keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Uusi ilmainen joulukortti vuosimallia 2013

Olen suunnitellun uuden joulukortin jo kolmantena jouluna peräkkäin. Kortti on tarkoitettu yksityiskäyttöön. Sen jakelu tai kopiointi myyntitarkoituksessa ei ole luvallista. Kortista on kaksi versiota. Versio, joka tulee käyttää sellaisenaan, ja toiseen versioon voit lisätä oman viestin. Oman viestin lisääminen käy helposti ilmaisella PhotoScape – kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelmasta on niin Windows- kuin Mac –versio. Voit ladata PhotoScapen täältä.

Englanninkielinen diaesitys, jonka olen ladannut YouTubeen, neuvoo, kuinka lisäät oman viestin PhotoScapella. Videon alapuolella olevassa tekstikentästä löytyvät tarvittavat URL – osoitteet eli se, mistä voit ladata kortin englanninkieliset versiot ja kortin tekstittömän suomenkielisen version. Tietysti voit lisätä terveiset omaan valkokuvaasi tai piirustuksiisi, kun videon katsottuasi, tiedät miten. Videoesityksen taustalla soi Duo Forellin vuonna 1992 levyttämä Keskustelu motellissa. Tein laulun ennen joulua ja valitettavasti silloinkin, yli 20 vuotta sitten, uutiset kertoivat väkivaltaisista tapahtumista maailmalla. Laulan levyllä ja duon toinen osapuoli A. Anttoni soittaa kitaraa ja laulaa taustat. Hän vastasi myös digitaalisäestyksen editoinnista. Pääset katsomaan videota klikkaamalla tätä. 

MerryXmas01Fi

Jos haluat kopioida kortin tästä katsomatta videota, klikkaa korttia hiirenosoittimella. Se avautuu tuolloin uuteen välilehteen luonnollisessa koossa. Käytä hiiren kakkospainiketta ja klikkaa osoittimella toistamiseen korttia, jolloin avaat tiputusvalikon. Valitse valikosta Tallenna kuva nimellä –komento ja tallenna kortti kovalevyllesi. Tämä oheinen kortti on käytettävä tällaisenaan.

Samalla, kun toivotan kaikille Hauskaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta, kiitän nettipäiväkirjavieraitani kuluneesta vuodesta ja toivon, että tapaamme jälleen ensi vuonna.

torstai 5. joulukuuta 2013

Loser or Winner

It just came to my mind. Do you know the answer? Look at the picture below.

Loser or Winner01 by Yelling Rosa

Please, click the picture to enlarge it.

You find more of my picture here.

tiistai 26. marraskuuta 2013

A Notice

I’ve been asked every now and then where to purchase “Under a Quicksilver Moon” anthology, but unfortunately I can’t help here. Some years ago Poetry.com stopped its economy activities. Now that domain exists again but I don’t know whether they have anything to do with the mentioned anthology. I am sorry for any inconvenience.

I was one of the writers and Poetry.com was the publisher. I have told about this anthology at: http://yellingrosa.wordpress.com/poems/

If you want to read more of my poetry in English you’ll find it here. The last URL is to my home site where I am going to upload most of my poems in the future whereas my Poems page at Wordpress will be the place to introduce some of them. I am able to arrange navigation better on my own place when it is more convenient for visitors to read a large amount of text.

Have a pleasant week.

perjantai 15. marraskuuta 2013

Syntyminen

Syntyminen on
olevan ainoa
pakko.
© Yelling Rosa
9/11 –13

Me kaikki olemme kuulleet, että ihmisellä, laajasti olevalla orgaanisella materialla, ei ole muuta pakkoa kuin kuolla. Se on kuitenkin mahdotonta, jollemme ensin synny tänne tai johonkin muuhun paikkaa. Ensi vilkaisulla tämä asettelu saattaa vaikuttaa hiusten halkomiselta, mutta loogisesti syntymisen pakko on koko maailmankaikkeuden alkuun panema voima. Ilman sitä alkuräjähdystä ei olisi tapahtunut. Tämä motiivi jatkuu kaikkialla ympärillämme ja lienee olemassa loputtomiin, vaikka yleisesti sanotaan kaikella olevan alku ja loppu.

Nykytiedekin tukee alkamisen ja loppumisen ajatusta, mutta tiede tulee kaukana ideoista, joita taide ja muu luova ajattelu synnyttää. Ehkä tutkijat jonain päivänä puhuvat samalla tavalla kuin minä ja muut tämän idean tavoittaneet, mutta se ei ole ratkaisevaa. Runoudessa on paljon ajatuksia ja kuvauksia, joilla ei ole tieteen tai yleisen mielipiteen siunausta, ja silti ne toimivat omassa kontekstissaan. Annankin jokaisen päättää, kuinka pitkälle he sallivat esittämäni ajatuksen kulkeutua.

Ennen kaikkea näen ajatukseni toimivan esteettisen hierarkiana, missä syntymisen ja rakkauden raja käy tarpeettomaksi. Myös uskonnot puhuvat rakkauden aloittavasta voimasta. Sitä ei tarvitse keksiä, eikä sen paremmin miettiä vaan kulkeutua mukana ja nauttia kyydistä. Epäusko vallitsevaan tuottaa tarpeetonta vaivaa ja synnyttää monenlaisia teorioita, jotka eivät kestä syntymisien räjähtävää voimaa. Kaavamaisuus ei pelasta elämiseltä, mikä aina ottaa omansa. Sen rinnalla kuolema, mitä se nyt sitten mahtaakaan olla, on kevyttä kauraa.

PS. Lue runon englanninnos täältä.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

You Are My Good Karma

Olen ladannut englanninkieliseen Weblogiini You Are My Good Karma –nimisen runon, joka on yksi yhdeksästä Some Handwritten Lines –kirjasen runoista. Voit lukea runon Yelling Rosa’s Weblogissa tai voit avata kirjasen Yelling Rosa Poetry in English –sivulta.

TheGrumblerByYRosa2013

Yllä olevasta kuvasta näet, millaiset sivut kirjasessa on.

Toivon mukavia lukuhetkiä Some Handwritten Lines –kirjasen parissa.

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Halpa jalusta iPadille

Tein iPadilleni rennon jalustan. Voin nostaa sen syliini, kun valahdan laiskanlinnaani kirjoittamaan. Komistuksen hinnaksi tuli korkeintaan 20 euroa. Osat kiinnitin toisiinsa sinitarralla.

Tarvikkeet:    
Kirjakauppa Kirjatuki (2 kpl) 6,95 euroa
Tokmanni Kalustekulma (4 kpl) 3,09 euroa
  Sinitarra ( 1 pkt) 1,59 euroa
Yhteensä   11,63 euroa

Lisäksi käytin yli 15 vuotta vanhaa piirustusalustaa, joka on aikoinaan maksanut varmasti alle 10 euroa. Alla olevasta kuvasta näet härvelin koko komeudessaan.

iPadStand02

Piirustusalustan mitat ovat L 32,5 cm ja P 41,0 cm. Se saisi olla muutaman sentin leveämpi, jotta ranteet mahtuisivat lepäämään sen päällä. Silti systeemi mahdollistaa rennon kirjoitusmaiseman.

Sinullakin voi jo olla kaikki tarvittavat tabletin ja näppäimistön vangitsemiseksi. Rakennusonnea sitten vaan.

tiistai 29. lokakuuta 2013

Venäjän kielen sanojen ääntäminen

Uusin villitykseni on venäjän kieli. Uskon alla olevasta taulukosta olevan hyötyä kaikille venäjän kielen opiskelua aloittaville ihmisille. Se havainnollistaa viihteellisellä tavalla venäjän kielen aakkosten ääntämistä ilman, että opiskelijan tarvitsee selailla useita lähteitä yhtä aikaa päästäkseen selville, miten sana äännetään ja mikä on sen suomennos. Useat sanoista ovat suomalaisille tuttuja, joten se helpottaa keskittymistä ääntämiseen.

Olen käyttänyt äännearvona niitä kirjaimia, joita Google –kääntäjän puhepalvelu käyttää ilmaistessaan ääntämistä latinalaisilla kirjaimilla. Katsoin sen olevan paikallaan, jotta opiskelija on sinut Google –kääntäjän käytännön kanssa. Kuulet sanan ääntämisen Google –kääntäjällä, kun painat pientä kovaäänisikonia, kuva alla.

Ikoni ilmestyy kirjoituskenttien oikeaan alareunaan, kun olet kirjoittanut kääntäjään haluamasi sanan. Katso myös, että Lue foneettisesti –vaihtoehto on valittuna. Sen saa painamalla pientä Ä –ikonia, joka on kovaäänisikonin oikealla puolella.

Kyrilliset kirjaimet saa asennettua suomenkieliseen Windows -näppäimistöönsä rufin.exe –ohjelman avulla. Voit lukea ohjeita sen käytöstä ja asentamisesta täältä.

Kirjain Äännearvo (Google) Suomennos
Аа    
Аррогант Arrogant Ylimielinen
Бб    
Балерина Balerina Ballerina
Вв    
Война Voyna Sota
Гг    
Гетто Getto Ghetto
Дд    
Два Dva Kaksi
Ее    
Европа Yevropa;
suomi-venäjä-sanakirjassa y on j
Eurooppa
Ёё    
Ёрш Yorsh;
suomi-venäjä- sanakirjassa y on j
Kiiski
Жж    
Жнто Zhito Maissi
Зз    
Зал Zal Sali
Ии    
Интерес Interes Mielenkiinto; etu; korko
Йй    
Йод Yod;
y on j
Jodi
Кк    
Карта Karta Kartta
Лл    
Лазер Laser Laser
Мм    
Мавзолей Mavzoley;
y on j
Mausoleumi
Нн    
Натура Natura Luonto; luonne
Оо    
Объект Ob’yekt;
ъ on äännearvoton merkki
Esine; kohde
Пп    
Папа Papa Isä
Рр    
Румыния Rumyniya Romania
Сс    
Сабля Sablya;
y on j
Sapeli
Тт    
Табак Tabak Tupakka
Уу    
Университет Universitet Yliopisto
Фф    
Фабрика Fabrika Tehdas
Хх    
Хакер Khaker Hakkeri
Цц    
Цензура Tsenzura Sensuuri
Чч    
Чай Chay Tee
Шш    
Шакал Shakal Sakaali
Щщ    
Щепа Shchepa Lasta; lastu; päreet
Ъъ    
Объект Ob’yekt;
äännearvoton merkki
ъ
Esine; kohde
Ыы    
Мемуары Memuary Muistelmat
Ьь    
Связь Svyak’;
pehmennysmerkki
Linkki
Ээ    
Экология Yekologia Ekologia
Юю    
Юрист Yurist Asianajaja; juristi
Яя    
Я Ya Minä

Saat parhaan hyödyn yläpuolella olevasta taulukosta, kun tulostat sen itsellesi joko tiedostoon tai paperille. Sen jälkeen lisäät itse kyrillisen kirjaimen latinalaisen vastineen kirjainrivin toiseen sarakkeeseen. Аа –rivin toiseen sarakkeeseen tulee Aa ja Бб –rivin toiseen sarakkeeseen tulee Bb ja niin edelleen. Jos et halua asentaa runfin.exe –ohjelmaa itsellesi, voit merkitä kirjaimet tulostukseesi kynällä.

Merkittyäsi latinalaiset vastineet voitkin siirtyä tulosteesi kanssa käyttämään Google –kääntäjää. Siellä sitten kirjoittelet oikeanpuoleiseen tekstisyöttökenttään suomeksi sanoja ja käännätät ne venäjäksi. Kovaäänisikonia painaen kuulet lausumisen.

 

Venäjänkielisten aakkosten Suomessa käytetyt äännearvot:


 

Kirjain

Äännearvo

Kirjaimen venäläinen nimitys

Аа a а
Бб b бэ
Вв v вэ
Гг g гэ
Дд d дэ
Ее e, sanan alussa ja vokaalin jäljessä je е (йе)
Ёё o, sanan alussa ja vokaalin jäljessä jo о (йо)
Жж

жэ
Зз z зэ
Ии i и
Йй j й
Кк k ка
Лл l эл
Мм m эм
Нн n эн
Оо o, painottomassa tavussa a о
Пп p пэ
Рр r эр
Сс s эс
Тт t тэ
Уу u у
Фф f эф
Хх h ха
Цц ts цэ
Чч

tš

че
Шш

ша
Щщ

štš

ща
Ъь äännearvoton merkki -
Ыы y ы
Ьь pehmennysmerkki -
Ээ e э
Юю u, sanan alussa ja vokaalin jäljessä ju ю (йу)
Яя a, sanan alussa ja vokaalin jäljessä ja я (йа)

PS Kirjaimen yläpuolella olevan hatun ̌ (tarke) ascii –koodi on U + 030C. Löydät erikoismerkit yleensä tekstinkäsittelyohjelman Lisää –valikon Erikoismerkit –komennolla ja sitten valitsemalla avautuneesta valintaikkunasta merkin, jolla on edellä mainittu koodi.

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Webvoikko

Olen kirjoittanut aikaisemmin blogissani, että iPadin suurin puute on, että siinä ei ole suomen kielen oikolukua. Näillä näkymillä näyttää myös siltä, ettei sellaista iOS -käyttöjärjestelmään lähitulevaisuudessa saada. Sittemmin olen törmännyt selainpohjaiseen suomen kielen oikolukuohjelmaan nimeltä Webvoikko. Sen avulla voi seurata omaa oikeinkirjoitustaan. Tietysti se ei ole sama asia kuin tekstinkäsittelyohjelman liitetty oikolukulisä, mutta silti tyhjää parempi. Se löytyy osoitteesta: http://joukahainen.puimula.org/webvoikko/spell?check=referrer

Englannin kielen oikolukua en ole onnistunut saamaan toimimaan iPadissa Pages -tekstinkäsittelyohjelmassa. Ratkaisin asian sillä, että ostin Apple Storesta itselleni Spell Better -nimisen ohjelman. Se toimii samalla periaatteella kuin iPadin oma sananehdotusominaisuus, mutta ehdotukset eivät ole niin hukassa kuin iPadin käyttöjärjestelmän ehdotukset. Spell Better ehdottaa sitä paitsi usempaa kuin yhtä sanaa, jolloin luonnollisesti osumatarkkuus paranee. Spell Better -ohjelma maksaa 8,99 euroa.

Muista kuitenkin, että nämä ovat vain minun kokemuksiani, joten ne kannattaa ottaa suuntaa-antavina. Kaikki ihmiset eivät edes tarvitse oikolukua. Se on enemmän kirjoittaville tarpeellinen ominaisuus.

 

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Huuliharppumateriaali

Aloin kerätä ilmaista huuliharppumateriaalia vuoden 2013 alussa. Olen tänään saanut työni päätökseen. Materiaali koostuu Huuliharppusoiton oppaasta, Nuottivihkosta ja Opetusvideosta sekä MuseScore -nuotinnusohjelman tiedostoista. Materiaaliin liittyvät linkit ovat koottu osoitteeseen: http://yellingrosa.com/huuliharppu.htm Sieltä löydät myös huuliharpun ja oppaiden hankintaosoitteita.

Materiaalin tarkoituksena on tutustuttaa musiikista kiinnostuneita lapsia ja heidän vanhempiaan musiikin alkeisiin ja diatoniseen huuliharppuun. Materiaalin avulla on helppo selvittää vähin kustannuksin se, onko lapsella kiinnostusta soittamiseen. Hyvän huuliharpun saa itselleen alle 30 eurolla. Harrastajasta on sitten itse kiinni se, jatkaako hän huuliharpun kanssa vai siirtyykö hän toiseen soittimeen.

Diatonisen 4- ja 10-reikäisen huuliharpun soitto on suhteellisen helppoa, kun pysytellään puhtaissa sävellajissa, jolloin melodiaa ei ole varioitu paikalliskorotuksilla tai -alennuksilla. Niiden kanssa on opeteltava uusi puhallustekniikka, bending, tai hankittava kromaattinen harppu. Tämä materiaali perehdyttää vain soiton alkeisiin.

Olen valinnut nuottivihkoon eri tyyppisiä lastenlauluja niin Suomesta kuin maailmaltakin. Joululauluksi olen valinnut Äidin porsaat. Vihkossa on 17 nuotit. Tekemäni Minä olen C-duurilaulu perehdyttää soittajaa duuriskaalaan. On nimittäin niin, että harvassa jo kirjoitetussa sävelmässä on käytetty kaikkia duuriskaalan kuutta säveltä oktaavin alueella eli tässä tapauksessa: c, d, e, f, g, a, b, c.

Musiikkiliikkeistä on saatavissa huuliharppusoiton oppaita, mutta kovin usein ne on kirjoitettu muulle kuin suomen kielelle.

Minä olen C-duurilaulu 
Klikkaa hiirenosoittimella nuottikuvaa ja se aukeaa uuteen välilehteen oikean kokoisena.

Kaikissa nuoteissa on sekä nuotinnimi että sen tablatuuri, jossa numero tarkoittaa huuliharpussa olevaa reikää. @-merkki tarkoittaa sitä, että kyseisen reiän kohdalla on puhallettava ja £-merkki, että on aika vetää henkeä. Joistakin nuoteista löytyvät myös laulunsanat. Minä olen C-duurilaulu on kirjoitettu 4-reikäiselle diatoniselle C-duurihuuliharpulle. Nuottivihkosta löydät myös sävelmiä, joita soitetaan 10-reikäisellä diatonisella huuliharpulla.

Toivon materiaalin innostavan musiikista kiinnostuneita alkuun soittamisen palkitsevalla polulla.

Torniossa 16.10.13
Yelling Rosa

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tulipa asennettua Windows 7 uudelleen

Yli neljän tunnin urakka on ohi. Olen saanut kannettavani siihen kuntoon, että sillä uskaltaa mennä Internetiin ja pystyn päivittämään blogejani. Toivottavasti koneeni on käyttöjärjestelmän uudelleenasentamisen jälkeen nopeampi. Tietysti koneen tukkeutuminen on osaksi käyttäjän syytä. Ainakin minulla on paha tapa kokeilla tietokoneohjelmia, joista aina jää jotakin rekisteriin, kun ne kokeilemisen jälkeen poistaa. Nytkin ennen uudelleenasentamista karsin ohjelmia ankaralla kädellä ja ajoin huolto-ohjelmat pitempien kaavojen mukaan. Tulokset jäivät laihoiksi.

Ennen uudelleenasentamista yritin vielä asentaa HP Pavilion dv7 –kannettavaani Windowsin rinnalle Linux Mintin. Homma ei onnistunut vaan tuplabuuttauksen sijasta tuli nollabuuttaus eli kumpikaan käyttöjärjestelmä ei käynnistynyt. Koska HP:een tehdasasennus oli jakanut kovalevyn neljään osaan, ei Mint osannut tehdä itselleen omaa osiota. Numero viisi on sille liian iso. Siksi tein viidennen osion itse Windowsin sisäisillä työkaluilla, jolloin jotain meni väärin. Ilmeisesti uudesta osiosta ei olisi saanut tehdä dynaamista. Miten vain, enpä taida päätäni enää ongelmalla vaivata. Menen nyt pelkällä Winniellä eteenpäin samalla, kun yritän välttyä kokeilu- ja ilmaisversioiden asentelemisilta.

Toivottavasti tietokoneet muuttuvat käyttäjäystävällisimmiksi tulevaisuudessa. Se ei valitettavasti ole kovin todennäköistä. IBM Personal Computer tuli markkinoille jo vuonna 1981 ja useimmat nykyisin koti- ja ammattikäyttöön myytävät tietokoneet ovat IBM PC –arkkitehtuurin kanssa täysin tai lähes yhteensopivia laitteisto- ja ohjelmistotasolla, Wikipedia. Jos ajatellaan, miten paljon muut tekniset laitteet ovat 32 vuodessa kehittyneet, niin ei niiden kehitys ole ainakaan ollut hitaampaa kuin IT-laitteiden. Aika hassua, kun huomioimme sen, kuinka ylenpalttista IT-tekniikan ylistäminen on. Laitteet ovat kyllä nopeutuneet, mutta softapuolella ollaan yhä syntykehityksen alkulimassa. Näin laitetehojen lisääntymisestä saatu hyöty on jäänyt toivottua vähäisemmäksi.

Kehitystä hidastaa se, että tietokoneohjelmien koodia korjataan parsimalla vanhoja virheitä sen sijaan, että tehtäisiin perusremontti. Se taas maksaisi väärällä tavalla. Korjaamista harjoittavat tahot eivät halua lähteä riskeeraamaan nykyisiä tilauksia. Ei ole lainkaan selvää, kuka tuossa kilpailuissa juoksisi voittajana maaliin. Toisaalta laitteiden uusimisen tarve voisi vähentyä, kun paremman koodin vuoksi vallitsevat nopeudet riittäisivät pitempään. Järkiperäisen koodin siirtyminen edellyttäisi käyttäjien aktiivisuutta. Jos kukaan ei vaadi parannuksia, ei niitä kukaan tyrkytä.

Lopuksi meillä on sitten nämä eri käyttöjärjestelmien hurmoshenkiset lahkolaiset. He eivät näe omassa käyttöjärjestelmässään mitään vikaa ja pitävät rinnakkaiskehitystä tarpeettomana. Ilman tällaista uskonnollisuutta ihmiset alkaisivat nähdä kaikessa IT-kehityksessä hyvät puolet. Vähemmän tunnepitoisen ajattelun looginen seuraus olisi se, että ihmiset vaatisivat hyvien ominaisuuksien sulauttamista yhteen. Miksi käyttöjärjestelmiä pitää olla monta? Ei yksi yhteinen käyttöjärjestelmä kehitystä lopettaisi, niin kuin ei englannin kielen oleminen globaalina yleiskielenä ole lopettanut ajattelemista edes omalla kielellä vaan päinvastoin. Taitaa jäädä haaveeksi ja värkkäys jatkuu.

perjantai 27. syyskuuta 2013

Totuus valehtelee

Totuus
valehtelee enemmän
kuin valhe konsanaan.
© Yelling Rosa
25/9 -13

Tiedän, että moni ajattelee, että tuo ei kyllä pidä paikkaansa. Jos me kuitenkin paneudumme pohtimaan, mitä pidämme totena, ei kysymys olekaan niin yksioikoinen. Meidän totuutemme muodostuu ennakkoluuloista ja mielleyhtymistä, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä totuuden kanssa. Me haluamme uskoa asioihin, joita tarvitsemme. Se on hyvin varjeltu salaisuus, joka mahdollistaa sen, että voimme uskoa meille rakkaisiin asioihin; ja, kyllä, negatiivisetkin asiat ovat joskus meille rakkaita.

Kun joku valehtelee, hän on yleensä miettinyt asian ja rajaa sen voidakseen valehdella uskottavasti. Samalla hän naamioi valheensa niin hyvin, ettei meidän monimutkainen ajatteluprosessimme osaa kuulemaansa manipuloida. Näin me usein aavistamme kertomuksen palturiksi ennen kuin se varmistuu valheeksi. Se, miksi aivomme operoivat näin, onkin jo laajempi juttu. Olkoon se meidän kotiläksymme. Tietysti voimme todeta, että totuudella on monet kasvot ja mennä paikalliseen kuppilaan kaljoille. Siellä nousuhumalassa voi väittää jollekin ulkopuoliselle olevansa menestynyt liikemies. Ei se niin vaarallista ole.

maanantai 16. syyskuuta 2013

Ilkka Yelling Rosa Pakarinen Facebook -sivu

Olen luonut Facebook-sivun, jossa julkaisen hengentuotteitani tulevaisuudessa. Päädyin tällaiseen tulokseen antaakseni kavereilleni mahdollisuuden valita, seuraavatko he taiteellista toimintaani vai ainoastaan haluavat olla sosiaalisessa kontaktissa kanssani arkipäiväisten kuulumisien osalta. Blogissa tällainen jaottelu ei ole tarpeellista, koska niissä vieraileminen on jo alun perin vapaaehtoista. Kukaan ei lue monta kertaa sellaista blogia, josta ei pidä.

Uusi Facebook –sivu ei sinänsä vaikuta millään tavalla Yelling Rosan Bloggeriin. Julkaisen täällä edelleen runojani ja keskustelen kirjallisuudesta sekä IT-tekniikasta, joskus myös yhteiskunnallisista asioista. Uskon eron olevan siinä, että uusi Facebook –sivu saa tätä blogia henkilökohtaisemman luonteen, koska kaverit löytänevät sinne paremmin tiensä kuin Bloggeriin.

Voit tutustua Ilkka Yelling Rosa Pakarinen Facebook –sivuun täällä. Jos sinulla on Facebook –tili ja pidät sivustani, toivon sinun tykkäävän sivustani ja suosittelevan sitä kavereillesikin. Facebook –kaverisivuni on täällä.

maanantai 9. syyskuuta 2013

Äänitiedoston lisääminen Blogger -blogiartikkeliin

Kuin fosforin hehku

Kuin fosforin hehku
loistaa maitohorsma.
Sen rakkaus kasvaa kiinni
pimenevään iltaan.

Olen kirjoittanut edellisen runon yli 26 vuotta sitten. Kun törmäsin siihen uudestaan vanhoja muistiinpanojani selaillessani, päätin kääntää sen englanniksi. Alla oleva käännös syntyi 27. – 29.8. –13.

Like the Radiance of Phosphorus

Like the radiance of phosphorus
glows a fireweed
on the clean-cutting square.
Its love joins together
to the darkening night
of wood.
Yelling Rosa
17/8 –87

Samalla päätin kokeilla, miten äänitiedoston upottaminen Blogger -alustalle onnistuu. Se oli paljon helpompaa kuin olin odottanut. Minun ei tarvinnut lisätä kuin alla oleva koodin pätkä artikkelin HTML-koodiin. Koodin liittäminen ei kuitenkaan onnistunut offline-editorilta, kuten Windows Live Writer. Se piti tehdä Blogger-alustan sisäisillä työkaluilla selaimelta.

audioelementti
Audioelementti. Klikkaa kuvaa hiirenosoittimella ja se aukeaa oikeassa koossa selaimen uudelle välilehdelle. Lisää infoa äänitiedoston upottamisesta Jusssi Linkolan Ääntä websivulle -artikkelista.

Audioelementti mahdollisti sen, että artikkeliin ilmestyi pieni mediasoitin, jolla runon kuunteleminen on mahdollista. Se tulee näyttöön hiukan hitaammin kuin itse artikkeli, koska Blogger –blogi hakee äänitiedoston kotisivultani kansiosta Reciting. Äänitiedostoja ei pysty lataamaan ilmaisen blogialustan mediakirjastoon, mutta linkin lisääminen on mahdollista.




Jos sinulla ei ole omaa kotisivua, netistä löytyy ilmaispalveluita, joihin voi ladata äänitiedostosi ja kirjoittaa sitten osoitteen linkkiin, jonka laitat Blogger –blogiartikkelisi yhteyteen.
Löydät lisää runojani englannin kielellä täältä.

maanantai 26. elokuuta 2013

Videoitani on nyt katsottu yhtä paljon kuin vuonna 2012

Viime perjantaina videoitani oli katsottu 6272 kertaa mikä ylittää 41 katselukerralla viime vuoden lukeman 6231. Juuri tällä hetkellä on vielä liian aikaista ennustaa, tuleeko tästä vuodesta vilkkaampi kuin viime vuodesta. Sitä varten pitäisi keksiä joku luotettava laskukaava, koska videoita on julkaistu kumpanakin vuonna pitkin vuotta. Näin kokonaiskatselumäärän jakaminen videoiden määrällä ei anna kovin selkeää kuvaa asiasta. Virheellinen tapa ei tietysti ole, mutta epäreilu viime vuotta kohtaan, koska silloin ensimmäinen video julkaistiin vasta tammikuun 23 päivänä ja siitä eteenpäin videoita tuli tiputtamalla seitsemän kappaletta. Nyt nuo kaikki seitsemän videota ovat kartuttamassa vuoden 2013 kävijätilastoja sen lisäksi, että olen tänä vuonna lisännyt neljä uutta videota.

Näyttää näin sormituntumalta, että kiinnostus on pysynyt samanlaisena tänä vuonna kuin se oli viime vuonna. Kahden viimeisen julkaisuni osalta käynnit eivät silti ole olleet niin hyvää luokkaa kuin olisin odottanut. Niin ensimmäinen singleni Läpi näiden vuosien kuin Jouni Juolan kanssa tekemämme Hiljaisia lauluja –äänite, jolta Ystävä voisitko kasvoni pyyhkiä –laulu on otettu, olivat aikoinaan kohtuullisen kysyttyjä. Nyt ne ovat olleet todennäköisesti vähiten katsottuja videoitani. Kun latasin nuo laulut YouTubeen, odotin niille samaa kiinnostusta kuin ne aikoinaan saivat. Ensimmäinen singleni ilmestyi vuonna 1983 ja Hiljaisia lauluja –äänite tuli ulos vuonna 1996. Ehkä ne ajan myötä saavuttavat kuulijansa. Toivon ainakin niin, koska ne syvästi käsittelevät elämää ja todistivat aikoinaan olevansa kohteita, joihin ihmiset samaistuivat. Tietysti ihanteet muuttuvat ajan saatossa, mutta ihmisen sisin vaikeammin.

Näet yhdellä silmäyksellä videotarjonnan ja katselukertojen kehittymisen tämän blogin YouTube –videotsivulta. Toivottavasti viihdyt videoitteni parissa.

JK Olen tänään lisännyt Runoja.Nyt –sivulle Elämän hymni –runon.

perjantai 23. elokuuta 2013

За эти годы

Эта песня о человеке, который потерял имущество.

и, войдя в неизвестном направлении.

Сначала, человек Горько мире, но воспоминания о материнской любви заставляет ее забыть прошлое и начать все сначала.

Наконец, он вспоминает детство любимой яблоню и верит в будущее.

Yelling Rosa (Кричать Роза)

Вы можете прослушать песню здесь =>here

постскриптум: Прошу прощения за грамматические ошибки.
Я считаю, однако, что читатель понимает смысл песни.
Если вы напишите мне, пожалуйста, используйте английский.
Я использовал русские переводчики машины.

maanantai 19. elokuuta 2013

Oikoluvun puutuminen iPadista on vakava puute

Olen nyt tutustunut runsaan kuukauden iPad-tablettiin. Siinä on paljon hyviä ominaisuuksia ja hienouksia, mutta oikoluvun puuttuminen on vakava puute kirjoittavalle ihmiselle. iPad kyllä ehdottelee kirjoittaessa sanoja aktiivisen sanakirjan avulla. Toisinaan tästä toiminnasta on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä, koska tabletin ehdottomat sanat ovat kaukana siitä, mitä kirjoittaja on kirjoittamassa. Aktiivisen sanakirjan sanavaraston pitäisi karttua ajan myötä, jolloin iPad tietää entistä paremmin, mitä sanaa kulloinkin ajetaan takaa. Toimintoa ei kuitenkaan voi verrata Microsoft Wordin tai LibreOffice Writerin oikolukuohjelmiin. Jälkimmäisiin voi lisätä jatkuvasti puuttuvia sanoja ja näin kartuttaa oikolukutietokannan sanavarastoa itse määräämällään nopeudella.

Kerroin aikaisemmin, että olen hankkimassa vakiokokoista näppäimistöä iPadiani varten. Päädyin Logitechin k760 näppikseen, joka toimii auringon ja/tai lukulampun energialla. Näppäimistön voi kytkeä kerralla kolmeen laitteeseen. Se tarkoitettu iPhonelle, iPadille ja Mac-tietokoneelle. Yhteys on toteutettu Bluetoothilla. Onneksi Bluetooth-yhteyttä käyttävien näppäimistöjen kohdalla on valinnan varaa ja näin sopiva löytyy joka käyttöjärjestelmälle ja laitteelle.

Offline blogieditorit, joista olen kokeillut Blogsya ja Worpress-blogille tehtyä editoria, jäävät käytännöllisyydessä vastaavista tietokonepohjaisista editoreista roimasti. Varsinkin url-linkkien lisääminen on osoittautunut varsin hankalaksi. Rivivälit ovat usein iPadissa tarkasteltuna toista, mitä ne sitten ovat, kun artikkeli on ladattu palvelimelle.

iPad on omiaa webselailuun, someyhteyksiin ja työtiedostojen käsittelyyn tien päällä. Laitetta hankiessani tämä oli minulle selvää. Ainoa ikävä yllätys oli tuo kunnollisen oikolukuohjelman puuttuminen. En ole tutkinut, mikä tilanne on Android-laitteiden kohdalla, mutta jos joku on hankkimassa itselleen tablettia, ja kirjoittaminen on tärkeää hänelle, kannattanee tutkia myös muita käyttöjärjestelmiä. Tätä nykyään myös Windows tekee tuloaan tablet-maailmaan.

 

tiistai 13. elokuuta 2013

Kansa tykkää riimeistä

Olin sunnuntaina melko vilkkaalla tuulella. Runotkin olivat vähemmän totisia. Kyllä ne silti ovat kuvia elämästä siinä, missä kurttunaamaisemmat sisarensa. Mietin, että pitäisikö sitä roihua pistää pesään, mutta “pannaan pesään muuten roihua” ei svengannut niin kuin “pannaan muuten roihua”. Tietysti ihmiset tykkäävät, että pesä pysyy lämpimänä, mutta olkoon se sitten enemmänkin vapaa-ajan mökkiharrastus kuin julkinen tiimityö.

Riimit110813pieni

Kellään ei aina onnistu, vaikka olisi vanha tekijä. Nolostua ei kannata, vaan jatkaa harjoituksia. Kyllä se tulos lopulta oikein menee.

Jyvä120813pieni

Jos näitä humoristisia riimejä syntyy enemmän, saatan perustaa niille oman osaston sivustolleni. Toki näitä on vuosien varrella syntynyt, mutta lorussa pitää olla myös itua. Juuri nyt ne löytyvät Runoja –sivultani vakavimpien runojen lomasta.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Mietteitä vallasta

Lauantai-ilta on mennyt miettiessä sitä, miten valta vaikuttaa ihmiseen. Lopputuloksen voi pistää pähkinänkuoreen toteamalla, että ei valta turmele ihmistä vaan valtaan hakeutuminen. Se on usein niin kovaa peliä, että inhimillisyys ja toisen kunnioittaminen karisevat pois, koska mitä kapeampi etenemisen empatia on, sitä paremmin tie avautuu. Toki valtaan pääsyn tie on vaihteleva, mutta jokainen valta-aseman saavuttanut ihminen on joutunut tekemisiin subjektiivisen priorisoimisen kanssa. Tämä sitten vaikuttaa eri ihmisiin eri tavalla, mutta empatian säilyttäminen vaatii jopa enemmän ponnisteluja kuin tilan tekeminen itselleen.  Jotkut onnistuvat panemaan kyynärpäät siististi yhteisen hyvän pöydälle ja myös pitämään ne siellä heti, kun niitä ei mutkissa enää tarvita. Valitettavasti ihmisestä usein tulee se, mitä hän tekee ja subjektiivista priorisoimista seuraava helppous houkuttelee.

En väitä, että asetelma olisi mustavalkoinen. Sen kompleksisuutta lisää se, että ihmiset kunnioittavat valta-asemaa, vaikka eivät kunnioittaisi kovia keinoja. Aina ei ole yksioikoista nähdä yhteyttä prosessin ja lopputuloksen kanssa. Lisäksi joistakin ihmisistä tulee valtiaita sattumalta ilman omaa kapea-alaista punnertamista esimerkiksi sosiaalisten avujensa vuoksi. Usein kyseessä tiellä kohti suurempaa määräysvaltaa käytetään molempia strategioita. Näin ketään ei voi suoralta päätä tuomita. Jäljempänä olevat runoni ovat neutraaleja. Ne kertovat vain, mitkä tilanteet aiheuttavat mitäkin. Se, joka joutuu nousemaan hyvin puristavissa ja kateellisissa seuroissa ylöspäin, on suuressa vaarassa turmeltua. Vaikka mikään ei ole absoluuttista, kirjoituksilta ei voi odottaa sitä, etteivät ne yleistä tai kohdista. Jos sellaista vaadittaisiin, kaunokirjallisuutta ei voisi synnyttää. Jostakin taidekuva on rajattava, muuten se ei mahdu kehyksiin.

Kateuden kitka

Kateuden kitka
ei haudo lahjakkaista timantteja,
vaan mätämunia,
jotka pahan hajunsa turvin
ottavat paikkansa eväshautomon
huipulla.
Heistä tulee valtiaita,
jotka määräävät
yhteisen luovuuden piirongin
nurkan.
11/8 -13

Valtaanpääsy

Ei valta turmele,
vaan valtaanpääsy mädättää
mielen sokeaksi näkemään
kokonaisuuden atomit,
jotka määrittävät
oikeudenmukaisuuden.
11/8 –13

JK Nämä runot demonstroivat sitä väitettä vastaan, että kilpailu ja äärimmäiset olosuhteet tuottavat ihmisten parhaat luonteenpiirteet. Timantit syntyvät paineessa ja puristuksessa, mutta ihmiset eivät ole kiviä. Me puristumme paineessa riippumatta siitä, onko paine fyysistä vai henkistä. Kilpailun voittaa yksi ihminen ja muut häviävät, mutta empatia antaa kaikkien voittaa.

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Ystäväuskollisuus

Ystäväuskollisuuden malja
on raskas mutta lämmin talja,
jonka kantamiseen tarvitaan
neljän jalan voima.
12/7 –13

Olen lisännyt edellä olevan runon Yelling Rosan Runoja –sivulle. Koska se on jo neljä viikkoa sitten kirjoitettu, en laita sitä tämän blogin Runoja. Nyt –sivulle. Sinne tulevat vain uusimmat runoni ja/tai mietteeni. Jos haluat päästä siihen kohtaan, missä Ystäväuskollisuus –runo on Runoja –sivulla, klikkaat tätä.

Tämä runo vaati aikaa kypsyäkseen. Siitä puuttui jotain ja tänään se sitten välähti. Uskollisuus vaatii, mutta samalla antaa. Tähän päivään asti toinen säe oli ilman sanoja mutta lämmin. Nyt teksti on tasapainossa niin kuin ystävyksien jalkojen voima, jota tarvitaan suhdetta kannattamaan.

perjantai 2. elokuuta 2013

Ikääntymisen etu

Pyöräilin pitkästä aikaa viime maanantaina Kukkolankoskelle. Siellä väylä siirteli vesiä niin kuin ennenkin. Kehittelin teoriaa älyn runollisuudesta, jonka ydin olisi älyllinen kuvaannollisuus. Ihmisethän ajattelevat enemmän kuvilla kuin ideoilla. Kaiken lisäksi nämä kuvat ovat paljolti myötäsyntyisenä ihmismielessä. Tavassa on niin hyvää kuin huonoa. Uskomukset ja tottumukset luovat turvallisuutta, mutta voivat johtaa ihmisen harhaan. Runouden kohdalla tämä kuvakuvien paljous ei vie eteenpäin vaan pakottaa kirjoittamaan maalailen tuhanteen kertaan synnytettyjä tauluja. Siinä ei kovin paljon jää tilaa luovuudelle, jos vielä yrittää olla tiputtamatta lukijaa kärryiltä.

Älyn runousteorian selittäminen vaatisi niin laajaa artikkelia, että katsoin sen laatimisen olevan Kankkulan kaivoon heitettyä ammentamista. Ihmiset eivät yksinkertaisesti ole vielä valmiita vastaanottamaan uusia haasteita. Itse en tee tästä poikkeusta. Niinpä nautin juustosämpylän ja kahvin rauhassa ennen polkemista takaisin Tornioon. Otin takaisintulo matkalla muutaman kuvan itsestäni. Selatessani otoksia huomasin, että korvani ovat päässeet vanhuusikään. Alitajunta alkoi toimia ja kuin huomaamatta syntyi runo, Ikääntymisen etu, joka kertoo ihmisen tulevan harkitsevaisemmaksi ja suvaitsevammaksi iän ja kokemuksien myötä. Hieno lahja kuulla puhetta uudella tavalla, vaikka täytyy heti myöntää ikäkorvien olevan rumannäköisiä. Ei silti, että minusta olisi tullut Dumbo -norsu, vaan suurensin korviani entisestään runoon liittyvää kuvaa varten Gimpissä.

Maanantairetken antia:

clip_image001

Muistathan, että uusimmat runot löytyvät nyt täällä Yelling Rosan Bloggerin Runo. Nyt –sivulta.

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Yelling Rosan videoita katsottu juuri nyt 12033 kertaa

Latasin viime vuoden tammikuun 23 päivänä ensimmäisen YouTube –videoni. Sen jälkeen olen julkaissut 10 muuta videota, joista 6 on opetusvideoita, 3 on musiikkiani ja 2 videolla on runojani. Runot ovat näytteitä viime syksynä ilmestyneeltä Postrahavasta –jutturunokokoelmalta. Postrahavasta –jutturunokokoelman voit tilata täältä. Sen voi kuitenkin lukea ja/tai ladata yksityiskäyttöön 22.8.13 saakka. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Videoiden katselut 30.7.13 kello 20.54

Päivitän täällä Yelling Rosan Bloggerissa YouTube –videotaulukkoani. Sieltä voi katsoa, miten tarjonta kehittyy ja kuinka paljon videoita katsotaan. Esittelen videoitani YouTube –videoitasivulla. Mainitulla sivulla on myös videoiden YouTube –linkit.

Toivon, että viihdyt videoitteni parissa.

Runo. Nyt

Alan julkaista Runo.Nyt -sivulla täällä Yelling Rosan Bloggerissa uusimpia runojani ja mietteitäni. Löydät sinne vastaisuudessa klikkaamalla Runo.Nyt -valikko-otsikkoa. Pidän kuitenkin määrän pienenä, koska minulla on varsinainen Runoja -sivu, jonne pääosin kerään materiaalia. Runoja -sivullani olevat runot ovat kokoelmien ulkopuolisia kirjoituksiani. Olen julkaissut kokoelmat Valkoinen vitsa (1989), Paljon on meneillään (1994) ja Postrahavasta (2012). Voit ladata Postrahavasta -jutturunokokoelman ilmaiseksi yksityiskäyttöön 22.8.13 saakka. Lue lisää täältä.

Alamme ihmisinä

Silloin alamme ihmisinä
olla lähimmäisiä,
kun toteamme,
ettei kukaan ole erilainen
vaan omanlainen.
25/7 -13

Lue edellisen runon englanninnos täältä.

Niin aina

Niin se aina on ollut
ja tulee pitämään pilkkansa tulevassa,
ettei ihminen Jumalan armoilla ole,
vaan ihmisten.
18/7 -13

Lue edellisen runon englanninnos täältä.

lauantai 27. heinäkuuta 2013

Runopäivityksiä heinäkuun 11 päivän jälkeen

Olen ladannut Runoja -sivulleni heinäkuun 11 päivän jälkeen runot Niin aina (kirjoitettu 18.7.13) ja Alamme ihmisinä (kirjoitettu 25.7.13). Poems -sivulle olen lisännyt kolme runoa:  It Has Always (kirjoitettu 18.7.13) Niin aina -runon käännös, And A Man Begins (25.7.13)  Alamme ihmisinä -runon käännös ja I Don’t Care (25.7.13).

Voit lukea ja/tai ladata ilmaiseksi yksityiskäyttöön kolmannen runokokoelmani Postrahavasta. Ilmainen tutustumisjakso päättyy 22.08.13. Katso ohjeet täältä. 

Viimeisin videoni Ystäväni voisitko kasvoni pyyhkiä löytyy täältä.

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Kestävän kulutuksen häkä- ja melusabotaasi

Kesä merkitsee eri ihmisille eri asioita. Minulle se tietää yksitoikkoisen jumputuksen kuuntelemista ja hiilimonoksidin hengittämistä. Voin tietysti laittaa parvekkeenoven kiinni ja istua kammiossani, jonka lämpötila nousee helposti kolmeenkymmeneen plusasteeseen helteisenä päivänä, jos parveke on ummessa. Tämä talo lukeutuu niihin takavuosien laitoksiin, joiden suunnittelijat ajattelivat pelkän levyseinän parvekkeella tarjoavan riittävän yksityisyyden asukkaille. Uskoivat levyyn niin lujasti, että jättivät lattian ja levyn väliin kahdenkymmenen viiden sentin raon toistaen tämän sivujen ja yläosan kohdalla.

Ainahan sukupolvien välillä on asioita, mitä toisessa on vaikea ymmärtää. Minä tosin en ole antanut nuorenparin ymmärtää mitään. En ole heidän toimiaan kommentoinut, vaikka heidän touhunsa tunkeutuvat keuhkoihini ja korviini. Tänään olen erityisen ärtynyt, koska heidän parvekkeella laukkaamisensa ja turisemisensa sekä röökäämisensä takia en nukkunut viime yönä kuin kaksi tuntia. Kaljapullojen kilinä lisäksi enteilee sitä, että he eivät aio tänäänkään ottaa rauhallisesti. Silti asiat voivat melkein aina olla huonommin. Jos huomautan heille, että häiritsevä käytös ei ole luvallista kello 23:00 jälkeen, se ei välttämättä takaisi melun vähenemistä. Joka tapauksessa syntyisi jännitettä.

Ilmat viilenevät runsaan kuukauden sisällä, jolloin voin pitää parvekkeenoven kiinni. Tuolloin heidän touhunsa vain harvoina viikonloppuina ylittää sietorajani. Arkitoiminnot eli heidän parvekkeella tupakoimisensa yöllä ja juttelemisensa on sävyistä ja maltillista, kun he eivät ole juoneet. Herään kyllä joka kerta, kun he tulevat arkisina parvekkeelle, mutta vain silloin, kun ovi on auki. Toisina päivinä naapurista ei kulu mitään. Ovatko pois paikkakunnalta vai mitä. Nyt he ovat olleet viikkoja tiiviisti paikalla, mikä on syönyt minua.

Miettivätköhän nuo koskaan, millaista heidän naapurissa on asua. Ilmeisesti eivät niin kuin ei sitä itsekään nuorena kiireiltään ehtinyt kaikkea huomioimaan. Koska he eivät tarkoita mitään, juttuun olisi ikävä puuttua. On ilmeisen vaikea sanoa kohteliaasti, että yöelämänne häiritsee minua. Siitä tulee melkein väkisin henkilökohtaista ja minä vaikutan suvaitsemattomalta. Minulla on huomenna menoa, joten toinen yö ilman kunnon unta tuntuu karmivalta. Katson kuitenkin tilannetta vielä ja jos sabotointi jatkuu, mietin mikä olisi paras tapa esittää naapurirauhan edellytykset. Isännöitsijälle en ilmoita ennen kuin olen itse huomauttanut tilanteesta. Toivottavasti selviämme keskenämme. Sitä paitsi kerranhan sitä ollaan nuoria, mutta onko heidän pakko kuunnella suomalaista rappia.

torstai 25. heinäkuuta 2013

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Postrahavasta -jutturunokokoelma ilmaiseksi henkilökohtaiseen käyttöön

Seuraavan kuukauden ajan yksityishenkilöt voivat käydä lukemassa tai lataamassa itselleen kolmannen runokokoelmani, Postrahavasta. Se ilmestyi viime syksynä. Olen kerännyt siihen juttuja, jotka olen kuullut tai joita kuvittelen syntyvän kansan suusta. Tarinat sisältävät sitä satiiria, millä kansa taittaa terän kiperiltä asioilta ja tapahtumilta. Kirjan edelleen jakaminen ei ole luvallista. Ilmainen latausjakso päättyy 31.03.14.

Kirja on tallennettuna Tilaukset -sivulle flippikirjana, jota luetaan selaimella, ja PDF - formaatissa. Jälkimmäinen on ladattava omalle kokeneelle. Ladattava tiedosto on tarkastettu virustutkalla, mutta suosittelen sen tarkistamista omalla virustorjuntaohjelmalla ennen käyttöönottoa, sillä ilmaismateriaalin ollessa kyseessä sellaisen käytöstä mahdollisesti aiheutuvia vahinkoja ei korvata. Jos olet lukenut ilmaisohjelmien käyttöohjeita, tällainen ehto on sinulle tuttu.

PDF -tiedosto iBooksiin synkronoimatta

Koska Postrahavasta -jutturunokokoelma ei vie paljon tilaa, voit lähettää sen itsellesi sähköpostilla tietokoneesta. Avaat sitten sähköpostisi iPadissa ja pidät liitettä painettuna ja valitset näytölle tulevasta valikosta Avaa: iBooks. iBooks pitää olla asennettuna ennen kuin valikkovaihtoehto tulee näkyviin. Sen voi ladata ilmaiseksi iStoresta. Jos sinulla ei ole iBooksia, voit lukea kirjaa Adoben Digital Editions -lukuohjelmalla.

Toivottavasti viihdyt kokoelman parissa ja suosittelet sen lataamista Tilaukset -sivultani. Voit myös Facebook-tykätä sivustoani osoitteessa http://yellingrosa.com

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kokemuksia iPadista

Olen tarkastellut Yelling Rosan muistikirjassa kokemuksiani iPadista nyt neljässä artikkelissa. Tulevaisuudessa kirjoitan vielä ainakin vakiomittaisen näppäimistön hankinnasta. Artikkelit on kirjoitettu vapaamuotoisesti kuvaten laitteen hankkimista ja käyttöönottoa tavallisen käyttäjän näkökulmasta. Siksi valitsin iPad –sarjan artikkelien julkaisu paikaksi Muistikirjan, joka on se rennompi foorumi kuin Yelling Rosan Blogger.

Löydät sieltä tällä hetkellä seuraavat artikkelit, jotka on lueteltu vanhimmasta uusimpaan:

1) iPad vai Apple Macbook Pro
2) Tämä on Blogsy –editorin kokeilua iPadista
3) Valitsin Apple iPad Retina –näytöllä 32 GB Wi-Fi Cellular –tabletin
4) Wi-Fi –yhteys iPadiin Apple Airport Express –tukiasemalla

Uskon kokemuksieni auttavan iPadin käyttöönoton kanssa askartelevia ihmisiä. Jos et itse ole sellainen, saattaa tuttavapiirissäsi olla iPadista kiinnostunut henkilö. Olisin kiitollinen, jos kertoisit hänelle artikkelisarjastani.

Hyvää alkavaa viikonloppua

torstai 11. heinäkuuta 2013

Keinotekoinen ei aitoa voita

Seuraava loru kertoo, ettei keinotekoinen ole aidon väärtti:

Moni päältä ei sisältä sama

Villasydän
kylmä on
pakkasella,
mutta lapanen
lämmittää.

Yelling Rosa

Olen lisännyt tämän ja kaksi muuta suomenkielistä runoa Runoja –sivulleni. Englanninkieliset runoni, Love, No Doubt about It ja Insanity latasin Poems –sivulle. Viime yönä pulppusi sanoja kuin siimaa. Kaikkea lankaan tarttunut en ole vielä perannut.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Olen lisännyt sähköpostiosoitteeni tähän blogiin

Olen lisännyt sähköpostiosoitteeni tänne, koska lukijat aina silloin tällöin kyselevät suppeasti kiinnostavia asioita kommenttien kautta. Niihin vastaaminen yleisesti ei palvele muita kuin kysyjää. Näin pyydänkin käyttämään sähköpostia, milloin sen käyttö on paikallaan.

Jos lähetätte kommentteja, olkaa niin hyviä, ja kertokaa nimenne silloin, kun lähettäjän nimi ei käy ilmi sähköpostiosoitteesta.

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Vuoden 2013 ensimmäisen puoliskon tilastot Yelling Rosan sivustolla, blogeissa ja YouTubessa

Puoli vuotta on taas hurahtanut ja sivustollani, blogeissani ja Picasa -kansioissa sekä YouTubessa on vierailtu entiseen tapaan. Käynnit ovat suhteellisesti hieman lisääntyneet, jos niitä tarkastellaan julkaisutiheydellä. Englanninkielinen blogini, Yelling Rosa's Weblog, on menettänyt eniten kävijöitä. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että en ole ollut aktiivinen kirjoittamaan englanniksi tänä vuonna. Englanninkielisen blogin päivittämisintoa on laskenut se, että noin puolet siellä käynneistä ihmisistä tulee Suomen alueelta. On todennäköistä, että ainakin osa heistä osaa suomen kieltä ja voivat näin vierailla suomenkielisillä foorumeillani.

Viime vuoden lopulla tein päätöksen, että koetan keskittyä sisällön tuottamiseen keskittyen lähinnä runojen ja proosan kirjoittamiseen. Tiesin, että tuo päätös saattaa vaikuttaa negatiivisesti varsinkin blogeihini. Niiden lukijathan odottavat säännöllisyyttä ja aktiivisuutta. Kaikkeen ihmispoloinen ei kuitenkaan repeä, joten on tehtävä valintoja. Valintoja tehdessä joutuu myös miettimään sitä, mihin pyrkii. Haluaako tuoda esille itselleen tärkeitä kysymyksiä ja löytää samoista aiheista kiinnostuneita lukijoita vai panostaako siihen, että kävijävirrat kasvavat.

Tulevaisuus

Tulevaisuudessa koetan tasapainoilla edelleen blogien ja sivuston välillä, mutta en mihin hintaan tahansa. Luova toiminta ei saa kärsiä blogisisällön tuottamisen vuoksi vaan yritän yhä enenevässä määrin tukea blogikirjoituksillani luovan sisällön tuottamista ja sen tunnetuksi tekemistä. Se on riski, koska runous ja laulelmat eivät ole mitään massatuotteita. Tietysti runojen suosio mahdollisesti kasvaisi, jos niiden aiheet käsittelisivät yleistä mielenkiintoa. Se taas ei voi olla kirjoittamisen lähtökohta. Luovuutta ei voi valjastaa vaan se tulee syvältä ihmisen sisältä käsitellen juuri sellaisia asioita, joita ei arkipäivän kiireessä ehdi ajatella. Ilokseni voin kuitenkin todeta, että olen viime aikoina ollut kiinnostunut kansankulttuurista ilman pakottamista. Postrahavasta -jutturunot ovat jälkirahvaanomaista laatua, juttuja, joita olen ihmisten kuullut puhuvan tai kuvittelen heidän suustaan ilmoille pyrkivän. Tämä on tullut aivan omalla painollaan, eikä olisi muuten aitoa.

Tilastot

Olen kerännyt alle tilastotietoa siitä, miten alkupuoli vuodesta 2013 on foorumeillani mennyt. Videotarjonnan ja kävijämäärät näet täältä. Postrahavasta -jutturunot ovat pitäneet puolensa eli taulukon kaksi ensimmäistä videota.

Taulukko010713

Selityksiä:
Analytics on Googlen seurantapalvelu, jolla seuraan sivustoni, Yelling Rosan sivut, kävijämääriä. Absoluuttiset kävijät tarkoittavat sitä, kuinka monta eri ihmistä on sivustolla käynyt. Wordpress -alustalla ovat Yelling Rosan Blogi, jota en ole päivitetty sitten 20.8.11 jälkeen, ja englanninkielin Yelling Rosa's Weblog. Tässä WP UK. Blogger-alustalla toimii Yelling Rosan Blogger, joka on virallisempi nettipäiväkirja kuin Yelling Rosan Muistikirja, jonka vierailut sisältyvät Google Analytics -seurantaan.

Koko vuoden 2013 tilanteen kirjaan Tilastot –sivulleni sitten aikanaan. Siellä voit vertailla tällä hetkellä vuosien 2011 ja 2012 tilastoja.

Kiitän kaikkia foorumeillani käyneitä ihmisiä ja toivon tapaavani teidät uudelleen.
Ilkka Yelling Rosa Pakarinen

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Ystävä voisitko kasvoni pyyhkiä - uusi video

Olen julkaissut uuden videon YouTubessa. Se on kuolevan puun tarina. Tapahtumaa kuvaava kappale on vuonna 1996 ilmestyneeltä Hiljaisia lauluja -äänitteeltä, jonka tein yhteistyössä Jouni Juolan kanssa. Sanat ja sävel on minun kynästäni. Äänitteellä on kuitenkin myös Jounin kappaleita. Jouni tulkitsee Ystävä voisitko kasvoni pyyhkiä -kappaleen. Sovitus ja taustat ovat yhteiset.


Voit suurentaa videon koko näytölle klikkaamalla alaoikealla reunimmaisena olevaa ikonia. Videon YouTube -osoite on: http://www.youtube.com/watch?v=7rh7w9Duntw

Toivottavasti viihdyt videon parissa, ja jos näin on, suosittelet sitä myös kavereillesi. Hyvää päivän jatkoa ja aurinkoisia kesäpäiviä.

keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Uusi ilmainen juhannuskortti 2013

Tänä juhannuksena meille suomalaisille Hyvää juhannusta toivottaa Pampan ikuinen nautiskelija auringonpalvoja Miguel Argentiinasta. Hän toivoo, että me saamme nauttia samanlaisesta lämmöstä nyt Juhannuksena kuin hän usein Argentiinassa, missä on melko lämmintä näin talvellakin eli kun meillä on kesä. Silti Miguel toivoo, että meidän mielemme on kesäinen ilmasta riippumatta. Sehän on asennekysymys, kuinka kaikkeen suhtautuu. Menee se seurustelu juhannuskokolla, jos vaikka hiukan tihruttaisi vettä. Saa sitä kastua pampallakin. Joskus on nähty oikein lunta, mutta harvemmin siellä. Vaimo ei aina ymmärrä, kun Miguel unohtaa karjanpaimentamisen auringon kohdatessaan, siis aika usein. On vähän sellainen paikallinen Havukka-ahon ajattelija, mutta siskon osaan on joutunut vaimo.

01Miguel04PosterEdgesFR01'

Jos kopioit kortin tästä artikkelista, suurenna se ensin uuteen välilehteen, jotta saat sen itsellesi oikeassa koossa. Klikkaa sitä hiirellä, niin sen pitäisi avautua uudelle välilehdelle. Lisää ilmaisia suomenkielisiä kortteja löydät täältä. Joukossa on mm. viimevuotinen juhannuskortti.

Kaikille hyvää juhannusta minunkin puolesta

JK Uusia tarinoita Tarinoita-sivullani.

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Lennä, lennä leppäkerttu -sävelmän nuotit ja sanat


Olen liittänyt nuottivihkooni suomalaisen tuutulaulun Lennä, lennä leppäkerttu, nuotit ja sanat. Nuottien alla on niin sävelten nimet kuin huuliharpun tablatuurit, joten nuotteja voi soittaa esimerkiksi pianolla ja huuliharpulla. Alla olevassa kuvassa on näyte nuoteista, jotka ovat nelireikäiselle diatoniselle C-duurihuuliharpulle, mutta vihkossa on tablatuurit myös kymmenreikäiselle diatoniselle C-duurihuuliharpulle, joka on helpommin saatavissa kaikista hyvin varustelluista musiikkiliikkeistä, kun taas nelireikäinen huuliharppu on helpointa hankkia verkon kautta. Oman nelireikäisen diatonisen C-duurihuuliharpun tilasin Thomann.comista.
 
Tällä hetkellä nuottivihkossani on 17 nuotit. Sanat olen kirjoittanut tällä hetkellä neljälle sävelmälle. Laulut ovat kansansävelmiä. Joukossa on myös pari omaa lauluani. Minä olen C-duurilaulu-kappaleen avulla opetellaan C-duuriasteikon sävelien nimiä. Aikomukseni on lisätä ainakin vielä joitakin tunnettuja joululauluja nuottivihkoon, joten kannattaa olla kuulolla. Voit ladata nuottivihkon Huuliharppu -sivultani. Siellä on linkit myös opetusvideoon ja Huuliharppuoppaaseen, jossa käydään läpi musiikinteorian alkeita. Pääset sivulle tästä.

Lennä, lennä leppäkerttu, 4 reikää
Vihkossa Lennä, lennä leppäkertun sanat on heti nuottien alapuolella. Nuottivihkon taittokoko on A4, joten näet nuotit siinä paljon suurempana kuin tässä. Tämä on vain näyte siitä, kuinka nuotit ovat esitetty vihkossa. Numero tarkoittaa huuliharpun reikää. @-merkki sitä, että silloin on puhallettava numeron osoittamaan reikään ja £-merkki, että on vuoro vetää henkeä. Toivon, että viihdyt nuottivihkoni parissa ja että saat kimmokkeen soittoharrastukselle.
 
Olet tervetullut Huuliharppu –sivulleni:
http://www.yellingrosa.com/huuliharppu.htm

torstai 6. kesäkuuta 2013

Avoin kirje Nice Tuesday -naisverkostolle ja kaikille it-alalla toimiville ja sinne aikoville naisille

Luin Tietokone -lehden numerosta 5/13 artikkelin Nainen, it-ala haluaa sinut! Siinä Suvi Erjanti, Nice Tuesday -naisverkoston puheenjohtaja, toteaa, että on huolestuttava skenaario, jos kaikki laitteet ja ohjelmistot ovat liian homogeenisen tekijäjoukon suunnittelemia. Tilanne on kuitenkin vielä huonompi, sillä ohjelmoinnista vastaava tekijäjoukko on laboroitunut. He keskustelevat vain toistensa kanssa. Heillä on aivan liian vähän kosketusta reaalimaailmaan, mistä osoituksena vuosikymmenestä toiseen epäkäyttäjäystävälliset ohjelmat ja laitetoteutukset. Toinen ohjelmoijia ja suunnittelijoita sitova asia on voitonmaksimointi. On nimittäin ahtaasi liiketaloudellisesti kannattavaa suosia kovon kehittämistä sen sijasta, että nopeutettaisiin laiteiden toimivuutta ekonomisemmalla koodilla. Siksi laite- ja ohjelmistovalmistajat, joiden palveluksessa valtaosa tekijöistä toimii, eivät halua muuttaa valitsevaa käytäntöä pelätessään laitetuotannon volyymin laskevan ohjelmien pyöriessä vähemmällä laiteväännöllä paremmin suunnitellun koodin ansiosta. En hetkeäkään epäile, etteivätkö nykyiset koodaajat ja suunnittelijat pystyisi kehittämään ohjelmointitapojaan, jos kansalaiset sitä alkaisivat vaatia.

Jatkuva kovopuolen tuotteiden suoltaminen luo tietysti työpaikkoja, mutta samaan päästäisiin ekonomisen koodin avulla. Se takaisi sen, että yhä useampi ihminen kiinnostuisi it-tekniikan käytöstä ja hankkisi itselleen laitteen. Nyt unohdetaan usein se, että maailmassa yli puolet ihmisistä ei käytä Internetiä lainkaan. Osaksi Internet-yhteyden puuttuminen johtuu köyhyydestä, mutta paljolti myös siitä, että it-tekniikan käyttö on liian vaikeaa. Nykyinen tapa on myös luonnonvaroja säälimättömästi kuluttavaa. On myös tunnettua, että maailman eri maissa käytetään lapsityövoimaa, kun tuotetaan eri raaka-aineita, joita Internetissä toimiviin eri laitteisiin tarvitaan. Mitä enemmän laitteita suolletaan maailmaan sitä enemmän lapsia käytetään hyväksi. Laitteethan pitää saada markkinoille pilkkahintaan, jotta niiden vaihtamissykli on nopea.

Olen usein kuullut naisten suusta, kuinka he pystyvät ottamaan useamman asian huomioon yhdellä kertaa ja tekemään montaa asiaa samanaikaisesti. Tällaista taitoa it-ala juuri tarvitsee. Jos muutoksia tehdään, ja niin pitää enemmin tai myöhemmin tehdä, täytyy myös it-ajattelutapaa laajentaa. Vaikka kyse on tekniikan kielestä, sen pitäisi olla kaikkien käytössä siinä, missä tavallinen kielikin on. Sen pitäisi hyödyntää ihmiskuntaa eikä fakkiuttaa sitä. (Tätä taustaa vasten kysynkin, kuinka paljon hyötyä ihmiskunnalle on kauko-ohjattavasta robottihelikopterista, joka etsii sieniä. Luin tästä uutuudesta Tietokone-lehden tämän vuoden vitosnumerosta.)

Niin, että pankaapa naiset hihat heilumaan ja lopettakaa teknisillä laitteilla leikkiminen. Nythän se on meidän miesten yksisilmäistä touhuilua, sitä pienoisrautatien rakentamista omaan kellarikerrokseen. Ehkä käytännöllisyyden lisääntymisen myötä yhä useampi nainen innostuu koodaamisesta ja laitesuunnittelusta. It-maailma tarvitsee teitä monipuolistajaksi.

Kaikkea hyvää ja menestystä toimissanne
Ilkka Yelling Rosa Pakarinen

perjantai 31. toukokuuta 2013

Nuottivihko on taas lihonut muutamalla laululla

Tällä hetkellä diatoniselle huuliharpulle tekemäni vihko sisältää 14 sävelmää. Kahdeksassa sävelmässä on tablatuurimerkinnät nelireikäiselle huuliharpulle ja neljässä kymmenreikäiselle. Tänään latasin palvelimelle kaikkien rakastaman Pieni nokipoika -sävelmän. Nuottivihko sisältö ja sen kehittyminen on seuraavanlainen:

N:ro Sävelmä Ladattu
01 Ukkonooa 20.3.2013
02 Pieni kissanpoikanen 20.3.2013
03 Tuiki, tuiki tähtönen 20.3.2013
04 Kulkuset 22.3.2013
05 Maijal oli karitsa 25.5.2013
06 Minä olen C –duurilaulu 28.3.2013
07 Kotini 15.5.2013
08 Hämähäkki 23.5.2013
09 Asikkalan puiset rattaat 27.5.2013
10 Pieni nokipoika 31.5.2013
  Kymmenreikäiselle  
11 Jänis istui maassa 20.3.2013
12 Kannan tunturilla 20.3.2013
13 Jaakko kulta 12.4.2013
14 Piiri pieni pyörii 22.5.2013

Kaikki nelireikäiselle diatoniselle huuliharpulle kirjoitettu tablatuurit voidaan soittaa kymmenreikäisellä diatonisella huuliharpulla, jolloin nelireikäisen tablatuureihin lisätään kolme. Toisin sanoen, kun nelireikäisessä huuliharpusta c-sävel löytyy ensimmäisestä reiästä puhaltaen, vastaava c-sävel löytyy kymmenreikäisestä huuliharpusta reiästä 4 puhaltaen.

Ilmaisen huuliharppuoppimateriaalin tarkoitus on tutustuttaa vasta-alkajia musiikin maailmaan huuliharpun avulla. Tätä tarkoitusta varten nuottivihkon ei tarvitse olla kovin muhkean, mutta suunnitelmissani on lisätä vielä ainakin muutama joululaulu vihkooni. Huuliharppuoppaaseen lisään harmonisella A-molli huuliharpulla soitettavan kappaleen, vaikka pääpaino onkin C-duuriskaalassa. Kannattaa siis käydä aina välillä vilkaisemassa, onko uusia lauluja ilmestynyt palvelimelle.

Olen laittanut Huuliharppu -sivulleni, mistä kaikki materiaali löytyy, ”levyautomaatin”. Päivitän sen lopullisesti, kun kaikki sävelmät ovat nuottivihkossa. Tällä hetkellä jukeboxissa on tekemäni ”Minä olen C-duurilaulu”. Pidin tärkeänä sen saamista sivulle, jotta melodia tulee tutuksi. Laulun tarkoitus on tutustuttaa C -duuriskaalaan. Pääset Huuliharppu -sivulle tästä.

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Kansakoululaisperinnettä

Huuliharppunuottivihkoani kasatessani törmäsin suomalaiseen kansanmelodiaan, johon K. Rautio on aikoinaan tehnyt sanat. Kotini -laulu alkaa sanoin Tiedän paikan armahan. Laulua laulettiin paljon 50- ja 60-lukujen taitteessa kouluissa. Valitsin sen nuottivihkooni, koska sen voi soittaa nelireikäisellä huuliharpulla. Näitä lauluja, joiden sävel kulkee vain yhden oktaavin alueella, ei ole liikaa. Jos jonkin vihkoon tulevan laulun melodia ei ole tuttu nykypäivän lapsille, lisään sen jukeboxiini. Sieltä se on sitten kuultavissa. Huuliharppu -sivullani olevan levyautomaatin päivitän, kun olen saanut kaikki aikomani laulut vihkooni. Uskon, että vihko on hyvässä kuosissa syksyllä. Tänään lisäsin vihkooni suomalaisen piirilaulun Piiri pieni pyörii, jonka voi soittaa nelireikäisellä huuliharpulla. Vihkossa on tällä hetkellä yksitoista laulua. Kotini -laulun lisäsin tämän kuun 15 päivänä.

Kotini -lauluun liittyy jänniä muistoja kansakouluajoiltani, kun me lapset teimme hammaslääkärikokemuksistamme siihen sanat. Tuolloin 1950-luvulla ei ollut vesiporia, joten hammaslääkärillä käynti oli kiusallista. Sen ajan opettajat pitävät sotilaallista kuria, joten koko luokka meni yhtenä miehenä ja naisena hammaslääkärin vastaanottotiloihin. Katsoin katkerana niitä luokkatovereita, joiden sukunimi alkoi a-kirjaimella. Heidän ei tarvinnut istua kuin tovi ja onnekkain pääsi kuulemasta poran vihlovaa ääntä, kun se myllersi luokkatoverien suussa. P-kirjaimisena olin vuorossa vasta, kun yli puolet oppilaista oli piinapenkissä käynyt. Siinä sitä sitten kuunneltiin muiden edesottamuksia ja haisteltiin palaneen käryä, jota aina välillä lehahti odotussaliin. Kiireessä poraaja ei pitänyt tarpeeksi usein taukoja, jolloin poranterä kuumeni polttaen hammasta. Lääkäreissä oli myös eroja. Jotkut olivat ronskimpia ja jännitimme sitä, kenen ruuvipenkkiin sitä joutui. Hoidon jälkeen, kun pääsin klinikan puolelta odotushuoneeseen, näin Öhmanin onnettomat kasvot. Hänen kohtalonaan oli olla viimeinen pari uunista ulos. Siinä kohtaan P-kirjainkin tuntui mukavalta.

Jo monta päivää ennen hammashoitovuoroamme lauloimme Kotini -laulua alla olevin sanoin. Se oli meidän tapamme purkaa paineita. Opettajien kuullen moista pilkkaa ei voinut toki harjoittaa, mutta keskenämme sitä enemmän. En muista, oliko nuo sanat perityt vai keksimmekö juuri me ne. Ehkä ne elivät laajemmaltikin. Sitä ei tarina kerro, mutta me Itä-Helsingissä niitä suustamme luikauttelimme pitäen aikaansaannosta sen alueen omaisuutena. Jos tunnet melodian tai siihen tutustut, niin laulapa näilläkin sanoilla. Voit myös muistella meitä poloisia, joiden piti tällainenkin katumusharjoitus suorittaa, vaikka jo silloin ihmettelimme, miksei odotushuoneeseen menty yksitellen. Silloin ei ilmeisesti ollut vielä keksitty ajanvarauskirjoja.

Kouluhammaslääkäri

Klikkaa kuvaa ja valitse alivetovalikosta Avaa uuteen välilehteen –komento, jolloin näet nuotit oikeassa koossa. Kopiointi edellyttää myös suurentamista.

Löydät kaikki tarvittavat linkit Huuliharppu –sivultani. Materiaali on ilmaista.

Aurinkoa kaikille koulutielle ja vesiporista huolimatta reikiä nolla.





perjantai 17. toukokuuta 2013

Keitä ovat digihumanoidit ja kuinka heidät palautetaan maanpinnalle

Digihumanoidit ovat se ihmiskunnan vähemmistöön kuuluva klikki, joka ylistää tietokoneteknologiaa ilman minkäänlaista maanläheisyyttä. He muistuttavat humanoideja, koska vaikuttavat tulleen toiselta planeetalta tähän maailmaan tarjoten vain omia maanulkopuolisia näkemyksiään. Heidän vahvuutenaan on se, että he osaavat manipuloida enemmistöä hienoilla ja lentävillä teorioillaan. Tälle ryhmälle on ominaista uusien sivistyssanoihin pohjautuvien termien hihnatuotanto. Sofistikoituneet ilmaisut hämmentävät kansanihmisiä, mikä ilmeisesti on tarkoitus, tai sitten nämä digihumanoidit ovat niin haltioituneita keksinnöistään, etteivät huomaa puhuvansa täysin asian vierestä.

Olisi kuitenkin väärin luulla, että nämä ihmiset puhuvat tyhmyyttään. Heidän motiivinsa on raha ja eteneminen urallaan. Kummassakaan vaikuttimessa ei ole mitään tuomittavaa sinänsä, mutta jos ne sokeuttavat käyttäjänsä on kyse ilmiöstä, joka on koko ihmiskunnalle taakaksi. Digisokeudesta voidaan puhua silloin, kun kirkkain silmin puhutaan diginatiivisukupolvesta, joka ottaa pian työelämän haltuunsa. Tämä tietysti voi pitää paikkansa osaltaan, mutta ei koko sukupolven laajuudessa edes teollistuneissa maissa saati siten globaalisti. He unohtavat sen tosiasian, että yli puolet ihmiskunnasta on ilman Internet-yhteyttä ja vielä suurempi osa ei omista tietokoneteknologian mahdollistavia laitteita.

Jos digihumanoidit eläisivät maanpinnalla, he ymmärtäisivät myös sen, että kapea-alaisuus ja virhetulkinnat ovat taakaksi myös sille ryhmälle, joka heitä sponsoroi. Jos ja kun valta tietokoneteknologian kehityksessä annetaan nuorille diginatiiveille, mennään ojasta allikkoon. Diginatiiveille koko homma on vielä leikkiä, josta he saavat palkan onnistuessaan vääntämään teknisesti hienon koodin, kun taas varttuneempi ja kokeneempi ihminen iloitsee tehdessään hyvää, josta on hyötyä itseään laajemmalle seurakunnalle. Tietysti nuoret iloitsevat rahasta niin kuin varttuneemmatkin koodaajat.

Laaja-alaisuuden etu olisi siinä, että tietokoneteknologia tulisi lähemmäksi suurempaa osaa ihmisistä iästä ja yhteiskunta-asemasta riippumatta. Se tietäisi edistystä suurella rintamalla ja innovaatioita, jotka hyödyttäisivät koko ihmiskuntaan. Kiinnostuksen ja laajuuden myötä laiteiden ja ohjelmistojen myynti lisääntyisi. Vaikka nykyään usein luullaan, ettei hyödykkeitä kannata markkinoida kuin varakkaille, erehdytään. Heillä tosin on rahaa kymmenien mattimeikäläisten edestä, mutta heidän tarpeensa eivät vastaa kymmeniä rivi-ihmisiä. Toki heidän jääkaappinsa voivat olla kullatuin ovin varustettuja, mutta silti niitä on vain yksi tai kaksi. Edelleen tarvitaan vain kourallinen ihmisiä valmistamaan kultakahvakaappeja, mutta tehtaita tyydyttämään tavallisen ihmisten tarpeet. Rahan keskittyminen on johtanut siihen, että harvat pyörittävät niin liike- kuin tiedemaailmaa. Silti heidän kykynsä kuluttaa on rajallinen.

Laaja-alaisuus lisäisi koodien käytännöllisyyttä. Objektiohjelmoinnin edut ovat lähes täysin hyödyntämättä. Tämä johtuu siitä, että kehittelykiinnostus on suppeaa. Esimerkkinä voitaisiin mainita yleinen Dictionary Object (sanakirjakapula), joka olisi sopiva kaikkiin tekstinkäsittelyohjelmiin kaikissa käyttöjärjestelmissä. Miettikääpä sitä säästöä ja tehokkuuden sekä miellyttävyyden lisääntymistä, kun jokainen ihminen niin työmaalla kuin kotonaan klikkaisi muutamalla näppäimellä itselleen sanakirjan mihin tahansa sanoja käyttävään sovellukseensa sen sijaan, että lukisi Internetistä ohjeita tuntikausia joka kerta lisätessään oman kielensä oikoluvun johonkin yhteyteen.

Tuntien digihumanoidit heidän ensimmäinen väitteensä lukiessaan yleisestä sanakirjakapulasta on se, että he sanovat tuollaisen lisäävän viruksien käyttöä. Mihin vastaan, että hyvä esimerkki kapea-alaisuudesta. Jos yleispätevän objektien käytöstä syntyy ongelmia, ne ratkaistaan kerralla yleispätevällä kokonaisratkaisulla ja siirrytään uusien ongelmien ratkaisuun kokonaisvaltaisesti eikä yhtä koodiriviä muuttamalla. Miksi pyörä pitää keksi jokaisen koodin käyttöönoton yhteydessä uudestaan. Tilannetta voi verrata tavalliseen kieleen. Olisi melko huvittavaa, jos aina ennen kuin pystyisi lukemaan kirjan, pitäisi lukea ohjeistus kirjainmerkkien ja sanojen poikkeavuudesta tässä kirjassa verrattuna johonkin toiseen kirjaan.

Eteenpäin päästään vasta sitten, kun joka tyttö ja poika uskoo itseensä ja siihen, että heillä ei ole ainoastaan oikeus vaan velvollisuus kehittää tietokoneteknologiaa käyttäjäystävällisemmäksi. Tavikset ovat ottaneet paikkansa muilla teknologian alueilla antaen niitä kehittäville ihmisille arvokasta loppukuluttajatietoutta, mikä on parantanut tuotteiden käytännöllisyyttä ja kiinnostusta niiden käyttöön eli lisännyt niiden tuotantoa. Näin kaikki ovat siltä osin onnellisia. Toivon, että jokainen joka lukee tämän artikkelin, ryhtyy puhumaan omasta puolestaan tietokoneteknologian kehittämisestä käytännöllisemmäksi ystäväpiirissään. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaa, kansanihmisten ääni kuuluu aina, mutta ei silloin, kun suut pysyvät kiinni.

PS Digihumanoidien maanpinnalle palauttamisen tarpeesta puhuttaessa minun nimeäni ei tarvitse mainita. Se olisi epärealistista: Tämä kuuluu kaikille ihmisille ja toivon, että nuoret, jotka eivät katso kuuluvansa kapea-alaiseen diginatiivien heimoon, innostuisivat koko ihmiskunnan hyväksi. Heitä voisi sitten kutsua vaikka digihumaaneiksi. Sehän nyt niin über coolia keksiä termejä.