keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Keksikö Windows 8 pyörän uudelleen

Päivitin Vista-käyttöjärjestelmäni Windows 8 Pro-versioon muutama päivä sitten. Totuttelemista on vaatinut Käynnistä-valikon puuttuminen uudesta Kasiversiosta. Nyt sovellukset haetaan Sovellukset-näkymästä, josta tulee melko ahtaan näköinen, kun ohjelmia on runsaasti. Sovellukset-näkymän Etsi-toiminto on mielestäni kömpelömpi kuin Käynnistä-valikossa, joka vielä Seiskaversiossa oli tallella. Paljon mainittu Aloitusnäyttö ei ole ihastuttanut minua, koska minulla ei ole tarvetta tietää jokaisen sähköpostiviestin kolahtamista laatikkooni tai kaverieni Facebook-päivityksiä reaaliajassa. En myöskään seuraa osakekursseja tunnin välein. Onneksi työpöytä on vielä olemassa. Sinne pääsee napsauttamalla aloitusnäytöllä olevaa Työpöytä-ruutua.

Aloitusnäyttö, Win 8

Win8Aloitus

Sovellukset-näkymä, Win 8

WinSovellutukset 
Voit suurentaa kuvat uuteen välilehteen napsauttamalla niitä hiirellä.

Tietysti Kasiversiosta saattaa löytyä tapoja, joilla Aloitusnäyttöä ja Sovellukset-näkymää voi räätälöidä itse. Näin, kun räätälöinnistä ei ole parempaa tietoa, kaipaan molemmissa näkymissä ikonien pinoamismahdollisuutta. Nyt ikonit ovat esillä yhdellä kerralla, mikä tietää näytön vierittämistä oikealla, koska ikoneita ei kovin paljon mahdu näytön sille osalle, joka näkyy ilman vierittämistä. Jos ikonit olisivat pinottuina, voisi aina mennä suoraan siihen ohjelmaryhmään, jota kulloinkin tarvitsee samalla, kun olisi yhdellä vilkaisulla tietoinen koko tietokoneen ohjelmistotarjonnasta. Tietysti molemmissa vaihtoehdoissa on tavallaan yksi lisätoimi. Aloitusnäyttö vaatii vierittämistä ja pinoamisvaihtoehto, jos sellainen olisi olemassa, vaatisi napautusta tai tökkäystä (kosketusnäyttö) ohjelmaryhmän avaamiseksi, mutta kokonaisuuden hallitseminen tuntuisi mielekkäämmältä.

Tämä uusi kehityssuunta on silti ehkä enemmistölle mieliksi, koska tietokone alkaa enenevässä määrin muuttua työvälineestä viihtymiskeskukseksi. Jälkimmäinen trendi puoltaa helppokäyttöisiä pikkusovelluksia ja reaaliaikaisuutta. Silti olisi ollut mahdollisuus yhdistää nämä kaksi tietokoneen käyttötapaa siten, että Aloitusnäytössä olisi ollut oikealla pikkusovellukset ja vasemmalla perinteiset ohjelmat aiheittain pinottuina. Näin erillistä työpöytää ei mahdollisesti olisi tarvinnut lainkaan. Käynnistysvalikon poistamista on vaikea ymmärtää. Tuntuu kuin pyörä olisi keksitty uudestaan. Voimavaroja olisi voitu pikemminkin suunnata haittaohjelmien parempaan torjumiseen eli siihen, että Windowsissa olisi vakiona kunnollinen antivirusohjelma ja palomuuri, jotka vastaisivat parhaita kaupallisia ohjelmia. Asiakkaan ei pitäisi olla maksumiehenä sille, että käyttöjärjestelmän puutteiden vuoksi on olemassa mahdollisuus, että tietokone saastuu ja pahimmassa tapauksessa ei enää käynnisty ilman kovalevyn alustamista ja käyttöjärjestelmän uudelleen asentamista. Tietokone-lehti puhuu siitä mullistuksesta, että Windows 8:ssa on täysin uusittu Windows Defender. Lue artikkeli täältä. Sama artikkeli kuitenkin toteaa, että erillisille kaupallisille virustorjuntaohjelmille on yhä käyttöä.

Nyt on kuitenkin muistettava myös se, että Windowsin alttius sairastua on suuri, koska hakkerit löytävät aukkoja päästä sen rekisteri- ja kirjastotiedostoihin. Ihanne tilannehan olisi se, että haittaohjelmien torjumiseksi ei tarvitsisi lainkaan erillisiä ohjelmia. Se ei ehkä koskaan onnistu, mutta Windows toimintarakenteen tiivistäminen vaikeuttaisi oleellisesti hakkerien mahdollisuuksia pujahtaa Windowsin sisälle. Idioottivarman käyttöjärjestelmän luominen edellyttäisi standardeja ja sääntöjä, joilla ohjelmistojen tekijöiden ja niitä käyttöjärjestelmään asentavien todellinen henkilöllisyys varmennettaisiin. Valitettavasti henkilöllisyyden todentamista vastustetaan vetoamalla yksityisyyden suojaan, mikä on melko outoa. Nimittäin tuo suoja on olematon nykyään. Liikeyritykset seuraavat jo hyvin tarkkaan tietokonekäyttäjien mieltymyksiä kartoittaen näiden Internet-seikkailuja. Tavallinen tietokoneen käyttäjä paljastaa henkilöllisyytensä aina, kun raha liikkuu Internetissä. Lisäksi ihmiset kertovat arkaluontoisia asioita surutta sosiaalisessa mediassa ja puhutaan sähköisestä identiteettitunnuksesta, joka on jo paikoitellen käytössä. Sitä paitsi miksi Internetissä oleminen pitäisi poiketa tavallisesta elämästä. Tavalliset pulliaiset vilauttelevat auliisti henkilökorttiaan, kun sitä kaupoissa tai virastoissa pyydetään. Ihminen ei liiku julkisissa paikoissa ilman identiteettiä. Jos joku haluaa reaalimaailmassa olla inkognito, hän on joko julkkis tai aikeissa tehdä jotain epärehellistä. Niin ja nyt puhutaan vain ohjelmien koodaajista ja niitä välittävistä tahoista IT-alalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti