keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Onko Chromebook ratkaisu sinulle

Kun olet uuden kannettavan oston edessä, kannattaa miettiä useimpia vaihtoehtoja. Puhtaan Linux -kannettavan lisäksi kannattaisi miettiä Chromebookia ennen kuin taas päättyy Windows-koneeseen. Tietysti Macin kannettavat ovat suositeltava vaihtoehto, kun mietitään Windowsia turvallisempaa vaihtoehtoa. Se on vain kallis.

Chromebook:

Koneen myynti alkoi Yhdysvalloissa kesäkuussa 2012 ja muualle se tuli myöhemmin. Tätä kirjoitettaessa Chromebookia ei ole saatavilla skandinaavisella näppäimillä, eikä sitä tiettävästi myydä vielä Suomessa. Suomessa hinnat tullee olemaan 250 eurosta ylöspäin. Kone toimii kokonaan verkossa ja on tarkoitettu ihmisille, jotka pääosin asioivat Internetissä. Jos sinulla ei ole paljon työpöytäaktiviteettejä, kakkoskoneeksi voi sopia Chromebook. Toimistotyöt onnistuvat Chromebookissa käyttämällä GoogleDocseja ja postitus Gmaililla sekä verkkopankki ja muut maksut Google Chrome -selaimella. Sillä voinee varmasti katsoa myös Areenaa. Koska kyse on palvelimelta toimivasta käyttöjärjestelmästä, uskon Googlen hoitavan maineensa vuoksi ripeästi turvaongelmat, jos ja kun niitä esiintyy. Google Chrome-käyttöjärjestelmä on yksi monista Linux-distroista eli jakeluista niin kuin Ubuntukin on. Näin turvaongelmia on joka tapauksessa vähemmän kuin Windowsissa, jos olenkaan.

Tiedostot tallennetaan Chromebookissa Google Driveen, jossa sinulla on 5 gigatavua ilmaista tallennustilaa. Kotikoneelle voi asentaa Google Drive-ohjelman, jolloin pilvessä ja kotikoneella olevat tiedostot voi synkronoida samalla tavalla kuin DropBoxin palvelussa. Katso tämän viestin loppuosasta lisää GoogleDrivestä.

clip_image002

Lue lisää Chromebookista Tietokone-lehden artikkelista osoite:
http://www.tietokone.fi/uutiset/google_esitteli_chromebook_tietokoneet_pc_n_vallankumous

Google Docs

clip_image004

clip_image005

GoogleDocsin tekstinkäsittely -ohjelma

clip_image007

clip_image005[1]

GoogleDocsin taulukkolaskenta -ohjelma

Google Docs & Spreadsheets on Googlen kehittämä toimisto-ohjelmisto, johon kuuluu tekstinkäsittelyohjelma ja taulukkolaskentaohjelma.

Google Docs on täysin ilmainen palvelu eli se vaatii ainoastaan rekisteröinnin eli oman Google Account -käyttäjätunnuksen luomisen. Google Docsin tiedostoihin pääsee käsiksi mistä tahansa Internet-yhteydellä ja selaimella varustetusta tietokoneesta. Tekstinkäsittelyohjelmassa on suomen kielen oikoluku.

Google Docissa voi luoda tyhjältä pohjalta uusia asiakirjoja sekä uusia taulukkolaskentoja. Niitä voi muokata samoin tavoin kuin perinteistä Microsoft Wordia tai OpenOfficea: esimerkiksi listojen luonti, sarakkeiden luonti, taulukoiden lisäys, kuvien lisääminen, kommenttien lisääminen sekä perusmuokkaukset fontin vaihto, fontin väri ja koko.

Google Docsissa on automaattinen tallennusominaisuus joka tallentaa auki olevaa tiedostoa automaattisesti tietyn väliajoin.

Google Docsiin voi tuoda ja siirtää myös omalta koneelta valmiita tiedostoja (mm. DOC, XLS, ODT, ODS, RTF, CSV).

Google Docsissa asiakirjan tai taulukkolaskennan voi jakaa myös muiden käyttöön kutsumalla sinne muita henkilöitä sähköpostin avulla. Esimerkiksi ryhmätöitä tehdessä voi muut ryhmän jäsenet kutsua tekemään samaa asiakirjaa ja näin ryhmätyön tekeminen sujuu joutuisammin (säästytään muun muassa yleiseltä tiedostojen lähettämiseltä sähköpostitse edestakaisin). Useita ihmisiä voi katsella ja tehdä muutoksia samanaikaisesti. Tiedostoja voi siis käsitellä yksin, ryhmässä tai julkisesti kaikkien ihmisten kanssa.

Google Docsissa voi myös vertailla dokumentin eri versioita keskenään, tai katsella dokumentin muutoshistoriaa.

Valmiit tiedostot voi tallentaa omalle tietokoneelle DOC-, XLS-, CSV-, ODS-, ODT-, PDF-, RTF- tai HTML-muodossa. Siis myös Word (doc) ja OpenOffice ja LibreOfficen Write -muodossa (odt).

Valmiit tiedostot voi myös julkaista julkisiksi jolloin koko maailma näkee ne ja voi muokata niitä. Tiedostot voi myös julkaista omassa blogissa. Tiedostot voi myös julkaista Google Appsin avulla.

Tarvittaessa tiedostot voi myös poistaa eli tuhota.

Google Docsissa on myös reaaliaikainen keskustelumahdollisuus niiden ryhmän jäsenten kesken, jotka ovat samaan aikaan kirjautuneena Google Docsiin.

 

Aiheesta muualla

· Google Docs & Spreadsheets

Luokat:

· Google

· Toimisto-ohjelmistot

 

Google Drive

 

Tiedostojen ja kansioiden synkronointi

clip_image009 Seuraava: Tiedostojen järjestäminen kansioihin

Kun olet asentanut Google Drive for desktop -sovelluksen tai mobiilisovelluksen, kyseinen tietokone, älypuhelin tai tablet-laite voi synkronoida Google Driven verkkoversion kanssa. Laitteet, joihin Google Drive on asennettu synkronoivat vain Google Driven verkkoversion Oma drive -osion kanssa. Oma drive sisältää kaikki lähettämäsi tiedostot ja kansiot sekä omistamasi Google-asiakirjat.

Kun kaikki kohteet laitteen ja Oman driven välillä on synkronoitu (synkronointi saattaa kestää jonkin aikaa, jos sisältöä on paljon), voit käyttää ja avata samoja tiedostoja kaikilla laitteilla.

Katso synkronoinnin esittely

Synkronointi on automaattinen ominaisuus, joten sinun ei tarvitse ottaa sitä erikseen käyttöön, riittää kun olet yhteydessä internetiin.

Jos haluat nähdä miten synkronointi toimii ja varmistaa että Oman driven tiedostot, kansiot ja Google-asiakirjat synkronoituvat oikein, voit kokeilla seuraavaa: Tee jokin muutos Oma drive -verkkoversiossa ja tarkista sitten näkyykö muutos muilla laitteilla, joihin on asennettu Google Drive. Muutosten pitäisi näkyä kaikilla laitteilla, joihin Google Drive on asennettu.

Onko sinulla paljon synkronoitavaa? Katso eri tallennustilapakettien hinnat.

clip_image009[1] Seuraava: Tiedostojen järjestäminen kansioihin

PS. Keräsin nämä tiedot eräälle ystävälleni. Hommassa meni aikaa ja ajattelin, että tiedoista voi olla hyötyä muillekin tulevaisuudessa. Haittaohjelmista ja niiden torjumisesta on tulossa todellinen riesa ja aikareikä Windows-koneiden käyttäjille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti