lauantai 14. marraskuuta 2015

Paljon on meneillään eKirjana

On kulunut todella pitkä aika siitä, kun olen nauttinut istumisesta tietokoneen ääressä. Muutaman viime vuorokauden aikana olen kuitenkin nauttinut elämästäni, koska olen unohtanut interaktiivisuuden ja blogeistani sekä sivustostani tiedottamisen. Toisen runokirjani sähköisen version editoiminen on vienyt ajatukseni niin, etten ole edes katsellut, kuinka ihmisiä liikkua foorumeillani. Se on ollut rentouttavaa, vaikka sähköisen kirjan tekeminen on haastavaa ja opin virheiden kautta. Pitkän pohdiskelun jälkeen valitsin työkalukseni Jutoh –nimisen eKirjaeditorin. Se maksaa muutaman kympin ja osaa kääntää käsikirjoituksen monille eri formaateille, joista ensimmäisenä valitsin ePub-muodon. Jutohin kääntämä ePub meni läpi Lulu.comissa, jossa kolmas runokokoelmani,  Postrahavasta, on nyt myynnissä. En tosin ole löytänyt vielä, miten Lulu.comin kautta saa itselleen Yhdysvaltojen vaatiman ITIN numeron. Tilanne on Postrahavasta –kokoelman osalta sinänsä kunnossa, kun se on kaupan. Veroprosentti ennen ITIN numeroa on kuitenkin 30 prosenttia, joten sellaisen hankkiminen on edessä.

Kindle Direct Publishing –palvelun kautta minun onnistui hankkia ITIN numero, mutta sieltä en ole ainakaan toistaiseksi saanut ISBN –numeroa, mikä taas onnistui Lulu.comissa. Päästäkseni eteenpäin, enkä koko ajan jauha paperisotkuissa, päätin käyttää sitä, mitä minulla on hanskassa. Myyköön Lulu.com kirjaani 30 prosentin verolla toistaiseksi ja KDP:hen lataan toisen kokoelmani, Paljon on meneillään (1994), sähköisen version ilman sitä ISBN-numeroa. Paljon on meneillään -kokoelman editoiminen on vielä koko tavalla kesken, mutta kanneksi otan paperiversion kuvan, ks. alla. ePub –formaatissa olevan kirjani kuvat ovat ruutukaappauksia iPadista, jossa oikoluen kokoelmaani iPadin vakiolukuohjelman, iBooks, avulla. Sähköiset kirjathan näyttävät erilaisilta eri lukijoissa. Siksi niiden kanssa joutuu tekemään kompromisseja.

clip_image002

Paljon on meneillään -kokoelman kansikuva vuodelta 1994. Laitoin siihen säkkikangas reunat, jotta se olisi eKirjalle annettujen suositusmittojen mukainen.

clip_image004

Paperikirjassa mieterunot oli jaettu neljään kappaleeseen. Nyt en tiedä, onko se hyvä ratkaisu, koska pitkä sisällysluettelo kasvaisi entisestään. Lisäksi joissakin lukijoissa lukeminen vaatisi monen kansion avaamista, jotta koko kirja näkyy. Lulu.comin ohjeiden mukaan enempää kuin kolmea otsikkotasoa ei kannata käyttää sähköisessä versiossa. Minun tapauksessa, jos siis käytän kappaleita, tämä juuri onnistuisi: Nimiösivu (H1 –otsikkotaso), Kappaleet (H2 –otsikkotaso) ja runojen otsikot (H3 –otsikkotaso).

clip_image006

Itse runot näkyvät iPadissa terävinä, mutta ei enää pöytäkoneessani, jossa näytön resoluutio on 1920 x 1080. Ruutukaappauksen taso ei juuri koskaan yllä kohteensa tasolle.

Käytetyt palvelut

 

Jutoh -sähkökirjaeditori

http://www.jutoh.com/http://www.jutoh.com/

Jutoh -editorin käsikirja

http://www.jutoh.com/book.htm

Lulu -omakustannepalvelu

http://www.lulu.com/create/books/

Amazonin KDP -omakustannepalvelu

https://kdp.amazon.com/

An Individual Taxpayer
Identification number,
lyhennys ITIN
https://www.irs.gov/Individuals/General-ITIN-Information
Postrahavasta –kokoelman
myynti
http://www.lulu.com/shop/yelling-rosa/postrahavasta/ebook/product-22427845.html
12.11.15
ISBN –numerot maksavat
Yhdysvalloissa. Lisäksi eri
keskustelupalstoilla kerrottiin
huijauksista. Eräs kirjoittaja
väitti myidentifiers.comia
turvalliseksi.
Kuitenkin, jos
joku ostaa sieltä itselleen
ISBN -numeron, hän tekee sen
omalla vastuulla.
https://www.myidentifiers.com/get-your-isbn-now

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti