keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Loppuyhteenveto e-kirjan kirjoittamisesta ja jakelusta

Postrahavasta -jutturunokokoelma

Tausta

Kaksi ensimmäistä runokokoelmaani ovat olleet perinteisiä paperikirjoja. Niiden painatuskustannukset olivat huomattavat. Tämän muistaen päädyin e-kirjaan. Sen toimituskustannukset näyttivät olevan vain murto-osan painatuskuluista. Lisäksi paperikirjasta saatavaa tuottoa vähentää se, että se on lähetettävä postitse asiakkaalle. Päätöstä vahvisti se, että toimitin Pagemaker-sivuntaitto-ohjelmaa käyttäen vuonna 1997 Tornionlaakson vuosikirjan. Toisen runokirjani kohdalla suunnittelin kannet tietokoneessa Freehand-piirustusohjelmalla.

Kirjoittaminen ja taitto

Laadin käsikirjoituksen Word-tekstinkäsittelyohjelmalla. Taitto tapahtui PagePlus X6 -taitto-ohjelmassa, jonka olin hankkinut jo ennen kuin päätin julkaista e-kirjan. Ilmainen vaihtoehto Scribus osoittautui hyvin käyttäjäepäystävälliseksi. Harkinnan jälkeen valitsin e-kirjani tallennusmuodoksi PDF-formaatin, koska se toimii sinällään eri käyttöjärjestelmissä ja 90 prosentilla tietokoneen käyttäjistä on koneellaan joku PDF-lukija. Sen ulkonäkö myös miellytti minua toisin kuin monet muut yleisesti käytössä olevat e-kirjojen tallennusmuodot, kuten ePub tai MOBI, ks. linkit artikkelin lopussa.

Myynti ja markkinointi

Tällä osastolla tarjontaa on niin, että korvista ulos pursuaa. Ominaista jokaiselle netissä toimivalle myyntikanavalle oli se, että niillä on erikoisvaatimuksia e-kirjan tallennusmuodon suhteen ja että kanavan käyttö ei ole ilmaista. Amazonin kohdalla olisi pitänyt maksaa välityspalkkion lisäksi veroa myynnistä myös Yhdysvaltoihin. Myyntilupa edellyttää lomakkeiden täyttämistä. Toisaalta Amazon ei veloita palveluksistaan kuin provision. Koska runojen myynti Suomessa on vähäistä jopa tunnettujen kirjoittajien kohdalla, päätin myydä ja jakaa kirjani omalta kotisivultani. Sinänsä se ei poikkea myyntikanavien keinoista paljoakaan. Myös heidän tapauksessa myyntitulot kirjoittaja-julkaisijalle maksetaan käyttäen PayPal-maksupalvelua.

Päätöksen jälkeen aloin opiskella PayPal-maksupalvelun vaihtoehtoja. Netissä oli paljon kirjoituksia siitä, kuinka hakkerit olivat keksineet keinot päästä kopeloimaan ihmisten lataussivuja ja ladanneet sieltä itselleen laittomasti tuotteita. Taidokkaammat olivat kirjoituksien mukaan päässeet jopa vetämään itselleen maksuista. Vaikka suhtauduin näihin kirjoituksiin varauksella, en päätynyt PayPal -vaihtoehtoon, missä asiakas pääsee maksettuaan suoraan e-kirjan lataussivulle. Valitsin laskutuksen sähköpostitse. Siinä asiakas tilaa kotisivultani laskun, jonka lähetän hänelle sähköpostitse. Laskun maksamisen jälkeen hän saa minulta sähköpostitse kirjautumistunnukset lataussivulle. Vaihtoehdossani on yksi vaihe enemmän kuin tavallisesti, mutta se on turvallisempi niin minulle kuin asiakkaalle.

Markkinoinnin suhteen oli selvää alusta pitäen, että pidän jalat maassa. Koska e-kirja ei vaadi aggressiivista myyntiä paino- ja muiden kustannuksien peittämiseksi, voin antaa kirjan levitä omalla painollaan. YouTubeen en laita koko kokoelmaani, koska kuka sitä enää viitsisi ostaa, jos sen saisi videomuodossa ilmaiseksi. Minulle oli tärkeintä se, että sain dokumentoitua jutturunoni. Nyt, kun ne ovat PDF-muodossa, voin tarvittaessa painattaa ne ilman lisätyötä paperille tai käyttää maksullista myyntikanavaa, jos kysyntä sellaisen käytön tekee mielekkääksi.

Kenelle e-kirjan teko sopii

E-kirjan tekemisen voi toteuttaa monella tavalla. Jos kuitenkin aikoo tehdä sen vähin kustannuksin, oman työn osuus pitää olla suuri. Prosessi ei ole helppo, mutta sen läpi vieminen on mahdollista kirjoittaja-jukaisijalle, jolla on kärsivällisyyttä ja pitkäjännitteisyyttä. Helpoimmalla selviää, kun valitsee jonkin toteutusväylän ja pysyttelee siinä. Jos valinnassa päätyy esimerkiksi Amazonin KDP-palveluun, täytyy tallennusmuodoksi heti valita ePub tai MOBI. Englannin kielen tyydyttävä taito on välttämättömyys. Yhdysvaltojen viranomaisille täytettävien lupahakemusten kieli näytti olevan vaikeaselkoista virastokieltä. KDP on lyhennys sanoista Kindle Direct Publishing, ks. linkit Lisäyksiä-kappaleessa.

Postrahavasta –jutturunokokoelman tilaukset osoitteesta: http://yellingrosa.com/tilaus01.htm
Yelling Rosa

Lisäyksiä

Oheinen artikkeli oli Lapillinen julkaisussa numero 33 olleen Omakustanteinen e-kirja-jutun pohjana.

Huomioi, että teet kaikki lataukset omalla vastuullasi. Haittaohjelma voi nykyään piileskellä esimerkiksi pankin maksusivuilla, kuten olet lehdistä varmasti taannoin lukenut. Sinun kannattaa aina tarkistaa jokainen asennusohjelma omalla virustorjuntaohjelmalla ennen asentamista.

Artikkelin kirjoittamisen jälkeen olen kokeillut maksullista Atlantis-tekstinkäsittelyohjelmaa, jonka avulla ePub-formaatin luominen on erittäin vaivatonta. Se ei tue mobi-formaattia (Kindle), mutta ePub-formaatin kääntäminen onnistuu Amazonin ilmaisella Kindle Previewerilla. Tämä tiedoksi niille, jotka haluavat valita PDF-formaatin sijasta ePub-formaatin ja/tai kääntää ePub-formaatin mobi-formaatiksi, jota Kindle-lukuohjelma- ja lukulaite käyttävät. Omakustanteisen e-kirjan julkaiseminen Amazon Kindle Direct Publishing –palvelun kautta edellyttää MOBI-formaatin käyttämistä. Atlantiksesta voi ladata 30 päivän kokeiluversion ja siihen on saatavissa ilmainen suomen kielen oikoluvun lisäosa. Atlantiksen rekisteröiminen maksaa 35 dollaria eli päivän kurssin mukaan 26,06 euroa. Tosin ohjelmavalmistajien kurssi on yleensä hiukan yläkanttiin, mutta rekisteröinti tuskin maksaa yli 30 euroa. Itse rekisteröin Atlantiksen tarjoushintaan alle 10 eurolla. Valmistaja tehnee tarjouksia jatkossakin.

Nykyään ei juuri käytetä Adoben Pagemaker –sivuntaittoohjelmaa, koska sen on korvannut saman valmistajan InDesign-taitto-ohjelma. Freehand-piirustusohjelman valmistus on lopetettu. Sen korvaajia ovat muun muassa maksulliset Adoben Illustrator ja Corel Draw. Ilmaiset piirustusohjelmat eivät yllä edellä mainittujen tasolle. Niitä voi hakea Googlesta esimerkiksi hakusanoilla Free Drawing Softwares ja Ilmaisia piirustusohjelmia. e-Kirjan kannen teko onnistuu myös valokuvan käsittelyohjelmilla, kuten Adobe Photoshop tai Elements ja/tai ilmaisella Gimp–valokuvan käsittelyohjelmilla.

Atlantiksen sijasta ePub-julkaisun voi tehdä ilmasella LibreOffice Writerilla, joka on osa LibreOfficen toimistopakettia, kun siihen on ladattu Writer2epub-lisäosa. Suomen kielen oikoluvun lisäosa on nimeltään Voikko. Se täytyy lisätä erikseen Windows ja Mac OS X -käyttöjärjestelmissä. Linux-käyttöjärjestelmässä se asentuu automaattisesti LibreOfficen toimistopaketin asentamisen yhteydessä. Suomen kielellä saatavia Linux-jakeluita ovat esimerkiksi Ubuntu ja Mint.

Olen kirjoittanut oman kokoelman toimittamisesta Yelling Rosan muistikirjassa aikaisemmin artikkeleissa: Kokoelman kompositio, Oma sähköinen julkaisu , ISBN-tunnukset hankittu sekä Oikoluku käynnissä.

Toivon, että asiasta kiinnostuneet kirjoittajat pääsevät omakustanteisen e-kirjan tekemisen alkuun näillä tiedoilla. Lisäksi Amazonista saa Kindle-julkaisuun liittyviä oppaita jopa ilmaiseksi tai muutamalla eurolla. Kirjojen lataaminen ja/tai niiden julkaiseminen edellyttää Amazon tiliä. En ole asiaa varmistanut, mutta koska Kindle Direct Publishing-palvelun käyttämisestä maksetaan veroa Yhdysvaltain veroviranomaisille, ISBN-tunnukset täytynee anoa Amazonin kautta Yhdysvalloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti