafisella käyttöliittymällä, saatan luottaa palomuuriin ja ClamTK –virustorjuntaohjelmaan. Jos systeemi menee kuralle, koko järjestelmän uudelleen asentaminen ei kestä edes tuntia ja päivitykset ovat ladattu ja asennettu muutamassa tunnissa toisin kuin Windowsissa, jossa koneen päivittäminen kestää päiviä.
Silti, jos Linux Mint –jakelu (distro) tarjoaisi yhtä loistavan tekstinkäsittelyohjelman kuin Word, sieltä löytyisi HTML5 FlipBook –editori ja hyvä sekvensseriohjelma, en hetkeäkään empisi Windowsista luopumisesta. Jopa yhtä suuri haittaohjelmien määrä ei pitäisi minua tuolloin Win-miehenä. Linux on nimittäin paljon nopeampi kuin Windows ja sen huolto-ohjelmat ovat ilmaisia eikä siellä ole turhaa mainossälää. Olisin valmis jopa maksamaan tekstinkäsittelyohjelmasta, jossa olisi yhtä hyvä suomen kielen oikoluku kuin mitä on Microsoftin Wordissa. Niitä odotellessa on käytettävä molempia koneita. Kokeilin Wordia WINE:n kautta, mutta se tökki jonkin verran.
Kaikkea hyvää ja toivotaan, että tietotekniikka kehittyy eikä vain hajaannu yhä uusiin käyttöjärjestelmiin. Totuushan on kuitenkin se, että maailman paras käyttöjärjestelmä olisi se, mihin olisi kelpuutettu kaikki parhaat puolet nykyisistä järjestelmistä: Windows, Mac, Linux ja Android, eikä lainkaan huonoja ;).
Kiitos tiedoista!
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaEi niitä viruksia tule, kun asentaa ohjelmat ohjelmistohallinnasta.
Hyvää viikon jatkoa