perjantai 28. joulukuuta 2012

Vuoden 2012 käyntitilastoja etuajassa

Julkaisen vuoden 2012 käyntitilastot jo nyt kolme päivää ennen vuodenloppua sen kunniaksi, että Yelling Rosan Bloggeria on käyty lukemassa tätä kirjoittaessani 4001 kertaa vuosina 2008, 2011-2012. Kun vuonna 2012 bloggiani on katsottu nyt 2851 kertaa, tietää se runsasta 7 käyntiä päivässä. Näin tilanne vuoden lopussa lienee se, että käyntejä tälle vuodelle tullee noin 2875. Kasvua viime vuodesta on juuri nyt 184,5 prosenttia. Tämä johtuu osaksi siitä, että Yelling Rosan blogi on ollut telakalla vuoden 2011 elokuusta lähtien. Sitä ennen kirjoitin lähinnä WordPress-alustalla olevalle blogilleni ja sittemmin tähän bloggeriin. Todellista kasvua voi verrata ensi tammikuun aikana päivittyvästä kävijätilastosta, joka löytyy kotisivustoni Tilastot-sivulta. Tämänhetkinen tilanne selviää alla olevasta taulukosta:

Yelling Rosan Blogger kautta aikain

2008 2011 2012 Yhteensä
Tammi 0 22 258 280
Helmi 0 31 161 192
Maalis 0 71 170 241
Huhti 0 62 359 421
Touko 0 77 350 427
Kesä 0 65 424 489
Heinä 24 80 263 367
Elo 0 125 172 297
Syys 1 90 166 257
Loka 0 72 169 241
Marras 60 155 186 401
Joulu 63 152 173 388
Yhteensä 148 1002 2851 4001

Videoita on katseltu nyt yhteensä 6157 kertaa. Siellä tilanne vuoden lopussa lienee 6175 esityksen paremmalla puolella, jos vanhat merkit pitävät paikkansa. Tämänhetkisen tilanteen näet tämän blogin YouTube-videot sivulta. Kuten jo 5.12.12 kirjoitin suunnitteilla on ainakin video, joka kertoo kuinka postikortti liitetään osaksi sähköpostiviestiä. Yhteystyöstäkin on puhuttu, mutta se on vielä suunnitteluasteella, joten ei siitä enempää.

Vuonna 2013 yritän olla spontaanimpi, enkä haali itselleni niin paljon ajoitettuja päivityksiä. Se ei tarkoita välttämättä harvempaa päivitystahtia vaan antaa enemmän liikkumatilaa. Kun ihminen ei ole kone, kukaan ei voi etukäteen määrittää aktiivisuuttaan. Meillä kaikilla on hetkiä, jolloin panemme tuulemaan ja välillä rauhoitumme. Sellainen on luonnollinen stressitön asioiden kulku.

Kiitän kaikkia vierailijoita ja toivon, että tapaamme taas ensi vuonna.

lauantai 22. joulukuuta 2012

Vetoan kansakunnan äitiin

Heinrich sanoi:
Siellä, missä ensiksi poltetaan kirjoja,
poltetaan seuraavaksi ihmisiä.
Ja minä sanon:
Siellä, missä ihmiset nähdään
vain menoerinä,
ensiksi leikataan menoja,
sitten kauloja.

Toivon,
olevani väärässä,
ja vetoan,
että kansakunnan äiti,
joka sydämen älyllä
ajattelee,
siis runolla,
nostaisi kynänsä
suvaitsemattomuutta
vastaan.
21/12 -12

Moni voi ajatella luettuaan yllä olevat säkeistöt, että mitä tuo mies nyt oikein höpisee. Hän saakin olla varma siitä, että toivon hartaimmin olevani väärässä. Viimeaikaiset mielipiteet julkisuudessa kuitenkin osoittavat suvaitsemattomuuden lisääntyneen. Leikkauksia pitäisi tehdä siinä ja siinä ryhmässä ja on olemassa epäedullista ihmisainesta, jonka lisääntymistä pitäisi rajoittaa. Maahanmuuttajat ovat useiden mielestä kaiken pahan alku ja jotkut puhuvat ikääntyvien aiheuttavan turhaa rasitetta yrittäjille. Lausuntoja pidetään oikeutettuina, koska ne takaavat Suomen selviytymisen uudessa globaalissa taloustilanteessa.

Näin uuden vuoden alkaessa olisi syytä pysähtyä miettimään sitä, miten selvitä haasteista kunnialla. Itse näen ainoana kunniallisena selviytymiskeinona sydämen älyn, kyvyn nähdä, ettei yksikään ihminen ansaitse tulla kohdelluksi alempiarvoisena, vaikka kuinka tiukassa leipä olisi. Tietysti oma maha on aina lähimpänä ja on jopa inhimillistä, että ihmiset koettavat taata oman hyvinvoinnin. Elämme silti sellaista murrosta, joka vaatii hengistä kasvua ja uudenlaista asennoitumista. On nimittäin melkeinpä varmaa, että aineellisen hyvinvoinnin huippuvuodet ovat takana. Tämä johtuu siitä, että luonnonvarat ovat vähenemässä, niitä on jakamassa suurempi populaatio ja tuotantolaitokset sijaitsevat yhä tasaisemmin ympäri maailmaa. Näin voitot eivät enää jää yksinomaan kehittyneisiin läntisiin teollisuusmaihin.

Viime kädessä rauhan ja hyvän tahdon vaaliminen koituvat kaikkien ihmisten hyväksi. Nyt on jaettava jotain muutakin kuin tavaraa. Sellainen on tulevaisuuden haaste. Toivoa siis on, joten uskallan toivottaa rauhallista ja lähimmäisrakasta alkavaa vuotta. Vetoaminen kansakunnan äitiin on symbolista ja osoitus siitä, että sydämen älyä löytyy kaikkialta. Nyt sitä on vain uskallettava käyttää olemalla ennen kaikkea tasapuolinen.

perjantai 7. joulukuuta 2012

Tiedon onkimisen sietämätön hitaus Internetistä

Varmasti jokainen vähänkin enemmän Internetiä käyttänyt ihminen on silloin tällöin harmitellut, kuinka kohdennetun tiedon löytyminen on hankalaa. Kukaan ei tietysti kiellä sitä, ettei netti olisi runsauden sarvi, mutta onko tieto järjestynyt siellä millään tavalla. Olisiko sellaisesta varastosta paljoa hyötyä, missä äänilevyt ja halot olisivat sekaisin samassa pinossa kuorrutettuna vaikkapa oluttynnyreillä. Tämä olisi epärationaalista, vaikka varastosta tavaraa hakeva olisi kuinka älykäs ja nopea tahansa. Netin kohdalla on sitä paitsi kyse varastosta, jossa on kaikki maan ja taivaan väliltä löytyvä henkinen ja esineellinen materiaali ilman varastointisysteemiä. Se tuntuu melko omituiselta.

Tuntuukin siltä, että uusi tekniikka on lumonnut sitä tuottavat ammattilaiset ja heidän myötä osan käyttäjistä. Maalaisjärki on unohtunut työpaikan ulkopuolelle ja tarmo on kohdistunut uusien ohjelmointikielien kehittämiseen ja kovopuolen nopeuden kasvattamiseen. Näennäisesti tämä helpottaa tiedon onkimista, mutta huonosti järjestelty varasto ei ole siivottu sillä, että kone hakee nopeammin tavaraa sekamelskan keskeltä. Toki tavara löydetään nopeammin, mutta vähäisempikin hosumin riittää, kun etsittävä tuote on oikealla hyllyllä. Kokonaissuunnitelman puuttuminen johtuu osaksi myös siitä, että toiminta on täysin liiketaloudellisella pohjalla. Sen vapauteen puuttumiseen suhtaudutaan hyvin kielteisesti, vaikka kokonaissysteemi vapauttaisi myös yritykset todelliseen tietoteknisen kehityksen nopeuttamiseen. Näin yrityksiltä ei loppuisi kaupattava vaan se muuttuisi käyttäjiä paremmin palvelevaksi.

Objektiajattelu

Ohjelmoinnin objektiajattelu on osaltaan edellä sanotun lisäksi aiheuttanut suunnittelemattomuutta. Ohjelmointipajassa, ehkä ainoassa järjestäytyneessä Internet-varastossa, otetaan helposti käyttöön valmiiksi tehtyjä palikoita ja pistetään uudelleen kiertoon ohjelmointiteknisin perustein. Tämä ei millään tavalla takaa sitä, että nuo palikat palvelisivat tiedonhaun käytännöllisyyttä. Toki ohjelmointiobjektit nopeuttavat jääkaapin automaattitoimintojen ohjelmoimista, mutta nyt kyse on Internetistä ja sitä kautta ihmisen olemisen monimuotoisuudesta, jota ei saa kaventaa sillä, että ihmiset tarpeettomasti käyttävät aikaansa tiedon etsimiseen ja alati muuttuvien ohjelmien käytön opiskelemiseen.

Tavalliset ihmiset ovat avainasemassa

Niin kauan kun Internet ja ohjelmistojen kehittäminen pidetään yleisen hyvinvoinnin ja viihtyvyyden sekä energian säästämisen ulkopuolella tähän tilanteeseen ei tule helpotusta. Silti tietotekniikka tulee jossain vaiheessa pisteeseen, jossa tiedonsiirron nopeuttaminen ja uusien ohjelmointikielien sekä -niksien keksiminen ei enää pura ruuhkia. Viime vuosisadan alussa autoilu oli villiä ja vapaata puuhaa, mutta sen vapauteen oli puututtava yleishyvän vuoksi. Tuo liikenteen itsekeskeisyys ei näet toiminut enää ihmisten hyväksi automäärien ja liikenteen kasvaessa. Me tavalliset ihmiset olemme avainasemassa siinä, että ihmistä ja luontoa palvelevat muutokset tulevat voimaan mahdollisimman nopeasti. Me emme tarvitse uusia prosessoreja ja tietokoneita muutaman vuoden välein vaan uuden kokonaisvaltaisemman lähestymistavan tietotekniikan kehityksessä. Toivottavasti valtiovalta ei nuku loputtomiin. Tiedon valtateille kaivataan liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia sekä katalysaattoreita.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulukortti 2012

Olen suunnitellut yhden joulukortin tälle vuodelle. Siinä komeilee Tonttu Tuli Koura. Hän on saanut nimensä siitä, että hänen kätensä tulee aina apuun varsinkin, kun pukin nuorimmilta ja kokemattomimmilta tontuilta menee sormi suuhun lahjapajassa. Ilman paheita ei Tuli Kourakaan ole, sillä hän kaveeraa joulupukin veljenpojan, Karsta Kallen kanssa. Kallella on paha tapa kadota pajan taakse tupakalle. Tämä on tietysti luottamuksellista ja jää vain meidän keskeiseksi tiedoksi.

Aiheeseen liittyvässä YouTube -videossa näytetään, kuinka neljä Tonttu Tuli Kouraa laitetaan samalle arkille ja tulostetaan ilmaisessa PhotoScape -kuvankäsittelyohjelmassa. Löydät videon täältä. Tuli Koura -kortti on kolmas neljästä vuodenaikapostikortistani, joten se löytyy myös Yelling Rosan kotisivujen Kuvia -sivulta.

Lähetä vuoden 2012 joulukortti sellaisenaan. Jos haluat lisätä terveisesi ja nimesi käytä sellaista joulukorttia, johon voi tehdä tekstimuutoksia. Löydät lisää kortteja Postikortit -kansiostani.

'Joulu04a2012

Voit kopioida Tuli Kouran tästä, jolloin sinun on klikattava sitä hiiren osoittimella, että se avautuu oikeassa koossa uuteen välilehteen. Ilman tätä toimenpidettä se tallentuu kovalevyllesi kokoansa pienempänä.

Rauhalliset joulun toivotukset lähempänä joulua.

lauantai 1. joulukuuta 2012

Klovni

Olen lisännyt sivustolleni uuden kansikuvan. Valitsin jo vuonna 2002 piirtämäni Klovni -kuvan, koska muutamat sivustollani vierailevat ihmiset ovat halunneet nähdä sen uudelleen. Retusoin sitä vähän muuttamalla sen silmiä, jotka aikaisemmin olivat kuin patsaalla eli ihon väriset ympyrät ilman silmäteriä. Nyt Klovnilla on siniset silmät. Koristin kuvaa vielä taustakuvalla ja mietelauseellani. Toivon, että vanhat ja uudet tuttavat ovat tyytyväisiä muutoksiin.

Ollen näin, nyt Klovni toimii mainiosti myös postikorttina. Olen ladannut sen Picasan Postikortit -kansiooni. Tänä vuonna julkaisen varmasti enää joulupostikortin ja ehkä ystävänpäivänkortin talvikauden vuodenaikapostikorttina. Se saattaa mennä kuitenkin tammikuulle. Olen lisännyt ilmaispostikorttien diaesityksen Yelling Rosan Postikortteja –sivulle. Sieltä näkee suunnittelemieni ilmaiskorttien tarjonnan mukavasti kerralla. Esityksen alapuolella on linkki Postikortit -kansioon.

XxAfo015a

Voit ladata Klovni-postikortin tältä sivulta klikkaamalla sitä hiiren osoittimella, jolloin se aukeaa uuteen välilehteen luonnollisessa koossa. Siellä sinun tulee klikata postikorttia uudelleen hiiren osoittimella käyttäen hiiren kakkospainiketta ja valita alasvetovalikosta Tallenna kuva nimellä -komento. Voit myös mennä Picasan Postikortit -kansiooni ja tallentaa kortin sieltä. Älä tee mitään muutoksia Klovni-postikorttiin vaan lähetä se sellaisenaan ystävillesi ja/tai sukulaisillesi. Postikortit -kansiossa on paljon kortteja, joihin voit lisätä omat terveiset. Jos tämä on mahdollista, se on ilmoitettu kortin kuvatekstissä.

torstai 22. marraskuuta 2012

Linux -kokemuksia

Olen kirjoittanut joitakin blogiartikkeleita kokemuksistani Linux-maailmassa ja sen Ubuntu -käyttöjärjestelmäversiossa sitten viime kevään. Olen pyrkinyt puolueettomuuteen, mikä on käytännössä tarkoittanut sitä, että olen varonut tekemästä lopullisia johtopäätöksiä. Mutta koska vastoinkäymisiä on riittänyt vaikka muille jakaa, en pysty parhaalla tahdollanikaan kehumaan Ubuntua. Epäonnistumiset eivät yksinkertaisesti kannusta minua eteenpäin Linux -puolella.

Jo pitemmän aikaa Ubuntuni on kieltäytynyt päivittymästä automaattisesti ja/tai manuaalisesti ohjattuna. Tänä iltana se sitten sanoi lopullisesti työsuhteemme päättyneeksi kirjoittamalla kehotteen täyteen käsittämättömiä lauseita, joissa yhteisenä nimittäjänä oli Error siellä sun täällä. Käyttöjärjestelmä on niin sekaisin, että se on asennettava uudelleen. Toisaalta olisi ehkä viisainta ottaa Linuxille varattu kovalevyn lohko Windowsille. Periaatteessa en tarvitse Ubuntua, koska olen hankkinut rahalla vuosien varrella tarvitsemani ohjelmat Windows -puolelle.

Ryhdyin viime keväänä kokeilemaan Ubuntua, koska Vistaani tuli virus maksullisesta virustorjuntaohjelmasta huolimatta, ja olin lukenut, ettei Linus -puolella ole niin paljon viruksia. Silti, jos tämä on ainoa vaikutin, se ei todellakaan riitä vaivannäköön. Linus ei ole helppokäyttöinen ja vaatii erityisosaamista, mikä ei ole tuttua Windows -puolelta. Näyttääkin siltä, että Linus -kokeiluni päättyvät tältä haavaa. Saatan kokeilla sitä ehkä tulevaisuudessa, jos se olisi toiminnallisesti parantunut, helppokäyttöisempi ja sille tehdään yhtä laadukkaita ohjelmia kuin Windowsille tai Macintoshille. Nyt se ei sovi minulle. Ehkä jonkun toisen kohdalla on toisin. Kantapään kauttahan nämä tietokonejutut menevät enemmän tai vähemmän olemme sitten tekemisissä minkä tahansa käyttöjärjestelmän kanssa.

Käsittelen Ubuntua seuraavissa artikkeleissani:

http://yellingrosa.blogspot.fi/2012/03/liian-paljon-teknisia-kysymyksia.html
http://yellingrosa.blogspot.fi/2012/03/haittaohjelma-tuli-ja-sotki-rutiinit.html
http://yellingrosa.blogspot.fi/2012/04/drivel-paivakirjamuokkain.html
http://yellingrosa.wordpress.com/2012/04/10/testing-blogilo-offline-blogeditor/

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Uusi runo julkaistu kahdella kielellä

Sydämen ajatukset kopsahtavat

Illalla on
kiva maata sängyssä
ja kuunnella,
kuinka sydämen ajatukset
kopsahtelevat mielen kaikupohjaan,
rummuttavat sitä.
Yhtä rauhoittavaa kuin sisällä,
kun syyssade ulkona
ropisee ikkunaan.
6/11 -12

Olen kääntänyt tämän ajatuksen englanniksi saatepuheen kera. Se sai nimekseen The Thoughts of Heart. Jos olet kiinnostunut, voit lukea runon englanninnoksen täältä. Suomeksi runo löytyy myös sivustoni Runoja -sivulta.

lauantai 3. marraskuuta 2012

Totuus

 

Latasin muutaman uuden mietteen Runoja -sivulle. Ne käsittelevät hyvin epämääräistä totuusaihetta. Epämääräistä siksi, ettei kenellekään ole selvää, mitä totuus on. Jokaisella ihmisellä on oma totuutensa, joten käytännössä totuus on synonyymi näkemykselle, joka on yleisesti hyväksytty epämääräisenä objektina. Totuus ei ole päässyt yleisprinsiipiksi vaan ihmiset kiistelevät jatkuvasti siitä, mikä on totta ja mikä ei. Tämä asettelu synnyttää sitten vaikeuksia ja pahimmillaan sotia kansakuntien välille. Toki mikään käsite ei ole saavuttanut prinsiipin asemaa, ei edes hyvä ja paha. Totuuden suhteen ollaan kuitenkin samaa mieltä siinä, että se on yksi korkeista kategorioista, jos ei ainoa sellainen. Ihmiskunta on vain unohtanut asettaa sille uusia vaatimuksia, niin että siitä tulisi tavoite, johon pyrittäisiin yhteistuumin. Tämä ei ehkä toteudu koskaan.

Puolueeton totuus vaatisi niin paljoa luopumista, että se on meille ihmisille lähes mahdotonta. Oma totuus, jota pitäisi kutsua näkemykseksi, takaa meille ne edut ja mukavuudet, jotka meillä on. Kanssaihmisen totuus taas usein uhkaa olemassaoloamme ja toimintaperiaatteitamme. Uhille viittaamme kintaalla ja joissakin tapauksessa toisenlaisuus saa meidät aggressiivisiksi. Totuuden, jos se olisi puolueeton, tulisi kattaa muunkin kuin yhden ihmisen tai ryhmä edut, pitäisi huomioida kaikki se, mikä on esillä ihmiskunnassa ja laajemmin kaikkialla maailmankaikkeudessa. Ihmisten puheissa ja toimissa totuus tullee olemaan puolueellinen.

Sen yleispätevyys ei ole kuitenkaan harhakuvitelma. Vanha sanonta toteaa, että totuus kuullaan lapsen ja humalaisen suusta. Totuudesta puhuvien ryhmään voidaan lisätä taide, mutta ei sokeasti. Taiteilijan, eli ihmisen, näkemykset tahtovat silläkin saralla sekoittaa pakkaa. He lisäävät tendenssiä, jolla ehkä huomaamattaan vahvistavat omia tottumuksiaan ja periaatteitaan. Sadut usein välttyvät tästä oman maailman pönkittämisestä. Sadun kertoja pääsee ulos kehyksistään ja voi pelata yleisillä lainalaisuuksilla ja antaa selkeän kuvan esimerkiksi hyvyydestä ja pahuudesta. Näissä raameissa, jotka ovat etäännytetty reaalielämän vaatimuksista, kertoja pääsee lähelle puolueettomuutta. Näin voimme hyväksyä, että totuus on olemassa, koska satu on todella olemassa maailmankaikkeudessa. Abstrakti kuvataide on otollinen totuudelle. Käsitteellisen parissa luodessa taiteilijalla on kovin vähän tarvetta miettiä sitä, mikä on hänen kannaltaan järkevää ja käytännöllistä, hänen asemaansa pönkittävää. Niinpä hän antaa kauneuden tulla sielunsa syvyyksistä vapaasti. Tämän tapahtuman tunnistaessa taulun katsojan valtaa rauha. Jos kauneuden puhtaus ei ole tapahtunut, katsoja voi tuntea ahdistusta ja petosta, vaikka taulussa ei olisi yhtäkään konkreettisesta ympäristöstä tunnistettavaa piirtoa. (Luonnollisesti abstraktio voi olla vihaa täynnä, mutta käytin nyt kauneusesimerkkiä.)

Näitä miettiessäni paperille ilmestyi pari ajatusrunoa. Niitä kirjatessani olin kaukana jokapäiväisyydestä, joten uskallan toivoa niiden tunnelman välittyvän lukijalle. Jos näin ei tapahdu, taisin vielä olla liiaksi sidottuna reaalielämän kehyksiini. Näin ne menevät:

 

Totuus

Ihmisen
totuus
puolueellinen
valetta on.
3/11 –12

 

Minä en valehtele

Minä
sepitän tarinoita.
Minä en valehtele
ruokapöydässä.
Kääntäen:
Joskus on
liioiteltava,
miltei valehdeltava,
jotta totuus
ilmenisi.
Mikä olisi
satumaailmaa
harmittomampi
ympäristö?
3/11 -12

Jälkimmäisen runon nettiversiosta jätin neljä viimeistä riviä pois. Ne olivat liiaksi selittelyn makuisia.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kävijämäärien seuraamisen vaikeus

Se vaatii kärsivällisyyttä elää tässä tietotekniikan ihmeellisessä ja kaikkivoivassa maailmassa. Yleismaailmallisesta suitsutuksesta huolimatta tietokoneiden kanssa sattuu sangen alkeellisia virheitä, joita ilman niitä mitä todennäköisimmin sattuisi huomattavasti vähemmän jos olenkaan. Harvemmin sitä on nähty kirjanpitäjää, joka hukkaa kävijätilastokirjansa jonnekin. Vielä harvemmin mainittu työntekijä on sitten katsonut oikeudekseen vähätellä virhettä. Pahimmassa tapauksessa virhettä ei edes selitellä. Tällaiseen tilanteeseen sain törmätä kuun alkupuolella, kun Picasan pilvitallennuspaikassa katseluseurantaluvut katosivat osalta postikorteistani.

Tietysti aloin selvittää, mistä moinen voisi johtua. En ole vastausta löytänyt, vaikka olen käyttänyt luvattoman paljon aikaani siihen, että ratkaisisin, miten seurantaluvut voisi palauttaa. Googlen neuvontapalstoilta kävi ilmi, että on muitakin saman kohtalon kohdanneita ja että he hakivat vastausta samaan ongelmaan. Sellaista he sen paremmin kuin minäkään en ole saanut. Tietysti se jossain on, mutta tavallisilla taatelintallaajilla ei aikaa ole aivan loputtomasti siihen, että he painivat tietokonemaailman ongelmissa.

En väitä, ettei olisi hienoa, kun ihmisille tarjotaan ilmaisia palveluja tai kun esimerkiksi voi nopeasti lähettää postia työnantajalleen tai kavereilleen. Olen kuitenkin ihmisessäni siitä, kuinka yksisilmäisesti tietokonetekniikkaa ylistetään. Hitunen tervettä maalaisjärkeä suhtautumiseen palvelisi huomattavasti paremmin sitä, että tietotekniikkaa palvelisi kokonaisvaltaisesti paremmin ihmistä. Tämä olisi viime kädessä eduksi myös tietotekniikkaa kehittävälle sektorille. Kaikkinainen kehityshän merkitsisi sitä, että tietotekniikan käyttö lisääntyisi eikä päinvastoin. Mitä enemmän kehitystä tapahtuisi, sitä vähemmän koneita käytettäisiin turhaan, mikä taas vapauttaisi ihmiset hyödyllisiin tehtäviin niin todellisessa kuin virtuaalimaailmassa puhumattakaan sähkönkulutuksen vähenemisestä.

Tässä jotain, mitä kaikki voisivat miettiä ilman lahkolaista kiihkomielisyyttä, mitä niin usein esiintyy, kun puhutaan tietokone maailmasta. Tästä on hyvänä esimerkkinä käyttöjärjestelmälahkot. Linux-ihmisten mielestä heidän järjestelmässäänhän ei ole mitään vikaa, eivätkä he löydä mitään oppimista Windows-puolelta ja päinvastoin. Kuinka ollakaan, minä olen kuitenkin kokenut sen ihanuuden, että niin Ubuntu 12.04 LTS kuin Windows Vistani ovat lakanneet toimimasta. Monista ponnisteluista huolimatta kummassakin tapauksessa jouduin asentamaan käyttöjärjestelmät uudelleen. Tietysti sitä ennen siirsin työtiedostot ulkoiselle kovalevylle ja palautin ne sitten puhtaille koneille.

Tästä nyt sitten taas eteenpäin, vaikka en tiedä, miten jatkaa noiden korttien katselulukemien kanssa. Nollatutuneet katseluvut eivät ole kasvaneet kohta viikon, vaikka katseluseurannan säilyttäneitä kortteja on säännöllisesti katsottu. Ehkä kokeilen sitä, että asennan kaikki kortit uudelleen ja toivon, että seuranta alkaisi toimia taas normaalista. Siinä menee aikaa, mutta katselulukujen palauttaminen saattaa olla vaikeaa jos ei mahdotonta. Onneksi YouTube -katseluvut ovat toimineet. Niiden seuraaminen on ollut mieluisaa puuhaa näin syksyllä, kun niistä ollaan oltu mukavasti kiinnostuneita. Voit vilkaista videoiden tämänhetkiset katselutilanteet täältä. Täytyy koputtaa puuta, että laskurit toimivat jatkossa ja että ihmiset jaksavat edelleen katsella videoitani. Kiitos kaikille foorumeillani vierailleille.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Elämän tarkoitus

Katsoin äsken Ylen Areenalta kolmannen osan englantilaisesta minisarjasta Tulisieulu (South Riding). Sen esittelytekstissä sanottiin, että pääosan esittäjä Rachel Burton (Anna Maxwell Martin) yrittää saada takaisin elämänsä hallinnan ja että hän etsii edelleen vastausta universaaliin kysymykseen: mikä on elämän tarkoitus. Kun luin esittelyn, totesin olkapäitä kohauttaen, että elämän tarkoitus on elämä. Toki tämä on todettu aikaisemmin jopa samoilla sanoilla monessakin maailmankolkassa vuosituhansien saatossa. Jännää onkin se, mikseivät ihmiset tyydy tuohon hyvin luonnolliseen ja johdonmukaiseen seuraamukseen. Totuuden hyväksyminen säästäisi niin ihmiset, eläimet kuin kasvikunnan paljolta vaivalta ja surulta. Mietehän tukee sitä, että joka luontokappaleelle tulisi antaa tilaa. Jos hyväksyy elämän tukemisen, ei elollisen tuhoaminen enää ole johdonmukaista puhumatta lajikumppaninsa sortamisesta. Siihen ei ole tarvetta.

Kaikki me kuitenkin tiedämme, että konsensusta elämän ja ihmisen välillä ei juuri ole. Sopusointua ihmisen ja ympäristön välillä esiintyy taiteissa ja hengellisissä piireissä, mutta jo jälkimmäisessä ryhmässä esiintyy ahneutta ja kateellisuutta kanssaihmisiä kohtaan sekä muun elollisen arvotta jättämistä. Taiteen erikoisasema johtuukin siitä, että sen kehittelyt tapahtuvat sellaisella järkitajunnan alueella, jota ei tarvitse sovittaa välittömään ympäristöön. Riittää, että keksityt kuvat eivät ole mielikuvituksessa ristiriidassa keskenään. Suurin merkitys on luovuuden suuntaa-antavuudella. Ilman mielikuvitusta ihminen ei nousisi koskaan uudelle tasolle eikä oivaltaisi edes teoriassa uusien mahdollisuuksien olemassaoloa.

Ihminen ei ole ainoa luontokappale, joka syyllistyy elämänvastaiseen käyttäytymiseen. Myös simpanssit saatavat tappaa ”huvikseen”, leikitellä toisen eläinlajin edustajan kanssa ja lopulta tappaa kidutetun uhrinsa syömättä tätä. Tästäkö sitten padot murtuvat ja yhä kehittyessä elollisen olion toilailut muuttuvat yhä vaikeaselkoisemmiksi. Tietysti näin voi päätellä, mutta yhtä hyvin voimme ajatella, että luomakunnan kruunu ensimmäisenä saavuttaa kehitysasteen, jossa tappamisen ja tuhoamisen perusteita on mahdollista miettiä. Toivoa sopiikin, että ihmisten haaveissa ja taiteessa esiintyvä harmonia luonnon kanssa koetaan mahdolliseksi ja edelleen välttämättömäksi. Ihmisen tekninen tietämys riittäisi jo nyt siihen, että lajimme tukisi ehdoitta elämän jatkuvuutta ja edelleen kehittymistä. Vaikka mielemme laahaa tekniikan perässä, ihmiskunnan pitäisi jättää muutamia kehitysaskelmia väliin nopeuttaakseen kasvamistaan elon harmoniaan. Maapallon nimittäin ei ehdi odottaa meidän kehittymistä omalla painollamme. Tämä tulema kertoo ehkä parhaiten sen, että elämän tarkoitus on elämä. Jos tuo tarkoituksenmukaisuus loppuu, tuhoutuu myös maapallomme. Siitä on jo merkkejä, mitä ahneus ja elämän jatkumisen kunnioittamatta jättäminen saa aikaan. Maapallon, niin elollisen, voimavarat hupenevat nopeaa vauhtia.

perjantai 21. syyskuuta 2012

Sinä olet tuli

Olen suunnitellut uuden englanninkielisen digipostikortin.  Annoin sille nimeksi Sinä olet tuli. Se kertoo, että kortin vastaanottaja on inspiraation ja ilonlähde lähettäjälle ja kunniaksi ystävyydelle. Älä tee korttiin mitään muutoksia. Jos haluat runoilla oman ylistyslaulun mielitietyllesi, käytä tämän kortin versiota, jossa ei ole tekstiä. Löydät sen täältä. Samasta paikasta voit ladata myös tekstillisen version.

Friend002a

JK. Olen lisännyt uuden käännöksen, Life, Yelling Rosan Weblogin Poems-sivulle. Pääset sinne tästä.

tiistai 11. syyskuuta 2012

Vuoden 2012 kolme ensimmäistä neljännestä

En julkaise erillistä taulukkoa siitä, miten sivustollani ja blogeissani on käyty vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Tilanne näyttää pysyneen ennallaan ja kävijöitä on ollut enemmän kuin vuosi takaperin. Blogien, Muistikirja, Yelling Rosan Blogger ja Weblog, osalta en usko yllätyksiin, mutta Yelling Rosan kotisivuilla on kova syksy edessä, jos ne aikovat päästä samoihin lukemiin nyt syksyllä kuin viime vuonna. Vuoden tarkastelujaksolla mitattuna uskon kuitenkin vuoden 2012 olevan kaikilla osa-alueilla vilkkaampi kuin edeltäjänsä. Varmasti asian voi sanoa vasta ensi vuoden tammikuussa.

Videoita aloin julkaista vasta tänä vuonna, joten niitä ei voi verrata viime vuoden kanssa. Kesäkuussa, kun ne olivat ensimmäisen kerran tilastoissa esillä, ne eivät saaneet omaa taulukkoa. Nyt olen korjannut tämän puutteen ja vierailijat voivat seurata Yelling Rosan Bloggerin YouTube-videotsivulta videotarjonnan kehitystä ja kävijätilastoja. Seuraavaksi, joulukuun alussa, on vuorossa Talvikaudenkortti, johon lisätään oma viesti ilmaisella ja helppokäyttöisellä PhotoScape –kuvankäsittelyohjelmalla.

Vaikka Bloggerissa on nyt oma YouTube –videotsivu, laitoin päiväntasaisen taulukon myös tähän artikkeliin. Näin siitä on ainakin kerran maininta Muistikirjassani, jonne tämä artikkeli Bloggerin lisäksi tulee. Juuri tänään yhtä videota on katsottu keskimäärin 517 kertaa vajaan yhdeksän kuukauden aikana.

Yelling Rosan YouTube-videot

Kappale Nimi Ladattu Katsottu Yhteensä
1. Postrahavaita –jutturunoja, 02 23.1.2012 847 847
2. Postrahavaita –jutturunoja, 03 9.3.2012 1076 1923
3. Taustakuvan teko Gimp- kuvankäsittelyohjelmalla 20.4.2012 529 2452
4. Oman viestin lisääminen korttipohjaan Gimpillä 27.5.2012 342 2794
5. Suprusuu –balladi, musiikkiesitys 1.8.2012 260 3054
6. Viestin lisääminen valmiiseen isänpäiväkorttiin, Syyskauden kortti 1.9.2012 53 3107

perjantai 31. elokuuta 2012

Isänpäiväkortti

Syksyn postikortti Vuodenaikapostikorttien sarjassa on Isänpäiväkortti, jonka suunnittelin jo viime vuonna. Silti se kannattaa esitellä uudelleen Vuodenaikapostikorttina, koska siihen liittyvässä Viestin lisääminen isänpäiväkorttiin -videossa esitellään, kuinka oman viestin lisääminen tapahtuu valmiiseen korttipohjaan ilmaisella PhotoScapen kuvankäsittelyohjelmalla. Lisäksi Picasan Postikortit -kansiossani on paljon korttipohjia, joihin voi lisätä videossa esitetyllä tavalla oman isänpäivän viestin.

Löydät Isänpäiväkortin kotisivustoni Kuvia -sivulta. Jos haluat käyttää valmista Isänpäiväkorttia, voit ladata sen Kuvia -sivulta. Editoitava korttipohja löytyy Postikortit -kansiosta. Ilmaisen PhotoScape -ohjelman voit ladata Ilmaisohjelmat -palvelusta. Ohjelma asentuu Windowsiin suomenkielisenä.

Isänpäivään on vielä aikaa, mutta oman tekstin lisäämiselle on hyvä varata aikaa. Ehdit myös etsiä, jos löydät omista valokuvistasi mahdollisen Isänpäivän korttipohjan, johon lisäät sitten värssyn ja tarvittavat nimet. Sanallisesti tekstin lisääminen on esitetty kotisivustoni Korttitekstit -sivulla.

maanantai 13. elokuuta 2012

Olen onnellinen sinusta

Olen suunnitellut Olen onnellinen sinusta -kortin Iloinen mies -kuvan pohjalta. Iloinen mies oli toukokuun kuva tänä vuonna kotisivustollani. Idea korttiin lähti siitä, että meidän onnellisuutemme pohjautuu ystäviin. Heidän kanssaan voimme olla luonnollisesti ja jännittämättä juuri sellaisina kuin olemme. Tämä toimii myös kääntäen, kun olemme onnellisia ystävistämme heidän persoonallisuutensa vuoksi. Ystävyys on korkein kunnianosoitus, mitä voimme toisillemme osoittaa. Kaikki muu, rikkaus ja arvovalta, voivat kadota hetkessä. Kun rakennamme ystävyyden ja ystävän persoonallisuuden varaan, olemme vankalla pohjalla. Ihmisen persoonallisuus säilyy melkein kaikissa tapauksissa, kunnes maallinen maja on jätettävä. Siksi meidän kannattaa välillä kiittää ystäviämme. Tämä kortti on yksi tapa.

Kortin kieli on englanti, mutta siitä on kaksi versiota. Kortin tekstilliseen versioon ei tule tehdä mitään muutoksia. Toiseen versioon on jätetty tila omalle ajatukselle, joka tulee lisätä samaan kohtaan kuin alapuolellakin olevassa kuvassa on tehty. Löydät molemmat kortit Free Postcards -kansiostani. Jos haluat kopioida kuvan tästä, klikkaa sitä hiiren osoittimella. Kun se on avautunut uuteen välilehteen luonnollisessa koossaan, kilkkaa sitä osoittimella ja painamalla hiiresi kakkospainiketta. Valitse alasvetovalikosta Tallenna nimellä -komento, jolloin kuva latautuu kovalevylle. Korttien yksityiskäyttö on luvallista. Korttien levittäminen ja/tai kauppaaminen on kiellettyä. Jos joku tuttavasi sattuisi tykkäämään Olen onnellinen sinusta -kortista, pyydä häntä kopioimaan se tältä sivulta tai Free Postcards -kansiosta.

Happiness02

torstai 2. elokuuta 2012

Suprusuu-balladi vuodelta 1991

Olen ladannut Suprusuu-balladin YouTubeen. Kyseessä on alkuperäinen nauha, joka on syntynyt lonkalta Aarre Hakomäen soittaessa kitaraa ja minun laulaessa. Olimme saaneet ohjelmatoimistosta ison kasan vähemmän tunnettujen suomalaisten säveltäjien nuottikirjoja. Jokaisessa niissä oli ainakin yksi laulu maalta kaupunkiin lähtemisen aiheuttamasta tuskasta. Innostuimme aiheesta ja kaikki meni omalla painollaan. Vaikka käsittelemme Ären kanssa aihetta pilke silmäkulmassa, ei se tarkoita, että vähättelisimme muutoksesta aiheutuvaa hämmennystä. Onhan laulumme nuori mies kuin vieraalla maalla Helsingin yksiössään. Häntä pitää pystyssä ajatus maalle palaamisesta. Toivottavasti nautit balladin kuulemisesta yhtä paljon kuin me sen tekemisestä.

Siirry YouTubeen klikkaamalla tätä.

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Funny Photo Maker

Tässä on viimeisin lelulöytöni. Sen avulla voi yhdistää omat kasvonsa eri ihmis- ja eläinhahmoihin tai kehyksiin. Koska ohjelma on ilmainen, ei ole kohtuullista arvostella sitä vaihtoehtojen vähyydestä. Muutaman hauskan yhdistelmän ohjelmalla saa tehtyä itsestään ja/tai perheenjäsenistään, mutta pian alkaa kaipaamaan, että vaihtoehtoja olisi lisää. Käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen. Malleista löytyy englanninkielinen kalenterivaihtoehto, joihin voi lisätä oman kuvansa.

Voit ladata ohjelman esimerkiksi täältä. CNET | Download.com väittää olevansa turvallinen paikka ilmaisohjelmien latauksille. Lataaja on silti vastuussa latauksistaan. Monet ilmaisohjelmien asennusohjelmat vaativat asentajalta kuittauksen siitä, että tämä on lukenut käyttöehdot. Niissä on sitten erikseen sanottu, että valmistaja ei vastaa mahdollisista ohjelman käytöstä aiheutuneista vahingoista. Korvauksien saaminen lienee vaikeaa silloinkin, kun vastuuvapaudesta ei ole erikseen ilmoitettu. Useilla virustorjuntaohjelmilla voi tarkastaa asennusohjelman ennen asentamista. Se on toimenpide, joka kannattaa aina tehdä ennen ilmaisohjelman asentamista. Jos on epävarma jostain ilmaisohjelmasta, kannattaa se googlettaa. Näin selviää, onko se aiheuttanut mahdollisesti muille ongelmia.

Sitten minä afgaanityttönä Funny Photo Makerin näkemyksen mukaan:

Untitled2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohjelman kotisivu: http://www.funny-photo-maker.com

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Muista mua kun kirppu puree sua

Editoin tässä torstaina ja eilen uuden englanninkielisen ilmaiskortin. Sain idean siihen suomalaisesta sanonnasta ”Muista mua, kun kirppu puree sua”. Se ei rimmannut sinällään, joten lisäsin siihen polvi-sanan eli se sai seuraavan ilmiasun: ”Remember me, when a flea bites your knee”. Tämä ei silti muuta lorun merkitystä. Meillä on sen mukaan aina joku, johon turvata yllättävässä tilanteessa. Varmasti näin pitkälti onkin. Aina tämä joku ei meille kelpaa, mutta se ei ole ystävän puutetta vaan jotain muuta. Ehkä kemiat eivät natsaa.

Kortin kuva on otettu viime viikon perjantaina (6.7.12) Tornion kaupunginlahden rannalta. Silloin oli jo iltahämärä, joten käytin salamaa. Sen vaikutuksesta taustasta tuli tumma. Jätin terälehtien ympärille vähän yöllistä iltaa ääriviivaksi. Näin kukan ja kirjaimien tummat ääriviivat sointuvat toisiinsa. Lahden rannalle on istutettu mukavasti koristekasveja.

Löydät kortin tämän kappaleen alapuolelta. Älä tee siihen mitään muutoksia. Jos haluat lisätä oman allekirjoituksesi tai oman allekirjoituksesi ja viestisi, käytä kortin kahta muuta versiota. Löydät kaikki kortin kolme versiota Free Postcards –kansiostani. Tällä sivulla olevan kortin voit tallentaa itsellesi myös tästä. Klikkaa sitä hiiren kursorilla ja se avautuu uuteen ikkunaan luonnollisessa koossaan. Klikkaa sitä siellä hiiren kursorilla käyttäen hiiren kaksoispainiketta. Tämä avaa alasvetovalikon. Valitse siitä Tallenna nimellä – komento ja pian kortti on kovalevylläsi.

FlowerFusion01a

Lue enemmän oman tekstin lisäämisestä korttipohjaan kotisivustoni Korttitekstit –sivulta. Ohjeiden avulla osaat lisätä oman tekstin kaikkiin saatavilla oleviin englanninkielisiin ja suomenkielisiin kortteihini tai vaikkapa itse ottamaasi valokuvaan. Niistä saa myös mainioita kortteja.

Sitten ei muuta kuin luottavaisin mielin eteenpäin. Ehkä lähetät kaverillesi tämän tai jonkin muun kortin, että hän tietää sinun olevan häntä varten.

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Virkistävän ihanaa kesälomaa kaikille

Kesälomakausi on juuri nyt kiihkeimmillään. Silti on hyvä muistaa, että loma on sitä virkistävämpi, mitä kiireettömämpi se on. Siksi suunnittelin Virkistävän ihanaa kesälomaa –kortin muistuttamaan tästä asiasta. Valitsin siihen rauhallisen kuvan symbolisoimaan kiireettömyyttä. Voit käyttää korttia sellaisenaan, ks. tämän tekstin alla olevaa kuvaa. Jos haluat lisätä nimesi ja oman Hyvän kesäloman –viestin käytä kortin versiota, missä ei ole tekstiä. Löydät Virkistävän ihanaa kesälomaa -kortin molemmat versiot Postikortit -kansiosta.

Sivulla Näin saat kortit käyttöösi, neuvotaan korttien kopiointi Postikortit –kansiosta. Tekstin lisäämisestä korttipohjaan ilmaisella PhotoScape –editorilla kerrotaan täällä. Sivulla on myös PhotoScape- editorin latauslinkki. Oman viestin lisääminen korttipohjaan Gimpillä –videossa näytetään, miten editoit upotetun tekstin. Video löytyy täältä. Tekstin lisääminen onnistuu tietysti myös tekstinkäsittelyohjelmalla tai Windowsin Paintilla.

VirkistavaKesaloma02a

Suurenna kuva uuteen välilehteen klikkaamalla sitä hiiren osoittimella. Voit kopioida kortin sieltäkin valitsemalla hiiren kaksoispainikkeella alasvetovalikon ja valikosta komennon Tallenna kuva nimellä.

Ja ei sitten muuta kuin kesälomasta ja läheisistä nauttimaan.

maanantai 2. heinäkuuta 2012

Vuoden 2012 ensimmäisen puoliskon Yelling Rosan sivujen ja blogien kävijätilastot

Puolet vuodesta 2012 on takana. Helmikuussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun hankin Yelling Rosan sivuille oman tilan webhotellissa. Näin vuotuisia sivuilla käyntejä voi alkaa vertailla vasta maaliskuun alusta. Tämän vuoden kevät on ollut hiukan viimevuotista vilkkaampi. Aloin julkaista uutena asiana Yelling Rosan sivuilla viime vuoden kesäkuussa kuukauden kuvaa. Nyt julkaistuani sitä vuoden jatkan kuvapuolella vuodenaikapostikortilla. Vanhat aiheet: musiikki, runot ja tarinat jatkavat entiseen malliinsa. Ennen omaa webhotellitilaa Yelling Rosan sivut olivat Suntuubin ilmaispalvelimella ja sitä ennen Soneran hoteissa.

Vanhoista blogeista ovat edelleen mukana englanninkielinen Yelling Rosa’s Weblog ja Yelling Rosan blogger. Niitä olen pitänyt vuodesta 2008 lähtien. Yelling Rosan blogi on ollut telakalla 20.8.2011 lähtien eikä sitä löydä enää Google-haulla. En ole lopettanut sitä, koska WordPress ei anna perustaa lopetetun blogin nimellä blogia uudelleen palveluunsa. Toiseksi kestäisi kauan ennen kuin hakukoneet lakkaisivat antamasta vihjeitä poistetusta blogista. Toinen sivuston ulkopuolinen suomenkielinen nettipäiväkirja kävi tarpeettomaksi, kun pystytin viime vuoden kesäkuussa sivuston yhteyteen Muistikirja-nimisen blogin. Siirsin sinne materiaalin Yelling Rosan blogista.

Viime vuoden juhannuksen aikoihin aloin tarjota ilmaisia postikortteja lukijoilleni. Niitä katseltiin viime vuoden syksyyn asti varsin lupaavasti, mutta sitten tahti hidastui. Hiljaiseloa jatkui aina tämän vuoden toukokuulle, jolloin korttien selailu lisääntyi. Toivottavasti se jatkuu yhtä vilkkaana jatkossakin. Olen kerännyt kaikki suunnittelemani kortit Picasan nettialbumeihin. Suomenkieliset kortit löytyvät Postkortteja -kansiosta ja englanninkieliset Free Postcards –kansiosta.

Julkaisin ensimmäisen YouTube-videoni 23.1.2012. Niitä on tällä hetkellä neljä. Yritän julkaista jokaisen vuodenaikapostikorttin yhteydessä uuden videon, jossa käsitellään vuodenaikapostikortteihin liittyviä asioita. Kesäkortin yhteydessä julkaisin Oman viestin lisääminen korttipohjaan Gimpillä –videon. Videossa neuvotaan, kuinka Kesäkorttiin voi lisätä oman viestin. Tietysti viestin voi lisätä, mihin tahansa digipostikorttiin. Lisäksi videotarjontaani kuuluu runojani ja mahdollisesti tulevaisuudessa muutama laulu.

Voit seurata vuoden 2012 Internet-aktiviteettejäni lukujen valossa Tilastot-sivulla, jonka olen tänään maanantaina 2.7.12. ladannut sivustolleni.

Tervetuloa sivujeni ja blogieni pariin olit sitten vanha tuttu tai ensimmäistä kertaa luonani.

keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Kokoelman edistymisestä

Lupasin täällä Oma sähköinen julkaisu –artikkelissani, että ilmoittelen, kun julkaisen aiheeseen liittyviä artikkeleita Muistikirjassani. En alkanut ilmoittaa jokaista artikkelin julkaisemista vaan päätin informoida, kun niitä on jonkinlainen rypäs kasassa. Kirjoitan oman sähköisen kokoelman julkaisemisesta niin kauan kuin se on julkaistu tai sen julkaiseminen on peruuntunut. Nuolaista ei kannata ennen kuin tipahtaa.

Tähän mennessä olen kirjoittanut oman kokoelman julkaisemisesta Muistikirjassa artikkelit: Oma sähköinen julkaisu , ISBN-tunnukset hankittu, Oikoluku käynnissä ja Kokoelman kompositio.

torstai 21. kesäkuuta 2012

Ilmainen juhannuskortti 2012

Olen päivittänyt viime vuonna julkaisemani juhannuskortin ykkösversion siten, että siinä on nyt tämän vuoden vuosiluku. Muuten kortti on samanlainen kuin viime vuonna. Kakkosversio on entisellään, koska siinä ei alunperinkään ollut vuosilukua. Voi tallentaa molemmat versiot itsellesi osoitteesta: https://picasaweb.google.com/yellingrosa/Postikortit#.

Viimevuotisen artikkelin kortista löydät täältä. Artikkelissa kerrotaan, mitä ohjelmia voit käyttää lisätäksesi oman allekirjoituksen kortin ensimmäiseen versioon tai tervehdyksesi ja nimesi kortin kakkosversioon.

Oikein lämmintä ja aurinkoista juhannusta!

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Searchya.com hijacker on sitkas

Näiden ilmaisohjelmien kanssa on helisemässä, kun ne asentelevat miltei väkisin jotain ylimääräistä koneelle. Hyvin yleistä on se, että ilmaisohjelman asentamisen jälkeen selaimessa on uusi hakupalvelu, joskus jopa uusi ylimääräinen palkki. Näistä lisukkeista eroon pääseminen on hankalaa. Siksi en kiinnittänyt huomioita, kun selaimeeni tuli ”uusi hakukone, Searchya.com”. Vasta kun se alkoi ärsyttää, tein Google-haun ”How Do I get rid of Searchya.com on Windows Vista”. Silloin paljastui, että kyseessä on vahingollinen hijacker (kaappari), joka muokkaa selainta kirjoittamalla ylimääräistä koodia, mikä hidastaa selaimen toimintaa. Koodin avulla Searchya.com yrittää ottaa koneen haltuunsa ja kalastella sitä käyttävän henkilökohtaisia tietoja.

Sain ohjeet Searchya.comin poistamiseen Online PC Savior –yhteisöltä, mutta niiden noudattaminen ei kuitenkaan vielä poistanut ongelmaa. Pöytäkoneeseeni jäi edelleen kaappari vakoilemaan tietoja, joita syötän näppäimistöltäni.  Vasta kun poistin Searchya.comin Firefoxin lisäosista ja Chromen asetuksista, uhkaa ei näy selaimilla. Chromessa haittaohjelma poistui, kun menin Asetuksien kautta Haku-vaihtoehtoon ja sieltä valitsin Hallinnoi hakukoneita –painikkeen. Avautuneesta taulukosta sitten poistin Searchya.comin ja pari muuta harmitonta, mutta rasittavaa hakupalvelua. Tiedä sitten, onko haitta lopullisesti poissa, mutta joka tapauksessa en löydä Searchya.comiin liittyviä tietoja Windows Vistan rekisteristä enkä kirjastotiedostoita. Jos oikein viimeisen päälle pelaan, suoritan pankkiasiat Ubuntun puolella ja vaihdan kaikki salasanani, joita olen käyttänyt Vistassa.

Huvittavaa on myös se, että Searchya.com pääsi koneelleni, vaikka minulla on maksullinen virustorjuntaohjelma. Se raukka ei kuitenkaan löytänyt mitään uhkia koneeltani, kun suoritin sillä tarkistuksen. Näyttäisi siltä, että tein virheen vaihtaessani Norton Internet Security –virustorjuntaohjelman halvempaan maksulliseen virustorjuntaohjelmaan. Nortonin kanssa minulla ei ollut koskaan mitään ongelmia. Käytin sitä pari vuotta. Nykyistä ohjelmaa olen käyttänyt viime joulukuusta lähtien ja sen aikana pöytäkoneelleni on päässyt virus, josta kerroin maaliskuun 13 päivänä tätä vuotta Haittaohjelma tuli ja sotki rutiinit –artikkelissa, ja nyt oli sitten Searchya.com –kaappari vuoro. Moni varmasti haluaisi tietää nykyisen virustorjuntaohjelmani nimen, mutta se olisi jossain määrin epäreilua, koska olen itse altistanut koneeni vaaroille asentamalla ilmaisohjelmia. Niiden mukana tulee hyvin usein ainakin ylimääräistä sälää jos ei aivan nyt haittaohjelmia. Tietysti ilmaisohjelmia voi ladata turvallisista osoitteista, mutta kaikkia ohjelmia ei näistä paikoista saa. Norton osasi jo lataushetkellä kertoa, jos ohjelma ei ollut turvallinen. Nykyinen ohjelma, jolla olen aina tarkastanut ilmaisohjelmien lataustiedostot ennen asentamista, ei ole kertaankaan löytänyt asennustiedostoista mitään, mikä tekisi niiden asentamisen haitalliseksi.

Vara ei venettä kaada, joten mietin tästä lähtien kaksi kertaa, mitä koneelleni asennan. Joulukuussa, kun nykyisen virustorjunnan lisenssi umpeutuu, palaan Norton Internet Securityn käyttäjäksi, vaikka se on melko hintava. Sitä paitsi minulla on jo riittävästi ohjelmia, joten en tarvitse uusia ohjelmia ainakaan Windowsin puolella. Jostakin on vain tullut himo kokeilla uusia jippoja, joita joka ohjelmalla on takataskussa. Tartuntavaara on pieni, jos surffailee vakiokohteissa, mutta mitä enemmän seikkailee tuntemattomilla Internet-vesillä, sitä suuremmat ovat vaarat

JK. On silti aina muistettava, että ohjelmistoja valitessa viimeinen vastuu on kuluttajalla. Se, mikä on hyväksi minulle, ei välttämättä toimi sinulla. Norton Internet Security on ollut kärjessä myös eri lehtien vertailussa, mutta sinä päätät.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Oma sähköinen julkaisu

Tulevat kuukaudet menevät omaan sähköiseen julkaisuun liittyvien asioiden kanssa. Näin Yelling Rosan Blogger saa antaa tilaa. Kirjoitan kuitenkin aiheesta Muistikirjassani, tuossa rennommassa nettipäiväkirjassani. Uskon kronikan selkeyttävän prosessia itselleni ja olevan avuksi muille omaa digijulkaisua suunnitteleville. Ilmoittelen täällä, kun äkkään jotakin uutta ja kerron siitä Muistikirjassa.

Ainakin aluksi seuraan aiheen kehittymistä Tietotekniikka-luokassa. Jos artikkeleita tulee enemmän, mietin aiheelle omaa kategoriaa … että tervetuloa Muistikirjani pariin. Julkaisutoimintahan voi kiinnostaa eri tahoja: sukuseuroja tai järjestöjä siinä missä omakustannekirjoittajia. Kun klikkaat tätä, olet tuota pikaa Muistikirjani parissa. Juuri ennen tätä kirjoitin sinne ensimmäisen artikkelin.

torstai 31. toukokuuta 2012

Vuodenaikapostikortti – Kesä 2012

Kesäkuun alusta Kuvia -sivulle ilmestyvät vuodenaikapostikortit Kuukauden kuvien sijasta. Jos kaikki menee hyvin Kesä 2012 –postikorttia seuraavat vielä kolme vuodenaikaa. Vuodenaikakorttien julkaisemisen yhteydessä lataan niihin liittyvän YouTube -videon Internetiin. Oman viestin lisääminen korttipohjaan Gimpillä –video kertoo, kuinka saat samanlaisen upotetun tekstin omaan viestiisi kuin mitä Kesäkortissa on käytetty. Pääset katsomaan videota tästä.

Kesä 2012 -kortin löydät Kuvia-sivulta. Käytä sitä sellaisenaan. Jos haluat lisätä oman allekirjoituksen ja viestin, käytä Kesäkortin tekstitöntä versiota. Löydät sen Postikortit-kansiosta. Kuukauden kuvien slideshow jää edelleen Kuvia-sivulle. Se löytyy heti Vuodenaikapostikorttien alapuolelta.

perjantai 11. toukokuuta 2012

Kukkia äidille

Nyt on aika kertoa äidille kukkasten kera että hän on rakkain

Äitien päivä on jo nurkan takana. Nyt on isien ja lasten aika ilmaista kukkasin, kuka heille on maailmassa tärkein. Jotta tämä olisi mahdollisimman helppoa, olen suunnitellut ilmaisen kukka-aiheisen äitienpäiväkortin. Voit kopioida sen suoraan tältä sivulta klikkaamalla alla olevaa korttia hiiren kaksoispainiketta käyttäen. Tämä aukaisee alasvetovalikon, josta sinun tarvitsee vain valita Tallenna kuva nimellä –komento. Kuva latautuu kovalevysi Ladatut tiedostot –kansioon. Jos olet tehnyt muutoksia kansiorakenteeseesi, lataus noudattaa näitä muutoksia.

Jos haluat lisätä itse nimesi korttiin, löydät kortista version, jossa on tila sinun ja lapsiesi nimille, Postikortit -kansiostani. Pääset sinne klikkaamalla tätä. Voit lähettää kortin sähköpostin liitteenä tai voit tulostaa sen ohuelle kartongille. Jälkimmäinen vaihtoehto mahdollistaa sen, että voitte lisätä nimenne kynällä kortin kääntöpuolelle ja ojentaa kortin äidille sunnuntaina.

Siinä kaikki. Ja nyt on aika toivottaa:

Mitä parhainta äitienpäivää kaikille äideille.

Aidille01a2012

Voit esikatsella korttia klikkaamalla sitä hiiren ykköspainikkeella, jolloin se avautuu erillisenä kuvana uudelle välilehdelle selaimessa.

Oman nimen lisäämisestä kortteihin on kerrottu Korttitekstit –sivulla.

torstai 10. toukokuuta 2012

Nyt Lyyti rupesi kirjoittamaan kun osoitteen sai

Sain ScribeFireen graafiset painikkeet. Se onnistui vasta, kun latasin Ubuntun Firefoxiin Zemanta -nimisen laajennuksen. Sehän tapahtuu menemällä Firefoxin Työkalut -valikkoon ja valitsemalla sieltä Lisäosat -komento. Avautuneen ikkunan vasemmasta sarakkeesta valitaan Laajennukset -vaihtoehto ja kirjoitetaan oikeassa yläkulmassa olevaan nimikenttään Zemanta. Sitten vain klikataan asenna (Install) -painiketta, kun Zemanta -lisäosa (add-on) on ilmestynyt latausikkunan keskivaiheille.

Näiden palvelun ulkopuolisten blogi -muokkaimien käyttö on tietysti makuasia. Palveluiden (Blogger, WordPress) sisäiset työkalut ovat ainakin minun mielestäni kankeat. Lisäksi, kun olet palvelussa sisällä eri palvelimilla olevien omien blogien selaileminen ei ole niin jouhevaa, kuin jos kaikki blogit on kerätty erilliseen muokkaimeen. Tietysti samat ominaisuudet löytyvät käyttämällä blogipalvelujen omia työkaluja. Tämä kuitenkin edellyttää kirjautumista omaan palveluun ja työn tekemistä oikeastaan siinä samassa. Toki palvelun sisälläkin voi välitallentaa luonnoksia ja jatkaa työtä myöhempänä ajankohtana, muttei vaivatta. Molemmilla tavoilla pärjää, joten jos on jo oppinut käyttämään blogipalvelun sisäisiä työkaluja, on aika vähän syytä siirtyä ulkoisiin työkaluihin. Tällaisiahan tässä mainittujen lisäksi ovat Blogilo Linuxin puolella ja Windows Live Writer Windowsissa. Kaikki tämän artikkelin ohjelmat ovat ilmaisia.

Voit lukea ScribeFire -lisäosasta täältä. Zemantan kotisivu löytyy puolestaan täältä. Jos olet Windows -käyttäjä, voit ladata itsellesi ilmaiseksi Windows Live Essentials -ohjelmakokonaisuuden, jonka yhtenä osana Live Writer on. Pelkän Windows Live Writerin voit ladata täältä. Huomaa, että ScribeFire -lisäosan saa myös useisiin Windows -puolella toimiviin selaimiin.

Miten olisi ScribeFire -lisäosa Ubuntun Firefoxissa

Täällä sitä taas hääritään Linux-maailmassa vaihtelevalla menestyksellä. Puhuin huhtikuussa Drivel -päiväkirjamuokkain -artikkelissa siitä, että palaisin Drivel -päiväkirjamuokkaimeen, kun olen keksinyt, miten Drivel -editorissa lisätään luokat (categories). En ole löytänyt ratkaisua. Linux -käyttäjien mielipiteitä selaillessani Internetissä Drivel -muokkain kuvattiin melko vähäväkiseksi ja siellä ehdotettiin Blogilon työpöytäkohtaisen editorin ja/tai ScribeFire -selainlisäosan käyttämistä. ScribeFiren saa ainakin Chromeen ja Firefoxiin.

Minulla oli miettimistä, miten tämä lisäosa koplataan Yelling Rosa Bloggeriin. Se oli kuitenkin omaa hätäilyäni. Add a New Blog -otsikkoa painaessani avautui dialogiboxi, jossa selvästi luki, että anna blogisi osoite. Sen alla oli Next -painike. En painanut sitä vaan menin täyttämään dialogiboxin muita kenttiä. Ne ovat siellä varmasti sitä varten, jos automaattinen haku ei toimisi. Tuo haku lähti käyntiin, kun painoin Next -painiketta. Koplaus oli niin automaattinen, ettei minun tarvinnut kuin antaa ScribeFirelle lupa kirjautua blogiini. Se tapahtui kirjoittamalla keskusteluikkunaan (dialog box) oma käyttäjänimi ja salasana.

Tämän jälkeen ScribeFiressa oli blogini nimi ja luokat. Toivottavasti tämän ohjelman kanssa luokkien valitseminen johtaa siihen, että ne näkyvät senkin jälkeen, kun artikkeli on ladattu Blogger -pilveen. Ainakin tämä on edistysaskel, kun Drivelissä en saanut luokkia edes näkyviin. Sitten vielä Tietotekniikka -luokan valitseminen ja oikoluku.

Jos tämä artikkeli loppuu tähän kappaleeseen, kaikki on mennyt hyvin. Jatkan sitten myöhemmin näitä seikkailujani. ScribeFire -lisäosasta jää auki ainakin se, miten siinä lisätään graafisesti linkkejä. Se ilmeisesti vaatii selaimen lisäasetuksia, mutta siitä sitten tuonnempana. (Olen miettinyt, perustaisinko Yelling Rosa Bloggeriin Linux -luokan, mutta toistaiseksi näitä kirjoituksia on niin vähän, ettei sille ole vielä tarvetta. Ehkä myöhemmin, jos pitäydyn enemmän Linux -puolella.)

lauantai 5. toukokuuta 2012

Kuvaesitys (Slideshow)

Kuukauden kuvat 2011-2012

Voit katsella vuoden 2011-2012 kuukauden kuva –julkaisut kuvaesityksenä (slideshow) Kuvia-sivulla klikkaamalla tätä. Päästyäsi kuvaesitykseen huomaa, että kuvia on kahdella eri sivulla. Pääset liikkumaan sivujen välillä klikkaamalla suorakaidepainikkeita Page Up ja Page Down. Kuvat on mahdollista valita yksitellen klikkaamalla pieniä kuvia (kynsikkäät) kuvaesityksen käyttöliittymän vasemmalla laidalla. Käynnistämällä esityksen (slideshown) liikut automaattisesti sivulta toiselle. Mahdollistaaksesi mainitut toiminnot katso kuvaopastetta alla.

KuukaudenKuvatOpaste02Small

Kesäkuusta lähtien alan julkaista Kuvia -sivulla kausipostikorttia niin kuin jo edellisessä Toukokuun kuva -artikkelissa viime maanantaina kerroin. Seuraavien kahdentoista kuukauden aikana julkaisen neljä korttia ja niihin liittyvät YouTube –videot, joissa käsitellään, kuinka kortteihin voi lisätä omat terveiset ilmaisella kuvankäsittelyohjelmalla Gimp. Jo nyt voit katsella Taustakuvan teko Gimpillä –videota. Pääset YouTube –esitykseen klikkaamalla tätä.

Kuukauden kuvat 2011-2012 kuvaesitys jää sivulle, vaikka kuvien laji muuttuu postikorteiksi. Kortit julkaistaan esityksen yläpuolella.

maanantai 30. huhtikuuta 2012

Toukokuun kuva 2012

Iloinen mies

Helmikuussa lähetin noin sadalla tuttavalle pyynnön, että he antaisivat arvionsa 21 piirustuksestani, nimeisivät kolme suosikkia ja kolme inhokkia kertoen, miten he valintansa suorittivat. Sain parikymmentä palautetta. Vastaukset tulivat hyvin erityyppisiltä ihmisiltä opiskelleista kansan mieheen. Näin mieltymykset vaihtelivat laidasta laitaan. Sama piirustus saattoi olla jonkun arviossa kärkipäässä ja taas seuraavan arviossa loppupäässä. Myös mieltymyksien perustelut vaihtelivat mukavasti.

Iloinen mies ylsi useimmissa arvioissa suosikkeihin. Aivan tuntumassa olivat Apina, Syöpäläinen ja Liekeissä. Inhokkien joukko vaihteli enemmän arvioissa, mutta Kapteeni Koukku oli herättänyt tasaisesti kielteiset tuntemukset. Onhan se hyvä olla jossain ensimmäinen. Minulle Kapteeni Koukun kohtalo oli yllätys. En olisi arvannut sen herättämää kaikua etukäteen. Suosikkien puolella uskalsin odottaa, että mainitut piirustukset herättävät positiivisia tuntemuksia. Tosin odotin muutaman muunkin tekevän niin, mutta ne olivat aiheeltaan ilmeisesti liian ahdistavia.

Iloinen mies – piirustus saa nyt kunnian lopettaa kuukauden kuva julkaisusarjani, jota on jatkunut toukokuussa 12 kuukauden ajan. Iloinen mies – piirustus löytyy täältä. Kuvien tekeminen on ollut haastavaa, mutta hyvin aikaa vievää. Ne ovat vieneet tilaa kirjoittamiselta ja postikorteilta, jotka ovat jääneet vähäiselle huomiolle. Seuraavien 12 kuukauden aikana paneudun kuvapuolella uusien tekniikkojen opiskelemiseen ja julkaisen neljä kausipostikorttia sekä niiden yhteydessä videon. Kesäkauden kortin olen jo valinnut ja harjoitellut videoesitystä varten. Siinä näytän, kuinka korttiin lisätään tervehdys käyttäen ilmaista Gimp -kuvankäsittelyohjelmaa. Kyseessä on korttipohjaan sointuvien kohokirjainten tekeminen. Ihmiset voivat videossa näytetyn tekniikan opittuaan lisätä oman tervehdyksen minun korttipohjaani tai tehdä oman kortin.

Kiitän kaikkia, jotka ovat seuranneet kuukauden kuviani vuoden aikana ja toivon, että he jatkavat kausipostikorttieni parissa. Ilman videota voisin varmasti julkaista postikortteja useammin, mutta haluan ihmisten aktivoituvan videoiden myötä itse. Se on ollut koko ajan tarkoitukseni, että ihmiset lisäisivät terveisiänsä korttipohjiini, mutta niksien opettaminen teksti- ja kuvapohjaisesti ei ehkä ole ollut riittävä. Korttiaktiviteetteja löytyy esimerkiksi kotisivustoni Korttiteksti – sivulta. Omakohtaisen tekemisen voi aloittaa jo nyt käymällä tutustumassa osoitteessa: http://www.youtube.com/watch?v=WSqptf_3oIk&feature=channel&list=UL – videoon, jossa näytetään, kuinka taustakuvan teko kotisivulle luonnistuu ilmaisella Gimp – kuvankäsittelyohjelmalla. Videoon liittyvät linkit on lueteltu Yelling Rosan Bloggerin Taustakuvan teko – sivulla.

YouTubesta löytyvät myös jutturunoni, Postrahavasta osa 002 ja Postrahavasta osa 003. Jos kaikki menee hyvin, julkaisen kolmannen Postrahavasta videon kuluvan vuoden aikana.

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Onko sattuma nihilismiä

Nihilismiä

Voiko
totuus olla
nihilismiä,
ettei se olisi
ihmisen suuria
luuloja itsestään,
kun elämää ei saa
pitää vahinkona,
sattumana.
28/4 -12

Vahinkojen reaktio

Elämä
on vahinkojen reaktio,
joka jatkuu toistaiseksi.
Ihminen voi jatkaa sukua
löytääkseen merkityksen,
mutta relevanttia
olevaisen kannalta
ihmisen toimet
eivät ole.
28/4 –12

Edellä sanottu on yhtä perusteltua kuin mitkä tahansa ajatukset elämästä, mutta kun mitään filosofiaa ei pysty todentamaan, on lähinnä oikein sanoa kaiken vain sattuneen ilman suunnittelua tai merkitystä. Sattuman kautta myös ihmisen ajattelu on kehittynyt. Sillä ei kuitenkaan ole muuta merkitystä kuin kyky asettaa kysymyksiä ja vertailla olemassaolon osia keskenään. Mitään helpotusta tämä ei tuo, oikeastaan päinvastoin. Ajattelu tekee elämisen monimutkaisemmaksi ja siten on aiheellista kysyä, onko se lähtenyt totaalisen väärään suuntaan.

Merkitystä on vain käytännöllisyydellä eikä käytäntö sitä vielä välttämättä ole. Useimmiten se on ihmisen itsensä korostamista, millä ei ole mitään yhteyttä olevaiseen. Sehän on olemassa ilman ihmistäkin. Siitä kertovat fossiilit lohdutonta kieltänsä. Ei ajattelu ole niitä keksinyt. Erittely on vain yksi keino kertoa olevasta. Se, että ihminen on kuin eksynyt, on nihilismiä eikä se, että tunnustaa kyvyttömyyden vahingon sattuman vallitessa.

Lisää mietteitä ja runoja löydät täältä.

perjantai 20. huhtikuuta 2012

Taustakuvan teko Gimp -kuvankäsittelyohjelmalla

Taustakuvaidea lähti siitä, että on sääli heittää vessapaperirullien hylsyjä kaatopaikalle. Keräsin niitä muovipussiin. Kun niitä oli mielestäni riittävästi, asettelin ne sängyn päälle ja kuvasin ne pokkarillani. Kuva ei kovin kummoiselta näyttänyt.

clip_image001

Sitten latasin osoitteesta http://www.gimphelp.org/script24.shtml Script-Fu kokoelman. Käytin kokoelman Color-skriptiä ja sen Invert –vaihtoehdon kohtaa Simple Color Invert. Näin sain rullista jäänsinisiä samalla, kun taustan värisävy muuttui sointuvaksi.

clip_image002

Kolmannessa vaiheessa tein hyllyistä ornamentin. Se tapahtui ladatun kokoelman Distorts-skriptin Circle Maker – vaihtoehtoa käyttäen.

clip_image003

Pelkkä ornamentti olisi ollut orvon näköinen, joten lisäsin sille taustan. Sen sain kopioimalla osan ornamentin pintaa leikepöydälle ja vetämällä sitten pinnan pintakokoelmasta uudelle tasolle. Lopputulos on tässä.

clip_image004

Prosessi on katsottavissa videolta osoitteessa http://www.youtube.com/watch?v=WSqptf_3oIk&feature=channel&list=UL  Se on toteutettu Windows – käyttöjärjestelmässä.

Prosessin toteuttamiseksi tarvitset skriptikokoelman lisäksi Gimp -kuvankäsittelyohjelman. Voit ladata sen täältä. http://www.gimp.org/downloads/ Skriptit pitää purkaa ja asentaa Gimpin Scripts –kansioon, polku: C:\Program Files\Gimp-2.0\share\gimp\2.0\scripts. Sivulta http://www.gimphelp.org/script24.shtml löytyvät tarkat ohjeet, kuinka kokoelman kanssa menetellä. Skritptien latauslinkki, http://www.gimphelp.org/DL/gimp_scripts_26.zip on mainitun sivun alaosassa.

Voit purkaa ladatun skriptipaketin ilmaisella IZArc purkuohjelmalla. Se löytyy täältä. http://www.ilmaisohjelmat.fi/izarc Ohjelman kielivaihtoehdoista löytyy myös suomen kieli, Options –valikon Language –komennon Finnish –kohdasta.

Esitetyllä tavalla voit tehdä kotisivuillesi persoonallisia taustakuvia. Lähtökohtana voi olla vaikka päivänkakkarat tai kosteat rantakivet. Vain mielikuvitus on rajana. Taustakuvan lataamisesta kotisivulle voit hakea tietoa kirjoittamalla Googlen hakukenttään haun: kotisivun taustakuva.

Ja ei kun hihat heilumaan.

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Drivel -päiväkirjamuokkain

Olen kertonut viime viikkoina tässä Yelling Rosan Bloggerissa aina silloin tällöin seikkailuistani Linux-maailmassa. Tiedä sitten, kuinka paljon se ihmisiä kiinnostaa, mutta sitä puhuu häristä, joilla kulloinkin kylvää. Olen myös maininnut motiivikseni Linuxin käyttöön sen, että se on vähemmän virusaltis käyttöjärjestelmä. Näin sen käyttö on perusteltua Internetissä surffailtaessa. Eri Linux-ohjelmia kokeilemalla yritän kartoittaa sitä, kuinka laajaa Internet-käyttö voisi olla.

Nyt on vuorossa offlineblogieditorit. Ennen tätä kokeilin Blogilo -nimistä offlineblogieditoria, mutta en saanut sitä koplattua Blogger -palvelun kanssa, vaikka esittelyssä kerrottiin sen olevan yhteensopiva Blogger -alustan kanssa. Saa sitten nähdä, miten käy tämän Drivel -muokkaimen kanssa. Sekin väittää kykenevänsä lähettämään artikkelin Bloggeriin.

Käytän molempia ohjelmia Ubuntu 12.04 -käyttöjärjestelmästä. Vistan puolella minulla on Windows Live Writer offine -editori käytössä. Se on toiminut moitteettomasti. Jatkan kuitenkin kokeiluja Linuxin puolella toistaiseksi, vaikka tähän mennessä aina siitä asti, kun asensin itselleni Ubuntun, Windows-ohjelmat ovat tuntuneet käyttäjäystävällisemmiltä. Olisi kuitenkin hätäistä tehdä kuukauden tutustumisen jälkeen lopullisia johtopäätöksiä Windowsin hyväksi. Onhan minulla siitä miltei 20 vuoden kokemus. Sen käyttö on mennyt selkärankaan.

Lisäys Bloggerissa 

Muuten Drivel -editori toimii moitteettomasti, mutta luokkien merkitseminen ei toistaiseksi onnistu. Tutkin edelleen asiaa ja ilmoitan ratkaisun myöhemmin, jos sellaisen löydän.

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Minimalistinen juttu kauneuskäsitteestä

Juttu siitä, mitä sinänsä paikkaansa pitävän toteamuksen kirjoittaminen voi saada aikaan kirjoittajassa. Ristiriita syntyy kynäniekan oman fyysisen heikkouden ja ihmislajin kehittymissuuntautuneisuuden välille. Löydät Kauneuskäsite-jutun täältä.

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Pääsiäiskortti 2012

Alkaa olla käsillä se aika, jolloin sukulaisille ja ystäville toivotetaan pääsiäisrauhaa. Se käy näppärästi lähettämällä digitaalinen kortti sähköpostin välityksellä tai ottamalla sellaisesta paperinen kopio tulostimella. Sen jälkeenhän kortti kulkee tavallisena postina sellaisenaan, jos se on tulostettu kartongille, tai kirjekuoressa. Olen suunnitellut tänäkin vuonna ilmaisen yleiseen käyttöön tarkoitetun pääsiäiskortin, jonka löydät luonnollisessa koossa Postikortit-verkkoalbumistani. Se kuvaa uuden elämän voittoa havupuusymbolilla. Siitä on kolme versiota. Ensimmäinen tulee käyttää sellaisenaan, toiseen voit lisätä oman ja läheistesi nimet ja kolmanteen niin oman ja läheistesi nimet kuin oman pääsiäisvärssyn. Kortin kuvaa eikä tekijännimeä saa peittää. Yelling Rosan sivujen Korttien tallentaminen –sivulla on neuvottu, kuinka kopioit kortin Postikortit-kansiosta kovalevyllesi, ja kuinka otat siitä paperisen kopion. Tekstin lisäämistä ilmaisella PhotoScape -kuvankäsittelyohjelmalla korttiin käsitellään Korttitekstit –sivulla. PhotoScapen voit ladata sivulta: http://www.ilmaisohjelmat.fi/photoscape

Alla on pienoiskuvat pääsiäiskortin kahdesta ensimmäisestä versiosta. Kolmannessa kortin versiossa ei ole muuta kuin tekijännimi ja siihen voit lisätä oman värssysi ja allekirjoituksesi. Postikortit-kansiossani on vielä kaksi muuta pääsiäiskorttia yleiseen käyttöön. Ne ovat suunniteltu viime vuonna ja niissä on vuosiluku, joka on päivitetty vuoteen 2012. Ohjeet ovat aina korttien kuvateksteissä.
Paasiainen003aa Paasiainen003ab

Toivon oikein rauhallista pääsiäistä kaikille ja paljon korttien vastaanottajia, sillä sellainen tuo hyvän mielen niin lähettäjälle kuin vastaanottajalle.

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Liian paljon teknisiä kysymyksiä

Nyt minulla on ollut runsaan viikon käytössäni tietokone, jossa on sekä Ubuntu 12.04 beta ja Vista. Kokemuksia on kertynyt paljon vähemmän kuin luulisi, koska teknisiä kysymyksiä on ollut enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Varsinkin Linuxin kohdalla kaikki on uutta ja useasti lukemani kommentit, että Linux ei ole käyttäjäystävällinen eivät ole tuulesta temmattuja. Heti, kun mennään Ubuntun tarjoaman sovelluskokoelman ulkopuolelle, ja ohjelmien ja lisäosien asentaminen tapahtuu komentoriviltä, tulee äitiä ikävä. Olenkin päättänyt, että katselen Ubuntua pitkän ajan kuluessa ja operoin Vistalla ja Seiskalla. Verkossa Ubuntu toimii loistavasti eli sen valmiit toiminnat riittävät sellaiseen hyvin. Hoidankin verkkoasiat Ubuntulla aina, kun se on mahdollista. Sen pään menoksi ei ole kirjoitettu niin paljon viruksia kuin Windowsin kiusaksi.

Nyt on sanojen vuoro

Kuukauden kuvat ovat vaatineet myös paljon aikaa ja jippojen opiskelua. Sitä ne tulisivat jatkossakin vaatimaan, jos en halua toistaa vanhoja vitsejä. Siksi olen ajatellut siirtyä heinäkuusta lähtien Parittoman kuukauden kuvaan eli julkaisen uuden kuvan joka toinen kuukausi. Tämä antaa lisäaikaa editoida kuvia. Toivon kuvien uuden julkaisuaikataulun vapauttavan minut myös runojen pariin, joiden julkaisemisesta kotisivustoni toiminta on aikoinaan alkanut. En silti pidä kuvaa tai ääntä sanoja vähäpätöisempänä, mutta aika ei vain riitä kaikkeen yhtä aikaa. Kuva onkin ollut melko hallitsevalla paikalla sitten vuoden 2011 kesäkuusta, jolloin aloin julkaista postikorttejani Picasan verkkoalbumissa ja kuukauden kuvaa. Näin postikortteja ja kuvia on tällä hetkellä mukavasti saatavilla. Postikortteja tullee edelleen, mutta ei samaan tahtiin kuin varsinkin viime kesänä.

Ensimmäinen neljännes

Ensimmäinen neljännesvuosi on umpeutumassa. Julkaisen kuitenkin kävijätaulukot aikaisintaan kesäkuussa. Mielestäni kolme kuukautta ei vielä anna riittävää kuvaa, minkälainen vuosi on tulossa. Kävijämäärät Yelling Rosan sivuilla ja Yelling Rosan Bloggerissa sekä Yelling Rosa’s Weblogissa ovat ylittäneet viime vuoden käynti- ja kävijämäärät. Alkuinnostuksen jälkeen ilmaisten postikorttien vilkuilut ovat vähentyneet. Tähän voi olla monta syytä. Yksi asiaan vaikuttava tekijä on varmasti se, etten julkaise niitä yhtä tiuhaan tahtiin kuin alussa. Ehkä ne kokevat vielä renessanssin, joten annan niiden olla Picasan verkkoalbumeissa. Uutena juttuna olen tänä vuonna julkaissut kaksi YouTube –videota. Paneutuminen kirjoittamiseen tietänee myös uusia Postrahavasta –videoita, joilla luen jutturunojani. Niiden tekeminen on ollut piristävää ja ainakin näin aluksi ne ovat saaneet myös katsojia. Postrahavasta –videoita on katsottu suunnilleen samaan tahtiin kuin blogejani on luettu.

Näillä linjavedoilla on mentävä eteenpäin. Toivottavasti sanapuolen priorisoiminen tästä eteenpäin ei vähennä kiinnostusta käydä sivustollani. Se riski on kuitenkin otettava, koska tekemisen on oltava myös tekijälleen mielekästä. Aika ei riitä yhtä aikaa niin kuvaan, ääneen kuin sanoihin. Näin ne joutuvat vuorottelemaan. Yritän keskittyä myös ensimmäisen runokokoelmani sähköiseen versioon. Julkaisen siitä todennäköisesti pdf- ja ePub-versiot.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Haittaohjelma tuli ja sotki rutiinit

Tietokonemaailma on arvaamatonta. Yksi virus voi sotkea systeemit pahemman kerran päiväkausiksi. Näin minulle kävi viime sunnuntaina. Haittaohjelman jäljiltä voi kulua viikkoja, että kaikki rutiinit ovat samalla tasolla kuin missä ne olivat ennen tartuntaa. Surullisinta tilanteessa on se, että olen jo muutaman vuoden maksanut virustorjunnasta, joka nyt kaupallisesta ohjelmasta huolimatta petti. Vaihdoin viime vuoden loppupuolella hiukan halvempaan antivirusohjelmaan siitä varmasti parhaasta ja kalliimmasta. Olisi helppoa todeta, että tein virheen, mutta olisiko tuo parhaanakaan pidetty viruksentorjuntaohjelma selvinnyt tässä veijarista. Sen nimi on kuulemma Troijan W32/Ransom.

Uusisuomi kirjoittaa Netissä 8.3.12 haittaohjelmasta näin:

Haittaohjelma lukitsee uhrin tietokoneen, ja ruudulle tulee oheisessa kuvassa näkyvä viesti. Viesti väittää tietokoneen lukituksen johtuvan laittomien tai esimerkiksi pornografisten verkkosivustojen katselusta. Viestin mukaan lukitus voidaan poistaa maksamalla sadan euron sakko PaySafe-palvelun kautta.

Poliisin mukaan kyseessä on niin sanottu ”ransomware” eli haittaohjelma, jonka avulla kiristetään haittaohjelman uhrilta rahaa. Poliisin mukaan maksua ei tule suorittaa, sillä ”tässä tapauksessa rahan maksaminen ei auta mitään”. Haittaohjelma on poliisin hallussa, ja sen toimintaa analysoidaan. Poliisin mukaan jotkut viruksentorjuntaohjelmat osaavat poistaa ohjelman.

Haittaohjelman poistoon on ohjeet englanniksi Microsoftin ylläpitämällä technet.com sivustolla osoitteessa: http://blogs.technet.com/b/mmpc/archive/2011/12/19... Poliisi kehottaa ihmisiä pitämään tietokoneen käyttöjärjestelmän, ohjelmat ja varmuuskopiot ajantasaisina, Uusi-Suomi, 8.2.12.

Minulla oleva viruksentorjuntaohjelma lukeutuu niihin ohjelmiin, joiden tulisi Technet.com sivuston mukaan poistaa virus, mutta se ei edes saa itseään päälle, vaan kehottaa minua ajamaan firman toisella ohjelmalla malware-skannauksen, haittaohjelmatarkistus. Tämä ohjelma käynnistyy ja analysoi kovalevyn, mutta ei löydä koneelta mitään poikkeavaa. Käsin poistaminenkaan ei onnistu, koska Windowsin Command prompt –ohjelma, Komentokehote, ei löydä Troijan W32/Ransom-ohjelmaa.

Näin haittaohjelma jatkaa huoletonta eloansa pöytäkoneeni kovalevyllä ja alkaa näyttää yhä varmemmalta, että edessä on kovalevyn alustaminen, jolloin kaikki data katoaa levyltä. Siinä sitä sitten on puuhastelua, kun asentelee ja virittelee ohjelmat siihen uskoon, missä ne olivat ennen tartuntaa. Systeemiä ehdin rakennella miltei kaksi vuotta.

Linux

Olen vähän tutkaillut ja testaillut Ubuntu -käyttöjärjestelmää, koska Linux-maailmassa viruksia ei ole samassa mittakaavassa kuin Windowsissa. Tiedä sitten, ryhdynkö moiseen vaihtokauppaan. Toki tarkoitukseni ei ole kokonaan luopua Windowsissa, mutta olen ajatellut, että Ubuntulla voisi suorittaa Internet surffaillut. Näin vähenisi se aika, jolloin koneeni on suuressa tartuntavaarassa.

Kokeilun yhteydessä olen lueskellut Internetistä, mitä Linuxista sanotaan. Informaatio on pääasiallisesti ollut asiallista. Lisäksi olen yhtynyt mollaaviin mielipiteisiin, joita ovat esittäneet ihmiset vailla minkäänlaista omakohtaista kokemusta mainitusta käyttöjärjestelmästä. Itse en tässä vaiheessa lausu mitään muuta kuin sen, että kaikki kahden päivän aikana suorittamani testit Ubuntulla ovat onnistuneet. Olen käyttänyt Ubuntua DVD -levyltä. Paljon on vielä kokeilematta ja lopputulosta on mahdotonta ennustaa.

Mitä jos vasara olisi tietokone

Jotakin tarttis kuitenkin tehrä. Nykyään kaikenlaiseen virittelemiseen ja parantelemiseen menee liian paljon aikaa. Olenkin ihmetellyt, miten ihmiset eivät enemmän kritisoi tietotekniikkaa. Mitä jos vasara olisi tietokone. Ei tulisi kenellekään mieleen, että katto paneeleita naulatessa pitäisi mennä päivittämään työkalu ennen kuin se taas pärjäisi naulojen maailmassa. Ehkä pitäisi olla toinen vasara, jolla voisi lyödä päävasaraa tavoittelevia rosmoja, mene ja tiedä. Niin, ja kuka niitä paneeleita kannattelisi sillä välin, kun pikkuvasaralla, niin sillä rosmontorjuntavasaralla, nuijittaisi päävasaraa jonkun tunnin ajan, että se selviäisi hyökkäyksen aiheuttamasta säikähdyksestä. Too much monkey business, indeed.

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Postrahavasta 003 –video ladattu YouTubeen

Sain nauhoitettua Postrahavasta 003 -videon perjantain aikana ja latasin sen YouTubeen. Voit käydä katsomassa sen siellä. Klikkaat vain tätä ja olet siellä. Toivottavasti viihdyt uusien juttujeni parissa. Postrahavasta 003 -videon linkki löytyy myös Postrahavasta –runosivulta, minne jutturunot on koottu tekstimuodossa.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Sivustorakennetta selkiinnytetty

Sivukartta

Olen laittanut Yelling Rosan sivuilla Sivukartalle oman päämenupainikkeen, joten se näkyy aina Menu-kolumnissa vierailijoille, kuten alapuolella olevasta kuvasta 01 näkyy. Näin sitä ei tarvitse hakea alivalikoista. Uskon sen selventävän Yelling Rosan sivuilla liikkumista.

Sivukartta         Postra

Postrahavasta-tarinarunoille oma sivu

Toiseksi perustin Yelling Rosan sivujen Runoja-sivulle lapsisivun, jonne kerään kansanomaisia kirjoituksiani, ks. yläpuolella oleva kuva 02. Tästä mainitsinkin 23.1.12 Muistikirjassani Postrahavaita runoja –artikkelissa. Silloin mietin, kiinnostaisivatko ne ihmisiä. Ehkä näin on, koska Postrahavasta osa 002 -videota on katseltu sitten tammikuun lopun 241 kertaa. Nyt lisäsin Postrahavasta-sivulle Postrahavasta osa 003 värssyt.

Tietysti luku ei päätä huimaa, mutta niiden kirjoittaminen on mieluisaa puuhaa. Toivottavasti tämä innostavuus tarttuu lukijoihin ja kuulijoihin. Tuonnempana pyrin julkaisemaan Postrahavasta osa 003 -videon YouTubessa.

keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Maaliskuun kuva 2012

Pakokauhu on maaliskuun kuva. Tällä kertaa en liitä kuvaan mitään tarinaa. Toivon, että kuva kertoo, mistä on kysymys. Pääset katsomaan kuvaa klikkaamalla tätä. Heti maaliskuun kuvan alta löydät kuvaesityksen, Kuukauden kuvat 2011-2012, johon on kerätty kaikki Kuvia-sivulla tähän mennessä julkaistut kuukauden kuvat.

maanantai 27. helmikuuta 2012

Ovatko yksityiset kotisivut kuolemassa

Sosiaalisen median voittokulku on aiheuttanut sen, että ihmisten välinen kanssakäyminen on paljolti siirtynyt yksityisiltä kotisivuilta Facebookiin ja nyttemmin myös Google Plussaan. Omien sivujen tarvetta on vähentänyt myös se, että helppokäyttöiset valmispalvelut omilla foorumeillaan houkuttelevat ihmisiä. On huomattavasti helpompaa naputella valmiiseen blogialustaan juttuja kuin ryhtyä itse sellaista koodaamaan. Lisäksi monet valmispalveluista ovat ilmaisia, kuten WordPress ja Blogger sekä YouTube. Suurin syy valmispalveluiden suosioon kuitenkin varmasti se, että hakukoneet indeksoivat niitä paljon auliimmin kuin yksityishenkilöiden sivuja. Onhan Blogger esimerkiksi Googlen omistuksessa, joten olisi hassua, jos se sahaisi omaa oksaansa.

Kehitys olisi varmasti kulkenut tähän suuntaa ilman Facebookiakin, koska kotisivun ohjelmointi on yksinkertaisesti harrastajalle sekä liian hidasta että kallista. Ihmisillä ei yksinkertaisesti riitä aikaa työpäivän jälkeen tutkia tuntikausia, usein päivä kaupalla, jonkin ongelman ratkaisua Internetistä, missä on määrällisesti paljon tietoa, mutta sen taso ja luotettavuus sekä yhtenäisyys ovat kyseenalaisia. Se on vapauden hinta. Kun kuka tahansa saa esiintyä asiantuntijana, ei ole takeita, mikä tieto on ehtaa ja mikä ei. Webohjelmoijia taas vaivaa jonkinlainen vieraantuminen reaalielämästä ja heidän työnsä on niin sirpaloitunut, että heiltä puuttuu kyky neuvoa asioita alusta loppuun. Niinpä jotain ongelmaa tutkiessa tavallinen tallaaja voi löytää kymmeniä tutoriaaleja, joissa sama asia, mikä usein on sanomattakin selvä, on esitetty, mutta puuttuvaa kohtaa ei löydy mistään. Webkoodaustiedon yhdistäminen saattaa olla selvää tutoriaaleja kirjoittaville ihmisille, mutta ei niiden lukijoille.

Viikonloppuna luin Internetistä useita esitelmiä siitä, miten RSS-syöte lisätään omalle sivulle. Törmäsin yhä uudelleen tutoriaaleihin, joissa jokin tietty osa-alue selitettiin sangen seikkaperäisesti, mutta unohdettiin kertoa, miten tämä yksinkertainen totuus pannaan käytäntöön. Joskus toteutukseen viitattiin antamalla linkki uudelle sivulle tai kehotettiin lukemaan lisätietoa kirjasta. Lopulta yksinkertaisesti heitin tumput tiskiin. Olisin vain halunnut tiedon siitä, miten html-tiedostosta kutsutaan tuo ihana ja loistava xml-tiedosto, joka mahdollistaa RSS-syötteen käytön. Ehkä minulla oli huono tuuri, mutta uskallan epäillä sitä. Tämä nimittäin ei ollut ensimmäinen kerta, kun olen törmännyt siihen, ettei tiedon jakamista ole suunniteltu kysyntää vastaavaksi.

Jatkuva hedelmätön työ oman kotisivun kehittämisen hyväksi on saanut minut miettimään valmiimpaa ratkaisua. Ehkä se ei kaikilta osin niin hirvittävää olekaan, mutta omannäköisyys siinä kokee inflaation. Toisaalta, miten sitä tavallinen tallaaja kehityksen kokkaa kääntämään. Juna se vain jyskyttää eteenpäin ja on joko väistettävä ja jäätävä asemalaiturille tai hypättävä kyytiin. Varmasti tämän kysymyksen kanssa painii moni muukin ihminen. On vain surullista, jos joutuu sanomaan hyvästit rakkaalle hengentuotokselleen, johon on käyttänyt valtavasti aikaa ja vaivaa.

Tässä pitää vain todeta, että olihan vanhalla kunnon kotisivullakin hetkensä. Pari kymmentä vuotta sitten ei oikeastaan juuri muuta konstia ollutkaan päästä netissä näkyville. Siinä mielessä tehty työ ei ole mennyt hukkaan. Omaa määräämisvapautta sitä varmasti jatkossa kaipaa, jos ja kun panostus itselliseen foorumiin vähenee, ja ehkä loppuu kokonaan. Nyt tilanne alkaa vain olla se, että webtekniikkojen kehittyessä ja kielien lisääntyessä, niiden hallitseminen jakautuu tiimeille, koska kokonaisuuden hallitseminen alkaa olla jopa yhden ammatti-ihmisen resursseille liikaa, saati sitten harrastajalle.